Anayasa Mahkemesi'nden Berkin Elvan'a ikinci ret

Anayasa Mahkemesi Berkin Elvan'ın ölümünde sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin soruşturulması için yapılan başvuruyu reddetti

Fotoğraf: Türkiye İnsan Hakları Vakfı

Anayasa Mahkemesi, (AYM) Gezi Parkı eylemleri sırasında Berkin Elvan’ın öldürülmesinde sorumluluğu bulunan diğer polislerin soruşturulmasına dair başvuruyu reddetti.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre ret kararında, halihazırda bir polisin yargılandığı, bu yargılama sonuçlandığında diğer sorumlulara da her zaman dava açılabileceği ifade edildi. 

Mahkeme, süren dava sonuçlandığında diğer sorumlular hakkında dava açılabileceğini belirtti:

Ölüm olayına ilişkin olarak bazı şüpheliler hakkında iddianame düzenlenmiş ve iddianamenin kabulüyle başlayan yargılama süreci devam ediyorsa, bu davada yapılan araştırma sonucunda olayda sorumlulukları bulunan kişiler tespit edilerek haklarında kamu davasının açılmasının sağlanması her zaman mümkündür. Bu kapsamda haklarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen kişilerin de sorumluluklarının tespit edilmesi hâlinde kamu davası açılması önünde bir engel bulunmamaktadır.

AYM daha önce de dönemin valisi ile Emniyet Müdürü hakkında soruşturma izni verilmemesi nedeniyle yapılan başvuruyu “dayanaktan yoksun” bularak reddetmişti.

Elvan ailesinin avukatları ise hem süren yargılamaya dair hem de diğer polislerin sorumluluğuna dair güvenlik güçlerinin hedef gözeterek Berkin Elvan’ın başına gaz fişeği attığını, soruşturma süresince kolluk birimlerinden istenen bilgi ve belgelerin Cumhuriyet Başsavcılığına ya hiç, ya geç ya da eksik geldiğini, soruşturmanın bilinçli olarak yavaşlatıldığını öne sürmüştü.

 

Bianet

DAHA FAZLA HABER OKU