Koronavirüse şaşırtan tedavi yöntemi: Tütün

Pentagon’un tıbbi araştırma ekibi 2012’de tütün bitkisinin 10 milyon doz grip aşısının hızla geliştirilmesinde kullanılmasına onay vermişti

Tedavi yöntemine dair çalışmalar devam ediyor (Reuters)

ABD’nin en çok eleştirilen endüstrilerinden biri koronavirüs salgınını durdurma yarışına dahil oldu. 

Politico’nun haberine göre, Camel, New Port ve Pall Mall gibi markaların ardında yer alan Reynolds American, The North Carolina şirketleri olası bir aşı için antikor sağlayıp sağlayamadığını görmek için genetiği değiştirilmiş koronavirüsü hızlı büyüyen tütün bitkilerine bulaştırıyor.

Halk sağlığı uzmanları 2015’teki Ebola krizinde sınırlı bir başarıyla Reynolds’un denediği fikrin başarılı olduğu takdirde uluslararası salgının tedavisi için tütün üretimin hızla artırılabileceğini söyledi. 

Pentagon’un tıbbi araştırma ekibi 2012’de tütün bitkisinin 10 milyon doz grip aşısının hızla geliştirilmesinde kullanılmasına onay vermişti. O dönem “bitki temelli çözümlerin” zamanla yumurtada virüs yetiştirmek gibi tipik bir süreçten daha etkili olabileceğinin kanıtlandığını ifade eden ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) program yöneticisi Alan Magill, “Araştırma çok umut verici” diye eklemişti. 

Fakat konuya dair büyük sorunlar varlığını koruyor. Deneysel bir tedavi bulmak için binlerce doz üretilmesi gerekecek.Reynolds’un çalışması henüz erken evrelerinde, tedavi mükemmeleştirilmeden önce salgının azaltılabileceği anlamına geliyor. Ve tıpkı Ebola vakasında olduğu gibi bazı aşılar hedeflenen hastalığın tüm türlerine karşı etkili olamayabilir. Bu tip faktörler pek çok büyük ilaç şirketini aşı işinden uzak tutuyor. Sadece Moderna Theraeutics ve Johnson&Johnson şirketleri hükümet desteğiyle koronavirüs aşısı üzerine çalıştığını doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlaç üretmeye yönelik önceki tütün endüstrisi çabalarının ardındaki bilim henüz iğne üretemedi. Her ne kadar nikotinin bunama öncesinde hastaların hafızasını geliştirdiği gösterilse de, çok övülen tedavi 4 klinik vakada başarısız oldu. Ve başka hastalıklar için araştırmayı genişletmeye yönelik bazı çalışmalar meyve vermedi. Bitki temelli olmayan iki Ebola aşısının, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından hiçbir zaman kabul edilmeyen Reynolds’un üzerine çalıştığı tedaviden daha etkili olduğu ortaya konmuştu. 

Tütün şirketleri tedavi yöntemi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Koronavirüsü test eden Reynolds’un küçük alt firması Kentucky BioProcessing’in yanı sıra, Philip Morris de grip aşısı geliştirmek için benzer bir tütün üretme teknolojisi kullanan Madicago şirketinin hisselerinin yüzde 40’ını aldı. 

Kentucky BioProcessing’in CEO’su Hugh Haydon, “İnsanlar kötümser olabilir. Ama gerçek şu ki biz yardımcı olabiliriz” ifadelerini kullandı. 

Şirket, koronavirüs çalışmasına dair Trump yönetiminin sağlık departmanıyla irtibata geçti ve hükümete martta bir örnek sağlayabileceğini söyledi. 

Louisville Üniversitesi’nde bitkisel temelli aşılar üzerine çalışan mikrobiyolog Kenneth Palmer, “Çok kısa sürede gen diziliminden seraya ya da bitkisel malzemelerle dolu bir depoya ulaşılabilir” dedi. 

Palmer, bitkiler birkaç hafta içinde gerekli bileşimleri üretmeye başladığı için tütün bitkilerinden aşı üretmenin şirketler açısından hala düşük bir mali risk içerdiğini söyledi. 

 

Independent Türkçe, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU