Gezici anketi: KKTC halkı yeni Cumhurbaşkanı'ndan 'Türkiye ile iyi ilişkiler kurmasını' istiyor

Ankete katılanların yüzde 84.4’lük bir kısmı Maraş’ın açılmasını istiyor

Fotoğraf: AA

Gezici Araştırma Şirketi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 4 bin 428 katılımcı ile bir anket gerçekleştirdi.

Ankete katılanların yüzde 77.9’u Nisan 2020’deki seçimde sandıktan çıkacak olan ismin “Ülkenin sorunlarına sahip çıkması”nı istedi.

Yüzde 61’i ise ‘Türkiye ile iyi ilişkiler kuran bir Cumhurbaşkanı istediğini’ ifade etti.


Maraş sorusu

“KKTC Hükümeti Maraş’ın açılması yönünde karar aldı. Hazırlıklar sürüyor. Ne düşünüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 84.4’ü “Maraş Açılmalı” derken yüzde 3.3’lük kısmı “Maraş açılmamalı ve Rumlara iade edilmeli” görüşünü destekledi.


“Seçim iki aday arasında çetin bir yarış olacak geçecek”

Gezici Araştırma Şirketi seçimde yarışacak adayların genel durumunu ilişkin de bilgi verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ortaya çıkan tablolara göre 26 Nisan 2020 seçimlerine yaklaşık 2 buçuk ay kalmasına rağmen halkın önemli bir kısmı kararını vermiş durumdadır” denilen araştırma özetinde, “Anketimize katılanların sadece %10.00’luk bir kesimi henüz karar vermediğini belirtmiştir” ifadesi yer aldı.

“Seçimin iki aday, Sayın Ersin Tatar ile Sayın Mustafa Akıncı arasında çetin bir yarış olarak geçeceği de artık nettir” ifadelerinin kullanıldığı araştırmada “Sayın Tatar, rakibi önünde geçen aya göre biraz daha öne geçerken bunda en önemli etkenin UBP’deki kararsız oranın giderek azalması olduğu dikkati çekmektedir. Sayın Akıncı’nın oylarında ise az da olsa gerileme söz konusudur” denildi.  

Gezici, adaylığı kesinleşen isimlerle ilgili olarak şu değerlendirmeleri paylaştı:

Ersin Tatar, UBP Genel Başkanı, Başbakan:

Sayın Ersin Tatar UBP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık’ta yeni olmasına rağmen tanınmışlık, halkla kaynaşmış olmak bakımından diğer adaylarından çok önde bulunuyor. Bilgisi, çalışkanlığı, dürüstlüğü ile ön plana çıkarken, partisi içindeki herkesi yanına alma bakımından da oldukça önemli yol kat etti.  Yarışın şu anda önde olan ismi Sayın Tatar, Geçmiş deneyimlerimiz ve önemli bir süredir yaptığımız anketler Tatar’ın yarışı hem birinci hem de ikinci turda tamamlama olasılığının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Az sonra verileri de ortaya koyunca bu ifadelerimizi daha iyi anlayacaksınız.

Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı: 

Sayın Akıncı, Cumhurbaşkanı olmanın avantajını da kullanarak “ sol” diyebileceğimiz, daha fazla federal çözümü Kıbrıs Türkleri için çıkar yol olarak gören kesimin oylarını kendinde toplamayı başarmış görünüyor.
Oylarında az bir düşme olsa da 2’nci tura kalma olasılığı çok yüksek.
Bu arada, şunu da belirtmeliyiz ki, Sayın Akıncı’nın Türkiye iktidar ve muhalefeti ile yaşadığı son çatışmaların, KKTC seçmeni üzerindeki etkisini bu kez ölçmedik. Bu çatışma yaşanırken alanda olduğumuz için sorularımız arasında buna yönelik bir soru yer almadı.

Tufan Erhürman, CTP Genel Başkanı:

Oyları bir noktada sabitlenmiş durumdadır. Sayın Akıncı karşısında federal çözüm arayışında ciddi bir alternatif olarak görünmüyorsa da hakkında olumlu kanaatler bulunduğu bir gerçektir.
Sayın Erhürman bu yarışta söylemleri ile bir anlamda iki arada bir derede kalmış diyebiliriz.
Kimi kişiler onun Kıbrıs konusunda Sayın Akıncı’dan farklı hiçbir yönü olmadığını vurgularken kimileri de Türkiye ile ilgili tutumunun Sayın Tatar’a benzediğini öne sürüyor.

Kudret Özersay, Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı:

Sayın Özersay’ın alacağı oy da sabitlenmiş durumdadır. Sayın Özersay’ın ikinci turda üstleneceği rol ise büyük önem taşımaktadır. Sayın Özersay adaylardan biri lehine sahaya inerse bunun o adaya ciddi katkı sağlayacağı söylenebilir. Ancak kararsız kalırsa seçim sonucunun Sayın Tatar lehine olması kuvvetle muhtemeldir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU