Son dönemde sık sık kenevirin faydalarını yazan Dilipak: Diyanet İşleri Başkanı’na kenevirden seccade hediye ettim

Kenevirden üretilen esrarın, uyuşturucunun tedavisinde kullanabileceğine dair yazılar kaleme alan Abdurrahman Dilipak, Independent Türkçe’ye konuştu. Dilipak, merak edilen "O da kullanıyor mu?" sorusunu da cevapladı

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, bir süreden beri kenevirin faydalarını anlatarak, esrarın uyuşturucu tedavisinde kullanılabileceğini iddia eden yazılarıyla dikkat çekiyor.

Muhafazakar kesimin bilinen yazarları arasında yer alan Dilipak’ın tabu sayılabilecek bir konuda ısrarlı bir şekilde sürdürdüğü yazılarıyla alakalı görüşmek için kendisiyle bir araya geldik.

Dilipak’ın davetlisi olarak görüşmek için gittiğimiz yer, Türkiye’nin tek kenevir kooperatifinin merkeziydi.

Kenevir üretiminin yaygınlaşması için mücadele eden Dilipak, izinle kısıtlı miktarda kenevir üreten kişilerin kurduğu Kenevir Kooperatifi’nin sözcüsü durumunda.

Dilipak, kooperatifin merkezinin içinde bulunan kenevirden üretilen ürünleri tek tek tanıttı.

Çin’den başlayıp dünyaya yayılan koronavirüse iyi geldiğini iddia ettiği bir ürün geliştirdiklerini de iddia eden Dilipak, yakında bununla ilgili olarak Çin konsolosluğuyla bir görüşme yapacaklarını da belirtti.

Dilipak’a ilk sorumuz kenevir, esrar gibi tabu bir konuyla nasıl ilgilenmeye başladığı oldu.

esrar.jpg
Yapılan operasyonlarda tonlarca esrar yakalanıyor / Fotoğraf: AA

 

“Esrar diğer uyuşturuculara göre daha masum kalıyor”

Önce bir arkadaş uyardı. Bu bitki çok ciddi bir oksijen kaynağı dedi.  Önce nasıl olur diye ben de tepki verdim ancak sonra okumalar yapınca gerçekten büyük faydalarını gördüm. Tamam uyuşturucu şeklinde kullanılabilir ama uyuşturucu kategorisinde de diğerleriyle kıyaslandığında en masumu kalıyor. Mesala bonzai birkaç ay kullanınca beyin hücrelerini yok edebiliyor. Eroin, biyolojik bağımlılık yapabiliyor. Esrar ise ileri bir seviyeye gelene kadar böyle bir bağımlılık yapmıyor dolayısıyla daha masum. Diğer uyuşturuculara geçiş kapısı olabildiği gibi diğer uyuşturuculara geçişte de bir bariyer olarak kullanabiliriz.

uyuşturucutedavi.jpg
Dilipak'a göre esrar uyuşturu tedavisinde kullanılabilir / Fotoğraf: AA

 

“Devlet eliyle tedavi olmak isteyenlere esrar bedava verilebilir”

Esrarın uyuşturucu tedavisinde kullanılabileceğini mi savunuyorsunuz?

Esrar daha vahim uyuşturuculara geçişte bir bariyer, kurtulmaları için bir geri dönüş yolu olabilir. Maden solventi hırdavatçılarda satılıyor, kırtasiyelerde satılan yapıştırıcıları, eczanelerde satılan asetonları bir şeye bağlamıyorsunuz. Oysa bunlar daha tehlikeli. Biyolojik tahribata yol açıyor. Beyin hücrelerini öldürüyor. Kriminal risk katsayısı daha yüksek. Uyuşturucu kategorisinde kalmak kaydıyla ve bunu devlet tedavi olmak isteyenlere SGK üzerinden ücretsiz vererek bunun kontrollü hale getirilmesi gerekiyor. Zaten ticaret yapan olmayacak. Çünkü devlet bedava verince neden insanlar başka bir kaynağı zorlasın.

Peki esrar serbest olmalı mı?

Suç kategorisinde olması gerekiyor. Çünkü trafik kazalarında sadece siz zarar görmüyorsunuz topluma da bir faturası var. Bunu giderek artan bir dozda serbest bırakırsanız bir adım sonra daha tehlikeli noktaya geçebilirsiniz. Tedavi olmayı kabul edenler üç ayda bir doktorda muayene olmak kaydıyla, başka bir şekilde yaşadığı trajediyi çözemiyorsa iki üç yıl kullanabilir.  Ben Hollanda, Kanada modellerini benimsemiyorum. Parayla satan tüccar kafasını da benimsemiyorum. İlaç kategorisinde düşünülmesi gerekir. Devletin bir Türkiye modeli oluşturması ve bundan edilecek geliri başka ülkeler için çözüm modeli olarak sunabiliriz. Türkiye’de üretilecek THC’leri (esrar yapımında kullanılan kenevirdeki etken madde) bu formatta satabiliriz de.

“Uyuşturucuyu kontrol edemiyorlar”

Bu konuda bir gelişme bekliyor musunuz?

Aklın gösterdiği yol bellidir. Buna mecburuz. Çünkü uyuşturucuyu kontrol edemiyorlar. Öyle kenevir tarlalarını yakarak toprağa da ekonomik değere de zarar veriliyor. Mafyayı cezalandırılalım derken toprağı da yakmış oluyorlar üstelik o çekindikleri madde çevreye de yayılıyor. Yanlış bir iş yapılıyor.

“Kullanıcıya en alt seviyede ceza verilmeli”

Esrar kullanımına ceza olmalı mı?

Ticaretini yapana ceza getirmeli. Uygulayıcı ve kullanıcıya ceza en alt seviyede olmalı ki bonzaiye gitmesin. Solvente bir ceza uygulayabilir misin? Her yerde var. Ne satana ne imalatçısına ne kullanıcısına ceza yok. Esrar, uyuşturucu kategorisinde kalmalı ki ticareti yapılmasın.  Esrar kullanıcılarının risk sayısı diğer uyuşturuculara göre daha düşük. Esrar yoksunluğu durumunda daha çok yalvaracaktır, ağlayacaktır. İçince bir köşeye sinip kalacaktır. Saldırganlaşma noktasında başlangıçta çok risk yok. Biz bu riski tolere edebilirsek herkes için çok faydalı bir bitki. Bıçakla adam öldürülüyor diye bütün bıçakları toplatmak gibi bir şey olur kenevir yasağı. Eroin bağımlısı birine krize girdiğinde esrar verirseniz krizi bypass edersiniz.

kenevirtarlaları.jpg
Dilipak, yakılan kenevirlerin ilaç yapımında kullanılması gerektiğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

“Bağımlılıları önce esrara alıştırıp sonra esrardan kurtarabiliriz”

Bu konuda bir öneriniz oldu mu?

Mafyanın elinden almak için formül önerdik. TİGEM’le (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü), SGK işbirliği yapsın. Bütün üreticiler dişi kenevirin tepe filizlerini devlete versin makul bir fiyatla. Üretilen esrar maddesi kontrollü bir şekilde ücretsiz olarak tedavi olmak isteyenlere verilsin ki önce bu çocukları mafyanın elinden sonra da uyuşturucudan kurtaralım. Tedaviyi kabul ediyorsa önce seyreltilmiş dozlarla esrara alıştırırız, sonra esrardan kurtarabiliriz.

kenevir.jpg
Kenevir farklı alanlarda da kullanılabilen bir bitki / Fotoğraf: AA

 

Dilipak’a göre kenevirin faydaları yok yok

Dilipak, görüşmemiz süresince esrarın hammaddesi olan kenevirin faydalarıyla ilgili çok sayıda iddiada bulundu. Bunları özetlemek gerekirse kenevirin şu alanlarda kullanılabileceğini iddia etti.

- İlaç sanayisinde özellikle de ağrı kesicilerde kullanılabilir.

- Kağıt üretiminde kullanılabilir.

a-) Çimento torbası üretiminde kullanılabilir. Oldukça dayanıklı.

b-) Paralar bundan üretilebilir. Bakteri tutmuyor, kolay kolay yanmıyor.

- Tekstilde kullanılabilir.

a-) Birkaç kat kullanıldığında bir nevi zırh görevi görüyor, kurşunda geçirmiyor.

- İnanılmaz bir oksijen kaynağı.

- Tarımda her yerde kullanılabilir. Oksijen kaynağı olan kenevirin olduğu yere haşerat, fare gelmediğinden zeytin, fındık, muz bahçeleri gibi yerlere hatta bal kovanlarının arasına mutlaka kenevir de ekilmeli.

- Astım hastası olanlar evlerinde beş tane kök bodur kenevir yetiştirirse yaratacağı oksijen bir daha insan sağlığına yan tesirleri de olan oksijen tüplerini kullanmaya gerek bırakmaz.

 - Kenevir yağı araçlarda benzin olarak kullanılabiliyor. Türkiye’nin petrolde dışa bağımlılığını bitirebilir.

- Beyni geliştiriyor. Bundan dolayı İngiltere’de içinde yüzde 20 oranında kenevir suyu bulunan pet şişe sular beş sterlinden satılıyor. İsrail’de ilkokuldaki çocuklara kenevir suyundan hazırlanan pastalar verilerek beyin gelişimleri sağlanıyor. Biz de de bu suyla hazırlanmış pastalardan verilerek çocukların zihin gelişimi sağlanabilir.

- Bina izolasyon malzemesi olarak kenevirden yapılan tuğlalar kullanılabilir.

- Radyasyonun zararlı etkileri engelliyor.

“CHP bile destek verdi tek eleştiren Adnan Oktar oldu”

- Bu görüşlerinizden dolayı hiç tepki aldınız mı?

Hiçbir kesimden tepki almadım. CHP’den bile destek aldım. Çalışmalarımız sayın cumhurbaşkanının bile dikkatini çekti. Tek şikayet eden Adnan Oktar oldu. O da fırsat bu fırsat Dilipak’a nasıl vururuz diye düşünmüştür.

Yazılarınızdaki görüşlerinizden dolayı hukuki sorun yaşadınız mı?

Savcılıkta ifade verdim. 30 sayfa savunma verdim. Sonuçta takipsizlik çıktı.

Soylu’ya yakılan kenevirlerle ilgili öneri: Bize verin

Cumhurbaşkanı’ndan nasıl bir dönüş aldınız?

Erdoğan çalıştaylara danışman gönderdi. Araştırmalarımız ilgisini çekti. Ancak içerideki bürokrasi ayak sürüyor. Çünkü söylediklerimiz 40 yıldır söylenenlerin tersine. Halen geçen yıl 2019’da devlet 15 milyar liralık keneviri yakmış. Soylu’ya dedik bunların hepsini bir kayyuma bizim kooperatife verin. Bir üniversite de takibe alsın. Tohuma bile para veriyoruz. THC dediğimiz etken maddesinin gramı Türkiye’de 100 lira, ABD’de 100 dolar. Altından bile değerli. Bunları bile alıp ilaç sektöründe kullanabiliriz.

ali erbaş.jpg
Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Ali Erbaş / Fotoğraf: AA

 

Diyanet İşleri Başkanı’nın çocukluğunda bahçelerinde kenevir ekmişler

- Din adamlarından nasıl tepkiler aldınız? Kenevirle alakalı bir fetvası var mı?

O konuda bazı girişimlerde bulunduk. Önümüzdeki aylarda Marmara İlahiyat ile ortak bir çalışma yapacağız halkın kafasındaki sorulara cevap vermek üzere. İlk defa size söylemiş olayım. 10 gün önce Diyanet İşleri Başkanı’mızla görüşmeye gittiğimizde ben başkanımıza kenevirden dokunmuş bir seccade hediye ettim. O da ‘Harika. Benim çocukluğumda bahçemizde kenevir ekiliyordu tırnaklarımla kenevir liflerini kazımıştık’ dedi. Diyanet İşleri Başkanı’mızın kendi evlerinde annesi kirman eyirmiş, dokuma yapmış. Diyanet İşleri Başkanı’mızın evinde artık kenevirden seccadesi var. Bütün camilerimize koyalım bundan diyorum. Haşerat girmesin. Rutubet de yapmıyor. Bakteri yapmadığından koku da yapmıyor. Radyasyonu da geçirmiyor.

Kooperatif olarak neler yapıyorsunuz?

Kenevir Kooparatifi, kenevir ekmek isteyenlerin ortak buluşma noktası. Bir takas noktası lazım. Çünkü kimisi lifi için kimisi yağı için yani herkes farklı bir amaçla üretiyor. Kullanmadığı kısımları ne yapacaksınız? Bir takas noktası olması lazım. Kenevir yağı geçen sene 300 liradan satılıyordu bizim ekimlerimiz sonunda şimdi 160 lira. 10 bin dönüm daha ekeceğiz. 19 ilde ekimi yapılıyor. Oysa nerede boş yer varsa ekilmesi lazım.

Üretilen kenevirlerde THC maddelerini ne yapıyorsunuz?

Polis gelip bir kısmını imha ediyor. THC konusuna devlet henüz bir çözüm getirmedi. Afyon’da haşhaş üretiliyor diye herkes eroin mi kullanıyor. Devlet gelip THC’lerin bir kısmını imha ediyor. Görüşmeler devam ediyor. SGK alsın bunları ilaç fabrikalarına versin ilaç olarak talep etsin.

kenevirabdurrajman.jpg
Dilipak, kimi okurlarının merak ettiği soruyu da cevaplandırdı / Fotoğraf: Gülbahar İbeş

 

Merak edilen soruyu cevaplandırdı. Kullanıyor mu?

Yazılarınızdan dolayı esrar kullanıp kullanmadığınızı merak edenler var. Kullanıyor musunuz?

Hayır ben sigara bile içmiyorum. Ama THC ve CBD  konsanteresi, sağlık için elde edilen bazı ürünlerin labaratuarları varsa labaratuarlarda geliştirilen koruyu maddeleri öksürük tedavisinde çok başarılı. Benim gribim biraz uzun sürer. Ben bunlarla daha kısa sürede etkili bir şekilde önleyebiliyorum.

Peki hiç merak ettiniz mi nasıl olduğunu?

Hayır. Haram olduğu için. Ben dindar bir insanım bir Müslüman olarak mesafeli duruyorum.

Son sözlerinizi alabilir miyiz?

Kenevir sadece insanlığın değil bütün canlıların kurtuluşu için tek çözüm demeyim ama en önemli çözümlerden biri. Buna direnmenin anlamı yok.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU