Çin'de salgınla mücadele konusunda eleştiriler yapan aktivist tutuklandı

Çin'de Devlet Başkanı Şi Cinping'i yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele konusunda eleştiren bir aktivist tutuklandı

Tutuklanan aktivist Şü Cıyong / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Af Örgütü’nün Çin Uzmanı Patrick Poon, hukukçu Şü Cıyong'un cumartesi günü tutuklandığını açıkladı. Poon, Cıyong’un aralık ayında Şiamın'da insan hakları eylemcilerinin bir toplantısına katıldıktan ve Başbakan Şi Cinping'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizini ele alış biçimini eleştirdikten sonra hakkında arama kararı çıkartıldığını da ileri sürdü. 

"Çin'in koronavirüsle savaşının, tüm muhalif sesleri susturma kampanyasına dönüştüğünü" iddia eden Poon, Ciyong’un, "Şiamın'daki toplantıya katıldığı için soruşturmayla hedef alınan, gözaltında kötü muamele ve işkenceye uğrama ihtimaliyle karşı karşıya olan çok sayıda kişi arasına katıldığını" savundu.

Açıklamada, Şü ve meslektaşlarının hiçbir suç işlemedikleri, Çinli yetkililerin bu kişileri derhal ve koşulsuz serbest bırakması gerektiği ifade edildi.

4 yıl hapis yatttı

Şü, 4 Şubat'ta ABD ile yaşanan ticaret savaşı, Hong Kong'daki demokrasi yanlısı gösteriler ve Kovid-19 salgını dahil bir dizi meseleden ötürü liderliğini eleştirdiği Şi'nin görevinden ayrılması çağrısı yaptığı bir makale yayımlamıştı. 

Çin'de üst düzey yetkililerin daha şeffaf olması çağrısıyla "Yeni Vatandaşlar Hareketi"ne öncülük eden Şü Cıyong, "yasa dışı toplantı" organize etmek suçundan 2013-2017 yıllarında cezaevinde yatmıştı. 

Dedikodu yaymakla suçlanan doktor virüs kurbanı oldu

Kovid-19 salgını tehlikesine ilk kez dikkati çeken ve bu konuda sosyal medyada yaptığı paylaşımın ardından hakkında "dedikodu yaymak" suçlamasıyla soruşturma başlatılan Çinli doktor Li Wenliang, 6 Şubat'ta Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. Doktorun ölümü sosyal medyada tepkilere yol açmıştı.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU