Davutoğlu: Nasıl Menderes’in DP’si CHP’nin devamı değilse biz de AK Parti’nin değiliz

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı açılış töreninde konuştu

Fotoğraf: Periscope

Partisinin İstanbul İl Başkanlığı açılış töreninde konuşan Ahmet Davutoğlu, “Siyasi partiler boşlukta doğmazlar. Ülke zor şartlara girdiğinde bir grup insan milletin önüne çıkar ve milletiyle birlikte yürür. Kara kış soğuğunu ısıtmak için yola çıkar” dedi.

İstanbul İl Başkanlığı, Gelecek Partisi’nin resmi açılışı yapılan ilk il temsilciliği. Daha önce tutulan bina belediye tarafından mühürlenmiş ve il binası başka bir adrese taşınmıştı.

Bugün açılışı yapılan il binasında toplanan partililere hitap eden eski Başbakan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti’den kopuşunu “Yollar tıkandığında, istikamet bozulduğunda, değerler ve ilkeler göz ardı edildiğinde samimiyetle düzeltmeye çalıştık. Makamları bırakmamız gerektiğinde bıraktık. Doğru sözleri en yetkili kişilere söylememiz gerektiğinde söyledik. Yüreğimizden konuştuk. Dostluklar devam etsin, ülke bunalıma girmesin diye makamları terk ettik” sötzleriyle anlattı.

Davutoğlu, sözlerini boşlukta kaldığını gördüğünü, ihraç talebinin ardından ise yeni bir parti kurmaya karar verdiklerini söyledi.

"AK Parti'nin devamı değiliz"

“Nice hakaretlere rağmen ağzımızdan kem söz çıkmadı. Bundan sonra da çıkmayacak. Dilimiz bozulmayacak” ifadelerini kullanan Davutoğlu, Adnan Menderes ve arkadaşlarının CHP’den istifa edip Demokrat Parti’yi kurduğunu hatırlatarak “Geçmişi reddetmeyiz ama nasıl Demokrat Parti içinden çıktığı partinin devamı değilse biz de içinden çıktığımız partilerin devamı değiliz. Yeni bir geleceğe yürüyen gelecek öncüleriyiz. Anlaştığımız şeyler ilkelerdir” şeklinde konuştu.

Gelecek Partisi’ne katılanların yakınlarının iş yerlerde mobbing ve işten çıkarmalarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Davutoğlu, “Bunların bir kutsalı bir ilkesi kaldı mı? Bizler o ilkeleri ayağa kaldırmak için yola çıktık. ‘Anadolu’da teşkilatlanamazlar, Türkiye’de korku iklimi var kimse cesaret edemez’ dediler. 2 ayda 32 ilimizde il başkanı atadık. Bu baharda cemre havaya düştü ya suya ve toprağa düşecek. Baharla birlikte 81 ilde il başkanımızı atayacağız. Bir ülkede parti kurmak cesaret işiyse o ülkede demokrasi yoktur. Yanlışsa millet karar verir” dedi.

Davutoğlu şunları söyledi:

Bu korku iklimini dağıtacağız. Hukuka güven kalmadı. Herkes yarınından endişe içinde. Bu ülkenin kaderini mahkum etmek isteyen ister FETÖ, ister PKK, ister Pelikan olsun onların karşısında çelik bir iradeyle duracağız. FETÖ darbesine karışanların kardeşleri iltifat görüyor, başkaları uzak akrabalarından dolayı KHK ile işten atılıyorsa burada adaletten bahsedemeyiz.

"Spor dahil her işe bulaşarak ekonomiyi karartıyorlar"

Ekonominin kötü yönetildiğini belirten Davutoğlu, ekonomiyi yönetenleri “spor dahil her işe bulaşarak ekonomiyi karartmakla” suçladı. “Bir ülkede yüzde 25 genç işsizlik varsa o ülkeyi yönetenlerin gözlerine uyku girmemesi lazım” diyen Davutoğlu, “İsraf, lüks, şatafat, kibir, şeffaflıktan kopuş ve yolsuzluk ekonomi kaynaklarını tüketiyor. Memlekete kara kış atmosferi hakim. Konuşan hemen cezalandırılıyor. Kendi oğlunu diğer vatan evlatlarından ayıran biri devlet adamı olamaz. Kendi yakınlarını 81 milyondan ayrıcalıklı gören devlet adamı olamaz” ifadelerini kullandı.

"Hükümetin görevi darbe olmadan onu engellemektir"

Askeri darbe iddialarına yönelik açıklamalar da yapan Davutoğlu, hükümetin görevinin darbe olmadan onu engellemek olduğunu söyledi. “Gençliğimde ‘Bu kış komünizm gelecek’ derlerdi ama darbe geldi. Kimse kimseyi darbeyle korkutmasın” diyen Davutoğlu şöyle konuştu:

İster FETÖ, ister başka gruplar, ister 28 Şubat zihniyeti, kim darbe için adım atarsa onların karşısında çelik bir yumruk gibi duracağız. 15 Temmuz’un kahramanları, o gece canını ortaya koyanlar aramızda. Bir daha alanlara çıkarız. Ama bu tür tehditlerden hareketle birileri otoriterliklerini meşrulaştırmaya kalkarlarsa da daima demokrasi diyeceğiz. Darbelerin tek panzehiri vardı. Tam ve mutlak demokrasidir. Siyasi iktidarı temsil edenlerin rızkınızı keseriz tehditine karşı remokrasiyi inşa etmek için yola çıkıyoruz. Bırakın anketlerde yüzdeler söylesinler, bizi TV’lere çıkarmaya cesaret edemeyenler bırakın konuşsunlar. Millet konuşunca onlar susacak. Seçimler ister bu sene olsun hazırız, ister gelecek sene olsun hazırız, ister daha sonra yine hazırız. Kendi banka hesaplarımızı değil milletin cebindeki helal parayı arttırmaya geliyoruz. Gayri hukuki kim ne yaparsa yapsın kardeşimiz de olsa hesap sormaya geliyoruz.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU