İnternet uydularını uzaya bırakan SpaceX'in roketi okyanusa çakıldı

İtici roket motorlarının mavnayı neden ıskaladığı bilinmiyor

Uzaya bir dizi tartışmalı internet uydusu bırakmasının ardından SpaceX roketi okyanusa çakıldı.

60 adet Starlink uydusu taşıyan Falcon 9 roketi Cape Canaveral uzay üssünden başarıyla uzaya fırlatıldı. Roket taşıdığı uyduları bıraktıktan sonra 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

geri dönüp okyanusun üstünde tekrar kullanılmasına olanak sağlayacak bir mavnaya inmeyi denedi. Fakat roket mavnayı ıskalayarak suya çakıldı.

SpaceX'in itici roket motorlarını indirme çalışmaları şirketin uzay yolculuğunu daha ucuz ve kolay yapma çabasının önemli bir parçası. Roket motorlarını mavnalara indirip daha sonra merkeze geri getirerek yenileyip tekrar kullanmayı planlayan şirket böylece müteakip fırlatmaların maliyetini azaltmayı amaçlıyor.

Şirket bu kadar çok şeyi hızlıca gerçekleştiriyor. Okyanusa çakılan itici roket motoru en son 72 gün önce uzaya çıkmıştı.

Son fırlatmanın neden başarısız olduğu belli değil. SpaceX mühendisi Lauren Lyons canlı yayında "Belli ki inişi bu kez gerçekleştiremedik" dedi.

Bir dizi başarısız denemenin ardından yapılan sonraki inişler büyük ölçüde başarılı oluyordu. 2016'dan beri ilk kez bir Falcon 9 roketi, SpaceX'in drone gemisi diye adlandırdığı mavnayı ıskalıyor.

Roketin taşıdığı Starlink uydularıysa tartışmaların odağında yer alıyor. Her ne kadar şirket, uyduların birlikte Dünya üzerindeki insanlara hızlı internet bağlantısı sağlayacak bir "mega takım-uydu" oluşturacağını söylese de gökbilimciler uyduların gökyüzünü kirleterek geleneksel gözlemleri zorlaştırdığını iddia ediyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU