İsveçli Parlamenter, Demirtaş’ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi

İsveç Sosyal Demokratlar Partisi Milletvekili Thomas Hammarberg, Demirtaş'ın hayatını Türkiye'deki Türkler ve Kürtler arasındaki barışa adadığını savundu

Gazete Duvar'ın eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kaleme aldığı Seher’in (öykü kitabı) yayıncısı Emir Ali Türkmen’den edindiği bilgiye göre, İsveç Sosyal Demokratlar Partisi Milletvekili ve eski Nobel Barış Ödülü sahibi Thomas Hammarberg, Demirtaş’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak önerdi.

İsveçli Parlamenter Hammarberg, Demirtaş’ı aday olarak önerdiği mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz son 12 yıl boyunca, Demirtaş Türkiye’deki Kürtler ve Türkler arasındaki barışı, azınlık haklarını, kadın haklarını, LGBTİ haklarını ve demokrasiyi destekleme konusunda yapılan hemen hemen her girişimde hayati bir rol üstlendi. Önde gelen bir Kürt politikacı olarak hayatını bu amaçlar uğrunda mücadeleye adadı.

Demirtaş'ın Kürt sorununun çözümü için cesurca çabaladığını yazan İsveçli vekil, "Parmaklıklar ardında olsa bile, barış mücadelesinin şimdiki zor zamanlardan çok daha fazla önemli olduğunu bize hatırlatıyor.  Bütün bu nedenlerden dolayı, 2019 Nobel Barış Ödülü için Selahattin Demirtaş’ı saygıyla aday olarak gösteriyorum” dedi.

Thomas Hammarberg, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreterliğini yanı sıra Uluslararası yardım örgütü Save the Children'ın İsveç'teki temsilciliğinde, Uluslararası Olof Palme Merkezi’nde ve Birleşmiş Milletler İnsan Haklan Özel Temsilcisi olarak Kamboçya'da görev yaptı. Hammarberg 1977'de, Uluslararası Af Örgütü adına Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016'da, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP'li 9 milletvekiliyle birlikte, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla tutuklandı. O tarihten bu yana Edirne F Tipi Cezaevi'nde.
 

DAHA FAZLA HABER OKU