Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet tarihinin en derin krizini yaşıyoruz, 7 milyonu aşkın işsiz var

CHP lideri: Ne diyorlar, “Her işveren bir işsizi işe alırsa işsizliği çözermişiz.” Bir akıl tutulması yaşanıyor...

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin cumhuriyet tarihi boyunca en derin krizi yaşadığı görüşünü dile getirirken “ 7 milyonu aşkın işsizimiz var” dedi. CHP lideri, hükümetin akıl tutulması yaşadığını dile getirirken “işsizliğin önlenmesinin yolunun üretmekten geçtiğini” belirtti.

CHP’nin Ankara il kongresinde konuşan CHP Genel Başkanı, Türkiye’nin beş temel sorunu olduğunu belirtirken şu ifadeleri kullandı:

 Birinci sorunumuz demokrasi. Ülkenin demokrasi sorunu vardır. İkinci sorunumuz eğitim. Eğitim, bir topluma sınıf atlatır. Bir bireye sınıf atlatır. Üçüncü temel sorunumuz dış politika. Ağır bedeller ödeyen bir sürecin içindeyiz şu anda. Toplumsal barış sorunumuz var. Bir arada huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kimse kimliği, inancı, yaşam tarzı dolayısıyla ötekileştiremeyiz. Türkiye bugün derin bir kriz yaşıyorsa, ekonomide sosyal alanda, siyasetini inanç, yaşam tarzı ekseniyle politika yapmasıdır. Bir başka önemli temel sorunumuz ekonomi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP lideri, hükümete ekonomi üzerinden eleştirilerini şöyle devam ettirdi:

 Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşıyoruz. 7 milyonu aşkın işsizimiz var. Üniversite bitiren on binlerce çocuğumuz işsiz.  Ne diyorlar, “Her işveren bir işsizi işe alırsa işsizliği çözermişiz.” Bir akıl tutulması yaşanıyor. Yok böyle bir şey. İşsizliğin önlenmesinin yolu üretmekten geçiyor.

8 milyon 647 bin 283 kişinin aylık geliri 673 liranın altında. Aylık geliri 2 bin liranın altında olan emekli sayısı ise 6 milyon 850 bin 513. Asgari ücretin yarısı ve onun altında gelir elde eden kişi sayısı ise 2 milyon 136 bin.

“On binlerce kişi çöp atıklarından geçiniyor”

Türkiye'de 10 binlerce kişinin çöp konteynırlarından, pazar atıklarından geçindiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Aile sigortası olsa böyle bir felaket olur mu? Olmaz. Güvencesi olacak." dedi.

Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarından, bulundukları yerlerde yoksulluk envanteri çıkarmalarını istediğini aktararak, yoksul ailelerin, yardım yapılırken afişe edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda da konuşan CHP lideri “Bugün EYT’liler var. Prim ödeme gün sayısı dolunca işi olsa dahi işinden ayrılmak zorunda çünkü emekliliği doluncaya kadar çalışsa yani yaşı da doldursa daha fazla prim ödeyecek daha uzun süre çalışacak, kadere bakın daha az emekli maaşı alacak” diye konuştu.

TÜİK: 4 milyon 308 bin işsiz var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen günlerde Kasım 2019'a ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklamıştı.  Buna göre Türkiye'de işsizlik oranı 2019 kasım ayında 2018 yılının aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 13,3'e yükselmişti. Bu dönemde işsiz sayısı 327 bin kişilik artışla 4 milyon 308 bin olarak hesaplanmıştı.

Kime “işsiz” deniyor? 

İşsiz, sanılanın aksine çalışmayan herkes için kullanılan bir tanımlama değil. TÜİK, işsiz kişiyi tanımlarken dört şart koşuyor: 

  • Referans verilen dönem içerisinde kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış kişilerden,
  • İş aramak için on üç ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış,
  • 15 gün içinde işbaşı yapabilecek durumda olan,
  • Kurumsal olmayan çalışma çağındaki herkes, işsiz nüfusa dâhil. 

Yani biri, hangi sebeple olursa olsun çalışmıyor, isteyerek ya da istemeyerek “Çalışmayacağım” diyorsa “işsiz” sayılmıyor. Çalışmak istiyorsa da bu talebini Sosyal Güvelik Kurumu’na resmen beyan etmiş olması gerekiyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU