Koronavirüsün turizme etkisi 2021’e kadar devam edebilir

Binlerce insanın yaşamına mâl olan koronavirüs korkusu nedeniyle Çin’e onlarca uçak, seyahat ve tur paketi iptal edildi. İnsanlar, 2021’den önce Çin’e yeni tur almaya yanaşmıyor

Beş ülkenin koronavirüs şüphesiyle reddettiği 2 bin 200 yolcu ve mürettebat taşıyan, Holland America Line şirketine bağlı cruise gemisini Kamboçya kabul etmişti/ Fotoğraf: AFP

Çin’de başlayıp 30 üllkeye yayılan koronavirüs salgını, yalnızca Çin’de değil birçok Asya ülkesinde seyahat iptallerine yol açtı. 

Uzmanlar, insanların 2020 için planladıkları tatillerini 2021’e ertelediklerini, hastalığın nadiren görüldüğü Sri Lanka ve Hindistan gibi ülkelere bile bazı gezilerin iptal edildiğini söylüyor. 

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin son açıkladığı 2017 verilerine göre Asya kıtasındaki eğlence ve iş seyahatleri turizminin gayrisafi hasılaya etkisi 884 milyar dolardı. Bu sayının 2018 için 1 trilyon dolara yakın açıklanması bekleniyor. 

Çin’in tek başına “yabancı turizminin” 2019’da yarattığı değer 127,3 milyar dolardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Balayı turlarının tamamı iptal

New York merkezli seyahat acentesi Embark Beyond’un kurucusu Jack Ezon, Bloomberg’e yaptığı açıklamada seyahat iptallerinin yalnızca Çin’e değil, tüm Asya kıtasına yönelik olduğunu söyledi. 

Müşterilerinin birçoğundan “Bu aralar bir yere gitmek istediğimden emin değilim” yanıtını aldıklarını söyleyen Ezon’a göre Güneydoğu Asya ülkelerine şubat ve mart ayları için planlanan seyahaletin yüzde 75’i iptal edilmiş durumda. 

Bu oran balayı seyahatlerinde yüzde 100’e ulaşmış durumda. Ezon, çiftlerin, planlarını Maldivler, Güney Afrika ve Avustralya gibi ülkelere yönelttiğini söylüyor. 

Jack Ezon’un “Sadece Asya’nın bir parçası olduğu için seyahatlerini iptal ediyorlar” dediği Sri Lanka’da bugüne kadar 1 kişiye koronavirüs teşhisi konuldu. Hindistan’da ise bu sayı üç. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Güneydoğu Asya bölgesinde koronavirüs riskinin düşük seviyede olduğunu açıklamıştı. 

Hilton'un kaybı 50 milyon dolara ulaşabilir 

Hilton CEO’su Chris Nassetta da 11 Şubat’ta yatırımcılarına yaptığı açıklamada koronavirüsün etkilerinin 6 ila 12 ay sürebileceğini söylemiş, “İlk 3-6 ay arası salgının yükselişi ve etkileri, sonraki 3-6 ay arası ise toparlanma süreci” diyerek açıklamıştı. 

Nassetta’ya göre bu durumun şirketine maliyeti 25 milyon dolar ile 50 milyon dolar arası değişecek. 

Destinasyonlarının çoğu Asya’ya olan Remote Lands adlı turizm şirketinin kurucularından Catherine Heald ise seyahatini erteleyen müşterilerinin çoğunun sonbahardan önce tarih almadığını aktardı. 

Heald, aileler için durumun daha karışık olduğunu, sonbaharda okulların açıldığını, bu nedenle tatillerin 2021’deki bahar tatiline ertelendiğini söyledi. 

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları nedeniyle Çin’in imajının hâlihazırda bir miktar zedelenmiş olduğunu söyleyen Heald, geçen yıl 400 rezervasyonun yalnızca üçünün Çin’e olduğunu aktardı.  

Lüks seyahat organizatörü Imperial Tours’un kurucusu Guy Rubin de ocak, şubat ve mart ayları turlarının bir kısmının iptal edildiğini ancak iptal taleplerinin ekimdeki turlar için bile geldiğini belirtti. 

Havacılık, 2003'te 9 ayda 10 milyar dolar kaybetmişti

2003’te patlak veren ve yaklaşık 800 kişinin yaşamına mâl olan SARS salgını sırasında havacılık sektörünün kaybı 10 milyar dolara ulaşmıştı. 

Koronavirüs de SARS gibi 9 ay sürerse, bu sektörün çok daha büyük bir yara alması bekleniyor. Bu süre oteller ve turizm kentleri için çok daha uzun olabilir. 

"Japonya da Ebola da unutuldu"

Bloomberg’e konuşan Remote Lands kurucusu Catherine Heald 2011’deki deprem sonrası meydana gelen nükleer felaket Fukuşima’yı hatırlattı ve “İnsanların Japonya’ya karşı yeniden güven kazanması yıllar sürdü. Ancak güven bir kere kazanıldıktan sonra turizm patlaması yaşandı” dedi. Japonya’ya 2014’te 13,4 milyon olan ziyaretler 2018’de 31,2 milyona çıktı. 

“Eğer SARS kötüyse, koronavirüs çok daha kötü olacak” diyen Jack Ezon ise yine de ümitli: 

Ebolayı hatırlayın. Afrika’da hâlâ görülüyor ancak safari rezervasyonları sabit. İnsanlar unutacak. Diğer her şey gibi bu da eskisine dönecek.

 

Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU