ABD Hava Kuvvetleri’nden dini özgürlükler düzenlemesi… Başörtüsü takmak ve sakal uzatmak serbest bırakıldı

Yeni kılık kıyafet yönetmeliğine göre Müslümanlar ve Sihler, dini vecibeleri gereği sakal uzatmak ya da başörtüsü takmak için ABD Hava Kuvvetleri’nden izin talep edebilecek

Fotoğraf: AA

ABD Hava Kuvvetleri, Komutanlık bünyesinde "inanç çeşitliliği ve özgürlüğü ilkelerine uyum" kapsamında, kılık kıyafet yönetmeliğini güncelleyerek son hâlini yayımladı. 

Yeni yönetmenliğe göre Müslümanlar ve Sihler, dini vecibeleri gereği sakal uzatmak ya da başörtüsü takmak için Hava Kuvvetleri'nden izin talep edebilecek.

Müslümanlar ve Sihlerin uzun süredir dini kılık kıyafetleri ile ilgili talepleri bulunuyordu.

Bunun üzerine Komutanlık, "düzgün, gösterişsiz" olması kaydıyla bu tür bir talepte bulunan personele izin verilebileceğini açıkladı. 

Ülke içindeki birliklerde görevli personelin izin başvuruları 30 gün, diğer bölgelerdeki personelin başvurularının ise 60 gün içinde incelenip nihai karara bağlanması gerekiyor.

ABD ordusu bireysel başvurulara izin veriyordu

ABD’de daha önce de türban, başörtüsü ve sakal için başvurular yapılıyordu. Ancak bunlar, bireysel olarak incelenip bir yönetmelik veya standarda bağlı olmadan değerlendiriliyordu.

Bu yönetmelikle bu sürecin çerçevesi ve takvimi bir standarda bağlanmış oldu.

Hâlihazırda ABD Hava Kuvvetleri'nde yüzbaşı olarak görev yapan Müslüman Maysa Ouza'ya, 2018'de görev sırasında başörtüsü izni verilmişti.

Benzer şekilde, Hava Kuvvetleri'nin astsubay kıdemli çavuşu Abdul Rahman Gaitan da aynı yıl, sakal iznini alabilmişti. 

Erbaş Harpreetinder Singh Bajwa, haziranda türban takmasına izin verilen ilk Sih olmuştu.

ABD ordusunun diğer kuvvet komutanlıklarında ise dini vecibelerden kaynaklı kılık kıyafet taleplerine izin verilmiyor. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU