"Yasak ve zamlardan sonra 10 milyon kişi sigarayı bıraktı"

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre yasa ve zamlardan sonra sigara içen sayısının 30 milyondan 20 milyona indiği belirtildi

Fotoğraf: Pixabay

Türkiye, dünyada en fazla sayıda sigara içen kişinin bulunduğu ülkeler arasında.

Küresel Yetişkin Tütün Araştırmalarının sonuçlarına göre 2012 yılında Türkiye’de 14,8 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 27,1’i sigara kullanırken, 2016 yılında bu sayı 18,5 milyona, nüfusun yüzde 30,9’una çıktı.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD), Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında Trump Towers AVM’de bir program düzenledi.

“Elektronik sigara, tek tip paket, pasif içicilik, dumansız kampüs hareketi ve sigaranın insan vücuduna zararları” başlıklarıyla gerçekleştirilen programda konuşan TSSD Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, özellikle son zamanlarda sigaraya karşı getirilen cezaların arttırılması, yeni kanunların uygulamaya geçmesi sonrası sigara içme oranlarında ciddi anlamda düşüş yaşandığını ifade etti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


10 milyon kişi sigarayı bıraktı

Doç. Dr. Mustafa Aydın konuyla alakalı yapmış olduğu konuşmada sigara fiyatlarına getirilen zamların en caydırıcı yöntem olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doç. Dr. Aydın, Türkiye'deki ortalama 30 milyonluk sigara kullanıcı sayısının 20 milyona indiğini belirtti:

Tütün ve tütün mamullerine karşı yasa Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıktığı zaman Türkiye’de ortalama 30 milyon civarında sigaran içen insan vardı. Yapılan uygulamalar ve konulan kanunlar, sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, yapmış olduğumuz konferanslar ve seminerler sonucunda sigara içenlerin sayısı 20 milyon seviyelerine düştü. Yani 10 milyon insan sigarayı değişik vesilelerle bıraktı. Yapılan zamlar, insan sağlığına yapmış olduğu zararların bütün mecralarda yer alması, cezaların arttırılması ve tek tip sigara paketi uygulaması gibi etkenlerin halkımızın üzerinde ciddi etkileri olmuştur. Her geçen gün daha çok insan sigarayı bırakmaya çalışıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası'na göre Türkiye'deki erkeklerin yüzde 31'i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

2018 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitiriyor. 

TÜİK'in 2016 verilerine göre Türkiye'de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26,5'i her gün tütün ürünü kullanıyor. Bu oran 2014'te 27,3, 2010'da 25,4'tü.

Türkiye'de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 36,2'si merak, yüzde 16,8'i özenti, yüzde 29,4'ü ise arkadaş etkisini gerekçe gösteriyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU