Çin, koronavirüsün yayılmasını engellemek için dolaşımdaki banknotları temizleyecek

Çin kullanılmış banknotları mikroplardan arındıracak

Bankalar banknotları temizlemek için morötesi ışınlar kullanıyor (AFP)

Koronavirüsün bin 500’den fazla kişiyi öldürdüğünün cumartesi yetkililer tarafından duyurulmasının ardından Çin, yeni koronavirüsün yayılmasını engellemeye yönelik çabaların bir parçası olarak kullanılmış banknotları mikroplardan arındırarak karantinaya almaya başladı. 

Çin Merkez Bankası gerçekleştirdiği basın konferansında, bankaların banknotları temizlemek için morötesi ışınlar ya da yüksek sıcaklıklar kullandığını ve paraları 7 ila 14 gün kapalı ortamda tuttuklarını söyledi. Bu süre bölgelerdeki saldının ciddiyetine göre değişiyor. Banknotlar daha sonra tekrar dolaşıma sokuluyor.

Çin’de 66 binden fazla kişiye bulaşan ve 20’den fazla ülkeye yayılan virüs kamusal alanları temizleme ve insanlar arasındaki temasın asgariye düşürülmesi konusunda telaşa neden oldu.

Ülke genelinde eczanelerde, ocakta Vuhan’da karantinanın duyurulmasından sadece günler sonra dezenfektanların ve yüz maskelerinin tükendiği belirtilmişti. Virüsün ilk Vuhan’da ortaya çıktığı düşünülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ofis binalarında asansörlere mendil paketleri konarak çalışanların butonlara basarken mendil kullanması teşvik ediliyor. 

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcı Fan Yifei cumartesi yaptığı açıklamada bankalara mümkün olan en kısa sürede yeni banknotları hazırlamaları çağrısının yapıldığını söyledi.

Fan, acil önlemlerin “nakit kullanırken halk sağlığını ve güvenliğini korumak için alındığını” ekledi. 

Ancak, Çin Merkez Bankası’nın temizleme projesinin kapsamının ne kadar genişletileceği belirsizliğini koruyor. Öte yandan artan sayıda Çinli son yıllarda ödemelerini elektronik sistemler üzerinden gerçekleştiriyor. 

Ipsos’un 2017’de gerçekleştirdiği ankette Çinlilerin yaklaşık 4’te üçü nakit 100 yuandan fazla bir meblağ kullanmadan yaşayabilecekleri cevabını vermişti. 

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre koronavirüs hastalığın bulaştığı nesnelerle de yayılabilir. 

 

AFP

DAHA FAZLA HABER OKU