Rejim güçleri İdlib’e yaklaşmışken HTŞ iki gündür kendini feshetmeyi tartışıyor: Şimdi ne olacak?

Rejim güçleri İdlib'e 7 km yaklaştı, Rusya'nın saldırılarını meşrulaştırmak için öne sürdüğü HTŞ varlığı ise Suriye'de kendini feshedip etmemeyi konuşuyor

Fotoğraf: Reuters

Rusya ve İran desteğiyle ilerleyen Suriye rejim güçleri İdlib kent merkezine yaklaşmışken, kentte aktif örgütlerden biri olan Heyet Tahrir Şam kendini feshedip etmemeyi tartışıyor.

Bölgedeki üst düzey HTŞ komutanlarının yaptığı “fesih” toplantısı sürerken İdlib’de de savaş devam ediyor.

2017 yılında Şam’ın Fethi Cephesi ve Nureddin Zengi Hareketi’nin iki ana bileşen olarak kurduğu HTŞ’de bir süre sonra iç karışıklıklar baş göstermiş ve Nureddin Zengi Hareketi ana çatıdan ayrılmıştı.

Şam’ın Fethi Cephesi ise, Nusra Cephesi’nin El-Kaide ile bağlarını koparmasından ve kendini feshetmesinden sonra aldığı isim.

El-Kaide’den ayrışsa da terör örgütü olarak kabul ediliyor

Bu örgüt her ne kadar El-Kaide ile bağlarını koparmış olsa da diğer devletler tarafından terör örgütü olarak ilan edilmesinin önüne geçemedi.

Rusya da, özellikle İdlib’e yaptığı hava harekatlarını bölgedeki “radikallerin” varlığıyla yani HTŞ ile meşrulaştırmaya çalışıyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da “radikaller” dahil ateşkese uymayan kim varsa hedef olacağını söylemişti.

Yabancı HTŞ'lilerin yeni durağı...

Türkiye’nin bu plana sıcak yaklaştığı kaydedilirken, HTŞ’den boşalan bölgelere ise Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun yerleşmesi bekleniyor.

Türkiye’nin İdlib’deki harekatı genişletmeye karar vermesi durumunda NATO desteğini arkasına almasının önündeki engelin de bölgedeki HTŞ varlığı olduğu değerlendiriliyor.

HTŞ’nin kendini feshetmesi uluslararası dengeler açısından da belirleyici olabilir.

Suriye kaynaklarına göre, HTŞ içindeki yabancı savaşçılara bu planı kabul ettirmek kolay değil.

Suriye Milli Ordusu da içinde yabancı savaşçı istemiyor. HTŞ içinde faaliyet gösteren yabancı savaşçıların kendisini “El-Kaide’nin Suriye kolu” olarak ifade eden Huras ed Din veya Ensar el Tevhid isimli örgütlere katılması bekleniyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU