"Çok fazla Amerikan yerlisinin öldürülmesi iklim değişikliğini tetikledi"

Bilim insanlarının teorisine göre Amerika’daki soykırımın ardından terk edilen büyük tarım arazileri ormana dönüşürken, yeni bitki örtüsü ısı veren karbondioksit gazını atmosferden emerek Mini Buzul Çağı’na yol açtı

İngiliz bilim insanlarının yeni bir teorisine göre, Avrupalıların Amerika’ya gelişi ölüme yol açarken iklim değişikliğini de tetikledi.

University College London’dan bir araştırma ekibi, Amerika’nın yerli nüfusunun azalmasının, kabaca iki yıllık fosil yakıt salınımına eşdeğer CO2’i emerek, kabaca Fransa büyüklüğünde yeniden ağaçlandırılan bir alan anlamına geldiğini vurguladı.

BBC'ye konuşan araştırmanın ortak yazarı Prof. Dr. Mark Maslin sömürgeleştirme sürecine işaret ederek, “Bu dönemde Mini Buzul Çağı olarak adlandırılan belirgin bir soğuma (1500'ler - 1600'ler) var ve ilginç olan ise doğal süreçlerin biraz soğumaya yol açtığını görebilmemiz. Ama aslında tam soğumayı sağlamak veya doğal süreçleri ikiye katlamak için, CO2'deki düşüşün soykırım kaynaklı olması gerekiyor” diye konuştu.

“Mini Buzul Çağı”, Avrupa tarihinde, Londra’nın ortasından geçen Thames nehri dâhil, kıtadaki nehirlerin düzenli olarak donduğu, sıcaklıkların aniden düştüğü bir dönemdi.

Profesör Maslin ve meslektaşları, soğukların arttığı bu dönem ile yerli Amerikan halklarının “büyük ölümü” arasındaki bağlantıyı Antarktika’dan gelen verilerin desteklediğini söylüyor.  

Kutup bölgesine ait buz çekirdeği kayıtları, bu dönemde atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun düşüşünü ortaya çıkaran hava kabarcıklarını içeriyor.

 

 

Terkedilen arazilerde yetişen bitki örtüsü bir anda çok fazla CO2 emdi

Araştırmacılar, 15. yüzyılın sonlarında başlayan Amerika'daki sömürge sonucu 55 milyon yerli insanın öldüğünü tahmin ediyor.

Bu ölümlerin çoğu, yerli halkın yüzde 90'ını yok ettiği düşünülen Avrupalı yerleşimciler tarafından yeni dünyaya getirilen hastalıklardan kaynaklanıyor.

Bunu izleyen yıllarda, savaş, kölelik ve toplumsal çöküş bu sorunları daha da alevlendirerek, kıtanın büyük bir kısmını insansız bıraktı.

Bu büyük trajedinin yanı sıra sömürgeleştirme, daha önce tarım için ayrılan 56 milyon hektarlık bir arazinin terkedilmesine de yol açtı.

Arazi, ağaçlar ve bitki örtüsü ile hızla yenilenirken, bu bitkiler yaşayabilmek için atmosferden çok büyük miktarda karbondioksiti (CO2) emdi. Sonuç olarak da dünya soğudu.

 

 

Bilim insanları, o dönemde insan nüfusundaki ani düşüşün yanı sıra, iklimdeki değişimlerin Amerika'dan toplanan kömür ve polen yataklarındaki dalgalanmalarla da aynı zamana rastladığını belirtti.

Çalışmada yer almayan Reading Üniversitesi'nden iklim bilimci Profesör Ed Hawkins, bu yeni araştırmanın “insan faaliyetlerinin, sanayi devrimi başlamadan önce iklimi epey etkilediğine” dair bir kanıt olduğunu söyledi.

İnsanlar, fosil yakıtları yakmaya ve büyük miktarda CO2'yi atmosfere pompalamaya başlayınca küresel sıcaklıkları ters yönde zorlamaya başladı.

Araştırmacılar, bugünün iklim değişikliğini çözmeyi amaçlayan uğraşlar için insanların çalışmalarından ders alınabildiği takdirde, bunun fark yaratmak için gerekli olan değişikliklerin tarifesi olduğunu söylüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU