Kiraların düşüşü plazaları etkilemedi… Binaların ofis boşluk oranı 10 yılın en yüksek seviyesinde

“İstanbul Ofis Pazarına Genel Bakış” raporuna göre İstanbul’un en pahalı ofis alanı Beşiktaş, Levent, Maslak hattında kiralar düştü ancak ofis boşluk oranı yüzde 33’e dayandı

Fotoğraf: Unsplash

Propin Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı tarafından 12 yıldır düzenli olarak hazırlanan "İstanbul Ofis Pazarına Genel Bakış" raporunun 2019 dördüncü çeyrek sonuçları açıklandı.

Buna göre ofislerin metrekare fiyatlarındaki düşüşe rağmen, ofislerdeki boşluk oranı son 10 yılın en yüksek seviyesini gördü.

1.jpg

Raporun detaylarına bakıldığında; Beşiktaş, Levent, Maslak hattını kapsayan "Merkezi İş Alanı"ndaki (MİA) A sınıfı ofislerin metrekare fiyatları düşüş eğilimini sürdürdü ve 19,1 dolara geriledi. 

Ofis kiraları da son 5 yılda yüzde 40 azaldı. 

Bu düşüşe rağmen, binalarda ofis boşluk oranı yüzde 32,7’ye ulaşarak son 10 yılın rekor seviyesine tırmandı.

2.jpg



Ofis satın alma yüzde 72 geriledi 

İstanbul’da 2019 yılında ofis alanı kiralama ve kurumsal satın alma işlemi  yalnızca yüzde 2 arttı ve toplam 263 bin metrekare oldu. 

Gerçekleşen işlemlerin hacimsel olarak İstanbul’daki dağılımı; yüzde 47 Avrupa Yakası ve yüzde 53 Anadolu Yakası şeklinde oldu.

Kurumsal ofis satın alma işlemleri ise önceki yıllarla kıyaslandığında belirgin şekilde düştü.

2018 yılında yüzde 11 olan kurumsal satın alma işlemlerinin toplam hacme oranı, 2019 yılında yüzde 3 olarak hesaplandı. 

4.jpg

Kiracılar daha uygun ticari koşullarla daha nitelikli ofis arayışında

Propin Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Aydan Bozkurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2019'daki avantajlı kiralama koşullarını hatırlatarak  ''Ofis kiralarındaki düşüş, hali hazırda kirada olanları harekete geçirdi. Daha düşük kira bedelleriyle A sınıfı nitelikli ofislere geçmek isteyenlerin gelecek dönemde kiralama ve kurumsal satın alma işlemi yapacağını öngörüyoruz" dedi. 

Bozkurt, "Düşen liste fiyatlarının talebi destekleyeceğini ve mevcut koşullarda bir dalgalanma olmaması halinde pazarlık aşamasındaki kiralama işlemlerinin 2020’nin ilk yarısında tamamlanmasını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU