Ruslara esir düşen Türk askerlerini İstanbul'a getiren Japon komutanın ismi Beykoz'daki caddeye verildi 

I. Dünya Savaşı'nda Ruslara esir düşen 1012 Türk askerini İstanbul'a getirdiği sırada, geminin yolunu kesen Yunan askerlerine esirleri teslim etmeyen Yarbay Yukichi Tsumura'nın ismi Beykoz'da bir caddeye verildi 

Fotoğraf: Deniz Kartalı

1921'de Japonya'da I. Dünya Savaşı sırasında Ruslara esir düşen 1012 Türk askerini İstanbul'a getiren ve yolda geminin önü Yunanistan tarafından kesilmesine rağmen esirleri vermeyen Japon Yarbay Yukichi Tsumura'nın adı İstanbul Beykoz'da bir caddeye verildi. 

Japon gemisi Heimei'nin komutanı olan Tsumura'nın adının İstanbul'da yaşatılması ile ilgili öneriyi AK Parti'li Beykoz ve İBB Meclis üyesi Sadullah Kabahasanoğlu verdi. 

Hürriyet'ten Fatma Aksu'ya konuşan Kabahasanoğlu, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın en son Japonya ziyaretinde Türk-Japon dostluğunu anlatırken, 1921 yılında Japonya’da Birinci Dünya Savaşı’nda Ruslara esir düşen 1012 askerimizi, Türkiye’ye getiren Japon komutanın hikayesini aktarmıştı.  Bunun üzerine Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Beykoz ve Japonya arasındaki ilişki ve dostluk dolayısıyla Japon komutanın adının Beykoz’da bir caddeye verilmesi için girişimde bulundu. Biz de belediye meclisine sunduğumuz önergeyle, 1012 ecdadımıza sahip çıkan Japon komutanın adını Beykoz’da yaşatıp, hem Türk Japon dostluğuna, hem de Beykoz’un tanıtımına katkıda bulunacağız.” dedi.

Karahasanoğlu, 1 Temmuz 2019’da Beykoz Belediye Meclisi’ne verdiği önergede şu talepte bulundu:

Japon Komutan büyük bir cesaret örneği göstererek askerlerimizi Yunan’a teslim etmemiştir. Birinci Dünya Harbi’nde Ruslara esir düşen 1012 kişinin Japon gemisiyle İstanbul’a getirilmesini sağlayan geminin komutanı Yarbay Yukichi Tsumura’dır. İlçemizde bir caddeye Yarbay Tsumura adının verilmesini saygıyla arz ederim.

16 aylık çileli yolculuk 

Kafkas Cephesi’nde 65 binden fazla Osmanlı askeri Ruslara esir düşmüş, bu askerlerin bir kısmı Vladivostok’taki kamplara gönderilmişti. Savaş sırasında İtilaf Devletleri yanında yer alan Japonya, Rusya’daki Bolşevik Devrimi’nin yol açtığı karışıklıklardan yararlanarak 1918’in nisan ayında Vladivostok’u işgal edince, Osmanlı esirlerinin sorumluluğu da onlara geçmişti.

Savaşın ardından Türk askerlerinin İstanbul’a getirilmesi için çalışmalar yapılmış, Japonlar 1921’de Türk askerlerini Hint Okyanusu üzerinden İstanbul’a gönderme kararı almıştı. Ankara hükümeti esir askerlerin getirilmesi için 48 bin sterlin göndermiş, Japon hükümeti de Heimei Maru gemisiyle Yarbay Yukichi Tsumura’yı görevlendirmişti. Esir kaldıkları dönemde bazıları aile kuran askerler, Japon gemisiyle 23 Şubat 1921’de yola çıkmıştı.  

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU