Çavuşoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türktü, Türk kalacak

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın Müslüman Türk Azınlığı için "Müslüman Yunan Azınlık" sözlerine tepki göstererek, “Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türktü, Türk kalacak” dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un, Batı Trakya'yı ziyaretinde Müslüman Türk Azınlığın kimliğine ilişkin kullandığı "Müslüman Yunan Azınlık" açıklamalarına tepki gösterdi.
 


Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Demokrasinin beşiği olduğu söylenen bir ülkenin cumhurbaşkanı yine Müslüman Türk azınlığa, Yunan Müslüman azınlık demiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin onca kararına rağmen. Siz ne derseniz deyin, Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türktü, Türk kalacak..!" ifadelerini kullandı.

Pavlopulos, Batı Trakya Türkleri için dini azınlık demişti

14 Mart’ta görevi sona erecek Cumhurbaşkanı Pavlopulos, 16 Şubat'ta Batı Trakya'ya ziyaretinde yaptığı konuşmada azınlıklar konusuna değinerek, Lozan Antlaşmasına göre, Batı Trakya Türklerinin sadece dini bir azınlık, İstanbul Ortodoks Rumların ise milli bir azınlık olduğunu iddia etmişti.

Pavlopulos, konuşmasında, İstanbul Rum azınlığından "Yunan azınlık" olarak söz ederken, Türk azınlıkla ilgili ise "Yunan Müslüman Azınlık" ifadesini kullanmıştı.

Batı Trakya’daki Müslümanların statüsü

Yunanistan, "Türk Azınlık" ifadesinin Lozan Barış Antlaşmasında yer almadığını ileri sürerek, azınlığın etnik kimliğini tanımlama hakkını kabul etmiyor.

1950’li yıllara kadar azınlık okulları ve derneklerin isimlerinde "Türk" deyimi kullanılması için genelge yayımlayan Yunanistan, 1970'lerde siyasi nedenlerle bu politikasını değiştirerek, Türk yerine Müslüman kelimesinin kullanılmasını zorunlu tuttu. Bu kapsamda, Gümülcine ve İskeçe'de isimlerinde Türk kelimesi bulunan dernekler mahkeme kararıyla kapatıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Yunanistan'ı mahkum eden aksi yönde kararlarına rağmen, isimlerinde "Türk" kelimesi bulunan derneklerin faaliyetine ve yeni derneklerin kurulmasına Yunan makamlarınca izin verilmiyor.

Avrupa Azınlık Hakları Grubu'ndan Atina'ya çağrı: Batı Trakya'daki Türk azınlığı tanıyın

Avrupa Azınlık Hakları Grubu (MRGE), Yunanistan'a Batı Trakya'daki Türk azınlığı tanıması ve azınlık haklarının özgürce kullanmasındaki tüm engelleri kaldırılması yönünde ekim 2019'da çağrısı yapmıştı.

Uluslararası Azınlık Hakları Grubu'nun Avrupa'daki kardeş kuruluşu olan kurumun 28 sayfalık raporunda Batı Trakya'daki Türk azınlığın yüzyıllardır bölgede varlığını sürdürdüğü buna rağmen iç hukuk ve uluslararası hukuktaki birçok korumaya rağmen, Yunan hükümeti tarafından tanınmadığı ifade edilmişti.

Raporda Yunanistan devletine çağrı yapılarak, azınlık toplumunun tanınmamasının yeni dernekler kurulması, kendi kültürlerini yaşaması ve Türk dilinde eğitim verilmesiyle ilgili yeteneklerinin kısıtlanmasının dikkat çekici engeller olduğu vurgulanmış, Yunanistan'daki Türk azınlığın kimlik, katılımcılık ve kendini ifade etme konusunda ciddi tehlike ile karşı karşıya olduğunu öne süren Evelin Verhás imzalı raporda Türk azınlığın dini liderlerinin belirlenmesindeki devlet müdahalesine ve bu kapsamda değerlendirilebilecek 'dini özgürlükler' meselesine dikkat çekildi, Yunan makamlarına 'Batı Trakya'daki Türk azınlığı tanıyın' çağrısı yapılmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU