Münih'te Kürt petrolü konuşuldu, IKB Başbakanı Barzani temasta

Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Münih Güvenlik Konferansı kapsamında ABD Dışişleri Bakanı, Enerji Bakanı, Bulgaristan Başbakanı, Irak Savunma Bakanı ve Almanya Savunma Bakanı ile bir araya geldi

Mesrur Barzani - Mike Pompeo / Fotoğraf: IKB Basın Bürosu

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nın 56’ıncısı düzenleniyor.

Siyaset, ekonomi, askeri ve istihbarat alanlarının üst düzey temsilcilerini buluşturan konferansa bu yıl 30 hükümet ve devlet başkanı ile 70 dışişleri ve savunma bakanı katılıyor.

Aralarında küresel düzeyde faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 500'ün üzerinde davetli de konferansın katılımcıları arasında yer alıyor.

ABD’den IKB’ye petrol üretimi desteği

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başbakanı Mesrur Barzani, konferans kapsamında ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette ile bir araya geldi.

 

IKB ve ABD'li heyet
IKB ve ABD Enerji Bakanlığı heyeti / Fotoğraf:  IKB Basın Bürosu

 

IKB’nin petrol üretümi kapasitesini artırmak için kendilerine destek olacaklarını ifade eden Brouillette, “Bugün Mesrur Barzani ile bir mucizeyi kutlamaya geldik, Kürt yönetimi sayesinde şu an Kürdistan Bölgesi Libya’dan daha fazla petrol üretimi yapıp ve pazarlamayı başardı” dedi.

Desteklerinden dolayı ABD’ye teşekkürlerini yenileyen Barzani, “Sayın bakanla ile doğrudan iletişim halindeydik, kendileriyle görüşme arzuluyorduk. ABD ile enerji konusunda işbirliğimizi artırmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Anayasal haklara bağlı hükümeti destekleyeceğiz”

Irak Savunma Bakanı Necah Şemmari ile bir araya gelen Barzani, Irak’taki gelişmelerin yanı sıra yeni hükümeti kurma süreci ülkenin istikrarı ve durumu ele aldı.

 

Necah Şemmari - Mesrur Barzani
Necah Şemmari - Mesrur Barzani, by abdulhakim.gunaydin

 

Irak’ta hükümet kurma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Barzani, “Biz Irak’ta bütün tarafların içinde yer aldığı ve Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarına bağlı olacak bir hükümeti destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“ABD askerleri bölgede kalmalı”

Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile de bir araya geldi. Görüşmede Irak ve bölgede yaşanan gelişmelerin yanı sıra ABD-IKB ilişkileri özellikle de ekonomik ve terörle mücadele konusunun el alındı. 

Barzani, Pompeo ile görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ABD askerlerinin bölgede kalmasının gerekliliği konusunda Pompeo ile hem fikir kaldık. Müttefikimiz ABD, IŞİD’i ortadan kaldırmak için kurulan uluslararası koalisyon güçlerinin önemli bir parçasıdır” ifadelerine yer verdi.

“Kürtleri dostumuz olarak görüyoruz”

Barzani ile bir araya gelen Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, “Kürtlerin dostumuz olarak görüyoruz” dedi.

 

Mesrur Barzani - Boyko Borisov
Mesrur Barzani - Boyko Borisov / IKB Basın Bürosu

 

Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Boyko Borisov çok sayıda Kürdün Bulgaristan’da yaşadığını belirterek, “Biz Kürtleri dostumuz olarak görüyoruz. Çok sayıda Kürt Bulgaristan’da yaşıyor ve Bulgar toplumu ile güçlü bağları var” dedi.

Irak ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Borisov Kürdistan Bölgesi ile ekonomik ilişkilerinin özellikle de tarım, enerji ve turizm alanlarında daha fazla ilerletilmesi için hazır olduklarını söyledi.

Barzani, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ile de bir araya geldi. 

IKB Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede, Almanya’nın Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin faaliyetleri kapsamında Peşmerge güçlerine verdiği destek ele alındı.

Görüşmede ayrıca Irak’taki gelişmelerin yanı sıra Kürdistan Bölgesi ile Almanya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konuşuldu.

Konferans kapsamında Barzani’nin ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Kuveyt Başbakanı Sabah el-Halid el-Sabah, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Kanada Savunma Bakanı Harjit Sajjan, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD’li Senatör Lindsey Graham, Arap Devletleri Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ve Irak Dışişleri Bakanı Muhammed al-Hakim ile bir araya gelmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU