Ömer Çelik: Suriye rejimi, sınırlarına çekilmezse askeri hazırlık yaptığımızı karşı taraf ilettik

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Moskova’da gerçekleşen Türk-Rus heyetleri görüşmesine ilişkin, “Suriye rejimi, Soçi mutabakatına uygun davranmazsa alacağımız tedbirleri karşı tarafa ilettik” dedi

Fotoğraf: AA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin genel merkezinde gerçekleşen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İdlib’deki son yaşanan çatışmalarla alakalı, Türk ve Rus heyetlerinin Moskova’daki toplantısı hakkında bilgi veren Ömer Çelik, “Rejim, önceki sınırlarına çekilmezse bunu tahakkuk ettirmek için gerekli askeri hazırlıkları yaptığımız açık ve net bir şekilde karşı tarafa iletildi" diye konuştu.

Çelik, Rusya ile Soçi'de imzalanan Soçi mutabakatını anımsattı:

Türkiye'nin bu konudaki tezlerini açık ve net bir şekilde söylediler. Bizim İdlib'de rejimin bu saldırganlığına karşı rejim Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şekilde önceki sınırlarına çekilmezse yani Soçi mutabakatına uygun bir pozisyon almazsa bunu tahakkuk ettirmek için gerekli askeri hazırlıkları yaptığımız açık ve net bir şekilde karşı tarafa iletildi. Heyet döndüğü zaman da zaten buraya kapsamlı bir rapor verecekler.

“Yunan Cumhurbaşkanı ırkçı yaklaşımlardan uzak durmalı”

AK Parti sözcüsü Çelik, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un Batı Trakya'yı ziyaretinde söylediği sözlere ilişkin, "Hiç kimsenin tarihsel gerçekliği değiştirmeye, tarihsel bir kimliği değiştirmeye gücü yetmez. Bu sebeple bu yaklaşımı son derece vahim ırkçı bir yaklaşım olarak görüyoruz. Yunanistan'daki siyasilerin demokratik değerlere saygılı, Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığı sürekli olarak bir tehdit ya da tehlike gibi gösterme şeklindeki ırkçı yaklaşımlardan uzak durmaları gerekir." diye konuştu.

Çin'deki Uygur Türkleri ile ilgili de konuştu:

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs ile ilgili olarak mücadelede Çin devleti ile dayanışma içinde olduğumuzu, Çin halkına başsağlığı dilediğimizi, bu salgını atlatmaları için her türlü yardıma hazır olduğumuzu Türkiye olarak ifade ediyoruz. Ama aynı zamanda da Uygur Türkleri ile ilgili tam da bu dönemde tekrar gündeme gelen olumsuz haberlerden kaygı duyduğumuzu bundan büyük bir üzüntü duyduğumuzu ifade ediyoruz. Daha önce biliyorsunuz bu konu yakın takibimizde olan bir konudur. Türkiye'den resmi heyet çeşitli yerleri ziyaret etmek maksadıyla oraya bir ziyaret yapacaktır. Bu ziyaretin şeffaf olmasını, bizim arzu ettiğimiz Türkiye'nin arzu ettiği ziyaret mekanlarının o heyetimize açılmasını ve Uygur Türkleri ile ilgili olarak gelen bu olumsuz haberler, bu kaygı verici haberlerin de sona ermesini dilediğimizi ifade ediyoruz.

"CHP, Atatürk’ün vasiyetini yerine getirmiyor”

Ömer Çelik,  Türkiye İş Bankası hisselerinin hazineye devredilmesi ile ilgili tartışmalar ile ilgili şunları söyledi:

Bu hisselerden ortaya çıkan aidatların Tarih Kurumuna ve Dil Kurumuna tarih içerisinde ödenmediği defalarca örneklerle ortaya çıkmıştı. Bu, her iki kurumda alacağını defalarca mahkemeye giderek almıştı. Bu, bizim iktidarımız döneminde de oldu, daha önceki dönemlerde de oldu. Dolayısıyla Atatürk'ün vasiyetine uyulmadığı, yani CHP'nin bu aidatları Tarih Kurumuna ve Dil Kurumuna ödemediği ve bu şekilde de bu kurumların haklarını yani Atatürk'ün onlara verdiği hakları mahkeme yoluyla elde ettiği pek çok örneği saymıştım, tarihler vermiştim. Bu zaten açık kaynaklarda da var net bir şekilde. Atatürk, milletimizin ortak bir değeridir. Atatürk'e ait her türlü değerin de devlet tarafından temsil edilmesi milletimizin ortak bir değeri olarak, Atatürk'ten kalan her hatıranın bu şekilde korunması daha uygundur diye düşünüyoruz.

"Darbe tartışması lüzumsuz bir gündem"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun darbe söylentilerine ilişkin "Bazı mahfiller kışkırtıcılık yapıyor" ifadelerinin hatırlatılması üzerine Çelik, "Son zamanlarda seçilmiş cumhurbaşkanını, seçilmiş iradeyi, seçilmiş cumhurbaşkanımızı bir terör örgütünün lideri gibi göstermeye çalışanlar, eski vesayet dönemini hatırlatırcasına 28 Şubat diliyle Meclisin yasama yetkisine kısıtlama getirmeye çalışanlar... İç politikada böyle bir zincir yaşıyoruz, son 1-2 aydır." diye konuştu. 

Darbe tartışmasının Türkiye için lüzumsuz bir gündem olduğunun altını çizen Çelik şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız bu gündemlerle ilgili olarak bugünkü toplantının açılışında net bir değerlendirme yaptı. O değerlendirmeyi paylaşayım sizlerle; bütün bu gündemlerin, sanki bir darbe tehlikesi varmış, bir darbe hazırlığı varmış gibi gündemlerin Türkiye'yi ana hedeflerinden saptırmaya dönük, Türkiye'nin enerjisini başka alanlara akıtmaya dönük olarak bir yaklaşım."

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU