Apple “Koronavirüs nedeniyle gelir hedefini tutturamayacağız” dedi, Asya piyasaları sallandı

Çin’deki salgın nedeniyle üretim merkezleri ve satış ofislerini kapatan ve kademeli olarak açmaya başlayan Apple, üretimin hızlanamaması ve talebin düşmesi nedeniyle bir ay önce açıkladıkları hedefe ulaşamayacaklarını açıkladı

Fotoğraf: AP

 

Çin’de başlayıp 30 ülkeye yayılan koronavirüs salgını nedeniyle Çin’deki merkezlerini kapatan Apple, ocak-mart dönemine ilişkin gelir hedeflerini tutturamayacaklarını açıkladı. 

Bilançosunda ekim-aralık dönemini birinci çeyrek olarak kabul eden şirket, bu döneme ait finansal sonuçlarını 28 Ocak’ta açıklamış ve 91,8 milyar dolar gelir elde ettiğini duyurmuştu. Aynı tarihte ocak ve mart ayları arasında 63 ila 67 milyar dolar gelir beklentisi olduğu da açıklanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Apple’dan yatırımcılarına yeni gönderilen mektupta 28 Ocak tahminlerinde, Çin Yeni Yıl tatilinden dönüşlerin hesaba katıldığı ve bugüne kadar ki en iyi tahmini yapıldığı hatırlatıldı. 

“Ancak geri dönüşler beklediğimizden yavaş oldu” denilen açıklamada ocak-mart için hedeflerin tutturulamayacak olması iki nedene bağlandı. 

Bunlardan ilki dünya genelinde iPhone tedariğinin geçici olarak kısıtlanacak olması. 

iPhone üretimini gerçekleştiren ortaklarının, koronavirüsün en çok görüldüğü Hubei eyaleti dışında olduğunu söyleyen Apple, ülkedeki merkezlerinin yeniden faaliyete geçtiğini ancak üretimin tahminlerinden daha yavaş devam ettiğini açıkladı. 

“Bu ürünlerin üretilmesine yardım eden herkesin sağlığı önceliğimiz” diyen Apple, gelir tahminlerinde geriye düşmelerinin ikinci nedenini Çin’deki talebin düşmesi olarak belirtti. 

Yalnızca üretim merkezlerinin değil dükkânlarının da kapandığını ifade eden Apple, açılan satış noktalarının sınırlı saatlerde, düşük bir müşteri trafiğiyle faaliyet gösterdiğini hatırlattı. 

Perakende ofislerinin kademeli şekilde açıldığının belirtildiği açıklamada online satış mağazalarının operasyonlarının devam ettiği vurgulandı. 

Açıklamada ayrıca “Çin dışında ürün talebimiz ve hizmetlerimiz güçlü seyrini sürdürüyor. Gelişmeleri takip ediyoruz. Nisanda gerçekleşecek bir sonraki bilanço ilanına kadar bilgilendirmelerimiz sürecek” denildi. 

Apple’ın açıklamasının ardından Asya piyasaları güne ser kayıplarla başladı. Tokyo, Seul ve Hong Kong borsalarında kayıp yüzde 1’i geçti. 

Los Angeles merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Wedbush Securities, şubatta yayınladığı raporunda Apple’ın amiral gemisi 1 milyon iPhone’un teslimatının gecikebileceğini duyurmuştu. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU