HSBC’nin kârı yüzde 33 geriledi, işgücünün yüzde 15’ini işten çıkarıyor

Londra merkezli HSBC’nin vergi öncesi kârı bir önceki yıla göre yüzde 32,9 düşük açıklandı. Banka’nın üç yılda 35 bin kişiyi işten çıkarması bekleniyor

Fotoğraf: AFP

İngiliz banka HSBC’nin vergi öncesi kârı, beklentilerin çok gerisinde kaldı. 

Banka’dan yapılan açıklamaya göre 2019 vergi önceki kârı yüzde 32,9 gerileyerek 13,35 milyar dolar. Beklenti ise 19 milyar dolar seviyesindeydi. 

Avrupa’nın en büyük bankalarından HSBC ayrıca, ciddi oranda tenkisata gideceğini duyurdu.

Reuters’a konuşan CEO Noel Quinn, gelecek üç yıl içerisinde 35 bin çalışanın işine son verileceğini duyurdu. Bu, HSBC’nin toplam işgücünün yaklaşık yüzde 15’i. 

Quinn, şirketin bazı iş kollarını etkileyen uzun dönem ekonomik büyüme ile ilgili endişeler nedeniyle Avrupa’da 7,3 milyar dolarlık bir kayıp olduğunu söyledi. HSBC CEO’su bu nedenle, bankanın küresel bankacılık ve pazarlama kollarından “yeniden yapılandırmaya” gideceklerini açıkladı. 

Banka’nın Asya faaliyetlerinin ise koronavirüs salgınından olumsuz etkilendiğini ifade eden Quinn, “Ocak başından bu yana salgın, özellikle Çin ve Hong Kong’taki çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilimizde ciddi bozulmaya neden oldu” dedi. 

CEO Noel Quinn, durumun gidişatına da bağlı olarak, herhangi bir ekonomik yavaşlamanın Hong Kong’taki kredi kayıplarını etkileme potansiyelinin olduğunu açıkladı. 

Quinn, uzun vadede ise, düşük borçlanma ve transfer hacimleri nedeniyle gelir kayıplarının ve müşteri tedarik zincirinden kaynaklanan kredi kayıplarının olabileceğini belirtti. 

Şirketin yeniden yapılandırma planları arasında küresel yatırım bankacılığı merkezini Londra’da tutarak birçok kaynağı Asya ve Orta Doğu’ya dağıtmak da var. 

Hong Kong’taki Hang Seng Endeksi’nde ciddi oranda varlığı bulunan HSBC, ülke piyasalarının kapanışında yüzde 2,78 değer kaybetti.
 

Independent Türkçe 

 

DAHA FAZLA HABER OKU