Koronavirüs: Film gibi kaçış planıyla hastaneden firar eden Rus kadın tekrar karantinaya alındı

"Karantina odamın manyetik kilidine kısa devre yaptırdım ve kapıyı açtım... Neden bir hastane kafesinde kalmam gerektiğini anlamıyordum"

Alla Ilyina, Rusya'nın St.Petersburg kentinde bir mahkeme salonunda basına hitap etti (AP)

Rusya'da bir mahkeme, detaylı kaçış planıyla hastaneden firar eden Rus kadının koronavirüse karşı ihtiyati tedbir için karantina tesisine geri dönmesi yönünde karar verdi.

32 yaşındaki Alla Ilyina, ocak ayında Çin'in Hainan bölgesine yaptığı gezinin ardından boğaz ağrısından muzdarip olduğunu bildirince koronavirüs karantinasına alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

St. Petersburg Botkins Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi'nde karantinaya alınan kadının koronavirüs test sonuçları negatif çıkmasına rağmen hastaneden ayrılmasına izin verilmedi.

Ilyina negatif test sonuçlarına rağmen iki hafta karantinada kalmasının söylendiğini belirtti.

Ilyina 7 Şubat'ta Instagram'da yaptığı bir paylaşımda, “Üç test yapıldı ve hepsi de tamamen sağlıklı olduğumu gösterdi, o halde karantina da neyin nesi?" diye yazdı.

Genç kadın, daha sonra odasının kapısındaki elektronik kilidi nasıl kısa devre yaptırdığını ve St. Petersburg'daki dairesine kaçtığını anlattı.

The Moscow Times'a konuşan Ilyina şunları söyledi:

Önce bir harita çizdim ve detaylı bir plan yaptım (...) Akşam olup da sağlık personeli nöbetlerini bıraktığında karantina odamın manyetik kilidine kısa devre yaptırdım ve kapıyı açtım (...) Fizik mezunu olmamın faydası dokundu. Anayasamızda özgürlüğümüz koruma altındadır. Neden bir hastane kafesinde kalmam gerektiğini anlamıyordum.

Polisin onu zorla hastaneye geri götürme girişimlerine Ilyina onlara kapısını açmayı reddederek direndi.

St. Petersburg'un Hıfzısıhha Başhekimi, kaçışı yüzünden Ilyina'ya karantina kurallarını ihlal ettiği ve kamu sağlığını tehlikeye soktuğu gerekçesiyle dava açtı.

Ilyina'nın "zorla hastaneye yatırılacağına" karar veren St. Petersburg Petrogradsky Bölge Mahkemesi, duruşmanın antiseptik aydınlatıcıyla donatılmış bir salonda gerçekleştiğini belirtti.

Vitaly Cherkasov, müvekkili Ilyina'nın karara itiraz edeceğini ve serbest bırakılmadan önce koronavirüsle ilgili yaptıracağı üç test sonucundan negatif sonuç alması gerekeceğini söyledi.

Karara rağmen Ilyina'nın moralinin yerinde olduğunu kaydeden Cherkasov, "Odasında ihtiyacı olan her şey var, hatta geçen seferkinin aksine bir televizyon bile (...) Şu anki koşullardan memnun" dedi.

 

TASS.jpg
St Petersburg sakini Alla Ilyina, St. Petersburg Hıfzısıhha Başhekimi Natalia Bashketova'nın Petrogradsky Bölge Mahkemesi'nde dile getirdiği şikayeti dinledikten sonra (Peter Kovalev/TASS)

 

Yerel basında çıkan haberlere göre, koronavirüse karşı önlemler devam ederken karantinadan kaçan ilk kişi Ilyina değil.

Bir anne ve oğlunun Samara kentinde karantinadan kaçmak için hastane penceresinden atladığı belirtildi.

34 yaşındaki Guzel Neder, Hainan'dan döndükten sonra oğluyla beraber 4 gün karantinaya alındı ama hastanedeyken hamile olduğunu fark etti.

The Moscow Times'a  konuşan Neder, diğer hastalardan enfeksiyon kapmaktan korktuğunu ve "hastanedeki koşulların korkunç olduğunu" söyledi.

Neder, "Doktorlar hiç de profesyonel değildi ve koruyucu giysi giymiyorlardı" dedi.

Hastaneden ayrıldıktan üç gün sonra hem Neder'e hem de oğluna temiz sağlık raporu verildiği bildirildi.

Rusya'da şu ana kadar iki doğrulanmış virüs vakasıyla karşılaşıldı. İkisinde de hastalar Çin vatandaşıydı ve iyileşmelerinin ardından hastaneden bırakılmıştı.

Ülkenin tüketici güvenliği gözlemcisi, Rusya'da 20 binden fazla kişinin Çin'den dönünce karantinaya alındığını söyledi.

Japonya'daki Rusya Büyükelçiliği pazartesi günü yaptığı açıklamada şu anda Japonya'nın Yokohama limanı açıklarında karantina altında tutulan Diamond Princess yolcu gemisinde enfekte olmuş bir Rus vatandaşının bulunduğunu ifade etti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU