Beyin ameliyatı olurken keman çaldı

Kafatasının açılmasının ardından uyandırılan Dagmar Turner keman çalarken cerrahlar da kötü huylu beyin tümörünü aldı

Londra'da King's College Hastanesi'ndeki hasta, cerrahlar beynindeki tümörü çıkarmak için ameliyat yaparken keman çaldı.

Doktorlar beynin hassas el hareketlerini ve koordinasyonu kontrol eden kısımlarının zarar görmediğinden emin olmak için 53 yaşındaki Dagmar Turner'dan milimetrerik ameliyatta keman çalmasını istedi.

Wight Adası'ndan eski yönetim müşaviri Turner'a senfoni sırasında geçirdiği nöbetin ardından 2013'te beyin tümörü teşhisi konmuştu.

Wight Adası Senfoni Orkestrası'nda keman çalan tutkulu kemancı ameliyatın keman çalma yetisini kaybetmesine yol açacağından endişeleniyordu.

Tümör beyninin sağ ön lobunda, hassas sol el hareketlerini kontrol eden bölgenin yakınındaydı.

King's College Hastanesi'ndeki danışman beyin cerrahı Profesör Keyoumars Ashkan ameliyatı gerçekleştirmek ve riski azaltmak için bir planla çıkageldi.

Müzik diplomasına da sahip beyin tümörü uzmanı aynı zamanda başarılı bir piyanist ve Turner'ın müzikal becerilerini koruma arzusunu paylaşıyordu.

 

 

Ameliyattan önce doktorlar beynin hem dil ve hareket kontrolünden sorumlu alanlarını hem de Turner keman çalarken aktifleşen kısımlarını saptamak için iki saat boyunca dikkatlice beyninin haritasını çıkardı.

Anestezi uzmanı Turner'ı uyandırmadan önce cerrahlar kraniyotomi (beyine erişmek için kafatasından bir kemik flebinin geçici olarak çıkarıldığı cerrahi işlem, ed.n.) operasyonuyla kafatasını açtı.

Anestezi uzmanları ve bir terapistin yakın gözetimi altında Turner, tümörü alınırken keman çaldı.

Prof. Ashkan, “Sol elinin işlevselliğinin tamamını koruyup tümörün, kötü huylu hareketlilikten şüphelendiğimiz kısımlarının tamamı dahil yüzde 90'ını çıkarmayı başardık" dedi.

Turner'sa şunları söyledi:

Keman benim tutkum, 10 yaşından beri keman çalıyorum. Keman çalma becerimi kaybetme düşüncesi çok üzücüydü.

Ameliyattan üç gün sonra Turner, eşi ve oğluyla evine dönecek kadar iyi durumdaydı.

Londra'nın güneyindeki King's College Hastanesi her yıl 400 civarında beyin tümörü ameliyatı gerçekleştiriyor ve genelde ameliyat sırasında dil testleri yapmak için hastalarını uyandırıyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU