Alman taraftarlar kendi tribünlerinden gelen ırkçı tacize karşı çıktı: Naziler dışarı!

Würzburger Kickers oyuncusu Leroy Kwadwo, ev sahibi takımın taraftarlarına sergiledikleri “örnek duruş” nedeniyle teşekkür etti

Almanya’da Preussen Münster taraftarları, konuk takımın siyahi oyuncusuna yönelik maymun sesleri çıkararak slogan atan kendi tribünlerindeki bir kişiye karşı çıkarak ırkçı tacize izin vermedi.

3. Lig karşılaşması için Münster kentinde Preussen Münster- Würzburger Kickers arasında oynanan maçta ırkçı saldırıya maruz kalan defans oyuncusu Leroy Kwadwo durumu hakem Katrin Rafalski’ye bildirdi. Bunun üzerine Rafalski maçı 88. dakikada 0-0’ken durdurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ardından Preussen Münster tribünlerinden “Naziler dışarı!”, “Naziler dışarı!” sloganları yükseldi. Maç sırasında gerilime yol açan 29 yaşındaki ırkçı taraftarsa stattan zorla çıkarıldı.

Sözlü saldırıya uğrayan Gana asıllı Kwadwo, karşıt duruş sergileyen ev sahibi takımın taraftarlarına sergiledikleri “örnek duruş” nedeniyle teşekkür etti.

Associated Press’in (AP) haberine göre Kwadwo maçın ardından şu değerlendirmeyi yaptı:

Tek bir taraftarın ırkçı tacizine maruz kaldım. Bu beni üzüyor. Farklı bir ten rengine sahibim ancak burada, bana ve aileme çok şey katan, bizler için birçok şeyi mümkün kılan bu harika ülkede doğdum. Ben de sizlerden biriyim, burada yaşıyorum, Würzburger Kickers formasıyla profesyonel hayatımı sürdürebilirim. Daha dün yaşanan olay beni üzdü ve öfkelendirdi. Çünkü herkesin bilmesi lazım ki ırkçılık BİZİM dünyamıza ait değil. Hepimizin bunlar yaşandığında karşı çıkma ve olanları durdurma imkanı var.

Preussen Münster kulübü, söz konusu taraftarın Almanya’da tüm statlara üç yıl boyunca girişinin yasaklanmasına çalışacaklarını duyurdu. AP ise böyle bir uygulamanın mevcut düzenlemeler uyarınca izin verilen en sert ceza olduğunu kaydetti.

Kulüp başkanı Christoph Strässer, “Elimizden asgari düzeyde gelen, bu kişinin stadyumumuza girişine artık izin vermemektir. Irkçılığa ya da ayrımcılığın diğer hiçbir türüne müsamaha gösteremeyiz. Bir spor kulübü olarak entegrasyon konusu bizim için elbette önemlidir. Anayasamızın birinci maddesi ‘İnsan onuru kutsaldır. Bu, herkes için geçerlidir’ der” diye konuştu.

 

 

Alman Futbol Federasyonu da resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ırkçılığa karşı çıkan taraftarların tavrından övgüyle bahsederken, “Leroy Kwadwo’nun başına gelen hadise ne kadar üzücü ve utanç vericiyse, taraftarların anında verdiği yanıt da bir o kadar örnek alınacak nitelikte. 3. Lig bir arada, ırkçılık ve ayrımcılığa ‘hayır’ diyor” ifadelerini kullandı.

Olayın failinin stattan çıkarılma dışında eyleminin hukuki sonuçlarıyla da yüzleşmek zorunda kalacağı bildirildi.

Yerel polis söz konusu taraftarın tahrikle suçlanabileceğini, bu durumda para cezasının yanı sıra 3 ayla 5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılabileceğini belirtti.

Münster’de yaşanan olaydan günler önce Alman Bundesliga Ligi kulübü Schalke, bazı taraftarlarının 4 Şubat’ta oynanan maç sırasında Hertha Berlin oyuncusu Jordan Torunarigha’ya ırkçı tacizde bulunması nedeniyle 50 bin euro (yaklaşık 330 bin TL) para cezasına çarptırılmıştı.

 

Independent Türkçe, Associated Press

DAHA FAZLA HABER OKU