Akşener: Fenerbahçe tribünlerinden yükselen sesi duyuyorsunuz, Trabzonsporlu bir kardeşim "Spora siyaset katıyorlar" dedi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Süper Lig’de Fenerbahçe’ye karşı Trabzonspor’a yardım ettiğini savundu. Akşener, ekonomi politikalarını da eleştirdi

Akşener: Fenerbahçe tribünlerinden yükselen sesleri de duyuyorsunuz / Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sözlerine hayvanların yaşam haklarını savunmanın şart olduğunu belirterek başladı.

Konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet politikalarını eleştirerek sürdüren Akşener, milletin çıkarının göz ardı edildiğini savundu:

Devlet aklı, devlet yönettiğinin farkında olanlarda bulunur. Türkiye’yi, ‘Şahsım ülkesi’ olarak görenlerde, bu aklı bulamazsınız. Her adımları ciddiyetsiz, her işleri millet menfaatinden uzaktır. Bu iktidarın mensupları, devlet yönettiklerini unuttukları gibi, sürdükleri sefanın, tadını çıkardıkları israf düzeninin içinde, milletin dertlerini görmez, çile çeken insanımızın sesini duymaz hale geldiler. Bu yıl, Cumhurbaşkanlığı saraylarının, sarayının demiyorum saraylarının, inşaat, bakım ve onarımı için, 610 milyon lira daha harcanacak. Bu nasıl bir para biliyor musunuz? Hani 50 milyon dolar bulamadıkları için, Katarlılara peşkeş çektikleri Tank Palet fabrikamız var ya, işte onun için gerekenin iki katı. Bu para, tam 265 bin 217 asgari ücrete eşit. Şaka değil; 265 bin 217 asgari ücretlinin bir aylık maaşı, sarayın onarımına, bakımına ve yeni binalarına harcanacak. Üstelik bununla da bitmiyor… Geçtiğimiz yıl, sarayın bahçesindeki inşaatlara harcanan para, ne kadar biliyor musunuz? 2 milyar 845 milyon lira!

Bu meblağın 28 bin ailenin ev sahibi olmasında kullanılabileceğini belirten İYİ Parti Genel Başkanı, son dönemde artan intihar vakalarına da değindi:

Bir babanın, Hatay’da kendini yaktığı, bir başka babanın, Meclis’te intihara kalkıştığı, daha dün, “Borçlarımı ödeyemiyorum” diyerek, kendini kamyonuna asan bir babanın yaşadığı ülkede oluyor bunlar. Elazığ depreminin ardından, ‘Yardımları ücretsiz taşırım’ diye duyuru yapan, koca yürekli bir kamyoncu kardeşimiz, kendini ekmek teknesine, kamyonuna asarak hayatına son verdi. Babaların, evlatlarına ekmek götüremediği için canlarına kıydığı Türkiye’de saraylarına yaklaşık 3 milyar lira harcayabilen vicdansızlara soruyorum: Adalet bunun neresinde? Vicdan bunun neresinde? Bu hüzünlü hikayeler gece rüyalarınıza girmez mi?

“Fenerbahçe tribünlerinden yükselen sesleri de duyuyorsunuz”

İşten çıkarmalar ve Kestel’de şahit olduğu olayları anlatan Meral Akşener’in gündeminde spor da vardı.

Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında son dönemde artan gerginliğe de değinen Akşener, spora siyasetin karıştırıldığı gerekçesiyle tepki gösterdi:

Son günlerde spor kulüpleri arasındaki tartışmaları biliyorsunuz. Fenerbahçe tribünlerinden yükselen sesleri de duyuyorsunuz. Ben, spor kulüplerinin ya da başkanlarının, kendi aralarındaki rekabetle, ya da tartışmalarla ilgili değilim. Siyasetçilerin, bu tartışmalara dahil olmaması gerektiğini düşünüyorum. Siyasetin spora karıştığı ülkelerde, sporun ileri gidemediğini, dünya çapında sporcuların yetişemediğini biliyorum. Ancak ekonomiden anlamayan ekonomi bakanı damat Bey,  bakanlıktaki başarısızlığıyla gündeme gelmekten yorulmuş olacak ki; bu aralar, anlamadığı bir diğer alanı, futbolu karıştırmakla meşgul… Trabzonspor da bizim, Fenerbahçe de bizim.Bırakın herkes, gönül verdiği takıma destek olsun.

 “Sermayesi millete ait olan kamu bankalarına, sadece geçen hafta 5 milyar dolara yakın döviz sattırdılar”

Türkiye’nin itibarının ve geleceğinin tehlikeye atıldığını savunan Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın politikalarını eleştirdi:

Damat Bey’in ne idüğü belirsiz politikalarını uygulamak için, sermayesi millete ait olan kamu bankalarına, sadece geçen hafta 5 milyar dolara yakın döviz sattırdılar. Ne için? Hem kuru, hem de faizleri aynı anda baskılamak için. Sonuç ne oldu? Yabancı bankaların hepsi, çıkış planları yapmaya başladılar. İşte bu yüzden, Damat Bey’in ekonomik programını, trolle balık avlamaya benzettim. Yaptığı tek şey, enkazın altında kalmamak için, itibarımızı heba etmek. Bugün ayakta kalabilmek için, geleceğimizi feda etmek.

Akşener sözlerini, “Damadın krizden çıkmak için uyguladığı ekonomi politikası nasıl?” diye sorsanız; “Trolle balık avlamaya benziyor” derim ifadeleriyle sürdürdü.

İYİ Parti Genel Başkanı, Kütahya’daki Zafer Havaalanı için müteahhit şirkete 2020 yılında 1 milyon 280 bin yolcu garantisi verildiğini ancak geçtiğimiz ay, bu havaalanını beş bin kişinin kullandığını savundu. “Yıl sonuna kadar taş çatlasa 100 bin yolcu kullanacak” diyen Meral Akşener, 2044 yılına kadar uçmayan uçaklar için hazineden 244 milyon avro ödeneceğini ileri sürdü. Akşener, “Bu parayı, Tank Palet’e 50 milyon dolar bulamayan iktidar değil, milletimiz ödeyecek” dedi.

 “Sayın Erdoğan sebep, Damat Bey vesile, ekonomik kriz sonuçmuş…”

Kendisinin de faizlerin düşürülmesini istediğini belirten Akşener, “baskıyla, tepeden inmez kararlarla” faizlerin inmeyeceğini söyledi:

Kendisine (Erdoğan'a) akıl veren çapsızların önerdiği ekonomi vizyonuyla, faizler inmez. Baskıyla, tepeden inme kararlarla, faizler inmez. Beceriksiz damadın açıkladığı, gülünç programlarla, faizler inmez.

Meral Akşener konuşmasını 5 yıl öncesinden örnek vererek sürdürdü:

2015 yılının başında, sayın Erdoğan, ortaya bir teori attı. ‘Faiz sebep, enflasyon neticedir’ dedi. Ekonomiyi tek bilinmeyenli bir denklem zannetti ve Merkez Bankası’na “faizleri indirin” baskısı yaptı. Faizler inince, Türkiye şaha kalkacaktı… Kendisi akıllı, Merkez Bankası cahildi… ‘Faizleri indirin’ dediği 2015 yılında, faiz oranları ne kadardı, hatırlıyor musunuz? Yüzde 7 buçuk seviyesindeydi. Dönemin Merkez Bankası Başkanı, baktı olmuyor, ‘Gidip anlatayım’ dedi. 11 Mart 2015 tarihinde, Sayın Erdoğan’a 130 sayfalık bir sunum yaptı. Sunumunda özetle şunu söylüyordu: ‘Faizleri baskılarsak, dolar 3 liraya çıkar.’ Düşünün… O zaman, doların 3 liraya çıkması bile felaket senaryosuydu. Ne yaptıysa, ne dediyse olmadı, Sayın Erdoğan, “faizleri indirin” baskısına devam etti. Yıllar süren bu faiz baskısının, döviz kurları üzerinde yarattığı gerilim birikti ve hepinizin bildiği gibi 2018’de, faizler yüzde 24’e çıktı. Dolar kuru 7 lirayı gördü. Şirketler battı, milletimiz fakirleşti, ekonomimiz küçüldü. Demek ki neymiş? Faiz sebep, enflasyon sonuç değilmiş. Sayın Erdoğan sebep, Damat Bey vesile, ekonomik kriz sonuçmuş.

Konuşmasında Nobel ödüllü fizikçi Albert Einstein’ın “Delilik, aynı şeyleri yapıp, farklı sonuç beklemektir” sözünü hatırlatan Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı adımları atıp farklı sonuçları beklediğini ileri sürdü.

“Yargıdan, medyadan, Merkez Bankası’ndan elini çekeceksin”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a

Yargıdan elini çekeceksin. Medyadan elini çekeceksin. Merkez Bankası’ndan elini çekeceksin. Damadını da bakanlıktan çekeceksin, işin başına yetkin isimleri getireceksin.

“İster, Atatürk’ün hayatını incele. İster, Menderes’in…”

Demokrasi ve kuvvetler ayrılığı olmadan, Türkiye’nin kalkınamayacağını vurgulayan Akşener, Cumhuriyet tarihine bakıldığında ekonominin şaha kalktığı yılların, demokratikleşme yolunda adım atılan yıllar olduğunu söyledi.

Meral Akşener, “İster, Atatürk’ün hayatını incele. İster, Menderes’in hayatını incele. İster, Özal’ın hayatını incele. Bu gerçeği görürsün” ifadelerini kullandı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU