Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Gökçek: Bizim katilimiz olmayın

Grup Yorum üyelerinin yargılandığı davada 241 gündür ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek savunma yaptı. Gökçek hakime, “Bizim katilimiz olmayın. Kimsenin ölümüne izin vermeyin, yaşatın” diye seslendi

Fotoğraf: Twitter / @puleragema

Grup Yorum davasında, aralarında ölüm orucu eylemi yapan ve tutuklu olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in de bulunduğu 7 sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı.

241. gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum’un gitaristi İbrahim Gökçek’in, adliyeye ambulansla getirilme talebi reddedildi. Gökçek, duruşmanın yapıldığı Çağlayan Adliyesi’ne ayrı bir araçla getirildi.

Duruşmanın başında söz alan avukat Yaprak Türkmen’in, Mahkeme Başkanı Akın Gürlek tarafından talebin “kötü niyetli ve yargılamayı uzatmaya dönük olduğu” gerekçesiyle reddedildi.

EQvQBzcWsAYaYrO.jpg
241 gündür ölüm orucunda olan gitarist İbrahim Gökçek / Fotoğraf: Twitter / @freegrupyorum

 

Daha sonra ifade veren Gökçek’in ancak oturarak konuşabildi. Gökçek savunmasında şunları söyledi:

Dava dosyası bize salı günü geldi ve 1000 sayfadan fazlaydı, inceleme fırsatımız olmadı. Asıl savunmamı yapmak için süre istiyorum. Ancak bugün buraya geldim ama bu salona bir kez daha gelebilir miyim, izlemeye gelenler tekrar beni görebilir mi bunu bilmiyorum. Ölebilirim, sakat kalabilirim, hafızamı kaybedebilirim. Her şey olabilir. O nedenle söylemek istediklerimi söylemek istiyorum.

‘Saray soytarısı olmadık’

Gökçek savunmasında kendisini şu sözlerle tanıttı:

Ben kimim? Halil İbrahim Gökçek. 15 yıllık Grup Yorum emekçisiyim. Mahsuni Şerif, Pir Sultan nasıl sanat yaptılarsa aynısını yapmaya çalıştık. Saray soytarısı olmadık. Besteler yaptım, bas gitar sanatçısıyım. Onlarca konserde yüzbinlerce insana konser verdim. 2016’daki OHAL’e kadar böyle devam etti.

Bir halk sanatçısı olarak yaşamak istiyorum, Grup Yorum önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istiyorum.

'Belediyelere kapaklanıp milyonları cebimize atmadık'

2017 yılında Grup Yorum’a büyük bir siyasi linç başlatıldığını ileri süren Gökçek şöyle konuştu:

FETÖ’nün darbesini fırsat bilen AKP iktidarı, ülkedeki tüm muhalefet güçlerine saldırmaya başladı. Mükellefi olduğum İdil Kültür Merkezi 12 defa basıldı, piyano tuşları tek tek parçalandı, gitarlarımız kırıldı. Bu düşmanlık için ne yaptık biz? Tüm bunları türküler söylemeye devam ettiğimiz için yaşadık. Türkülerimizin susturulmasını konserlerimizin yasaklanmasını kabul etmiyorum.

Kendini kurtarmaya çabalayan iftiracıların tanıklığıyla sayfalarca iddianame yazıldı. İnanın, bu süreç geçtiğinde ilk satacakları siz olacaksınız.

Ben adalet istiyorum. Kültür merkezimiz basılmasın, Grup Yorum üyeleri serbest bırakılsın istiyorum. Biz bu ülkenin medarı iftaharıyız. Diğerleri gibi iktidara belediyelere kapaklanıp milyonları cebimize atmadık. Bir konserden en fazla 10, 15 bin lira alırız. Fazlasını almayız.

21. yüzyıldayız konser yasaklanıyor. Listelere konuluyoruz. Ne yaptık, elimize silah mı aldık, insan mı öldürdük, katliam emri mi verdik? Çocuklara müzik eğitimi verdik, ücretsiz orkestra kurduk. Suç mu?

Gökçek birkaç kez sözünü keserek savunmasını kısa tutmasını isteyen Mahkeme Başkanı Gürlek’e “Neden sözümü kesiyorsunuz? Bu düşmanlık neden? Bu anlattıklarımı yaptığımız için buradayız” diye tepki gösterdi.

Mahkemeye “Bizim katilimiz olmayın” diye seslenen İbrahim Gökçek, “Kimsenin ölümüne izin vermeyin, yaşatın. Bu adaletsizliğe boyun eğemeyiz. Eğer düşmansanız bize, sizler için bile direniyoruz biz. Sizden öncekilerin yaşadığı adaletsizlikleri yaşamayın” dedi.

Gökçek’ten sonra sırasıyla Emel Yeşilırmak, Ümit İlter, Sadık Eroğlu ve Barış Yüksel savunmalarını yaptı.

Mahkeme sanıklardan Barış Yüksel’in ‘adli kontrol’ şartıyla tahliye edilmesine, ölüm orucundaki İbrahim Gökçek dahil diğer tüm tutuklu sanıkların ise tutukluluklarının devam karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Mahkeme ayrıca, Gökçek’in “hapishanede kalıp kalamayacağına dair” sağlık raporu alınması için Adli Tıp Kurumu’nda muayene edilmesine hükmetti.

Ölüm oruçlarının 5 talebi

Grup Yorum üyelerinin ölüm oruçları ise devam ediyor. İbrahim Gökçek 241, Helin Bölek ise 239 gündür eylemde. Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri şu taleplerinin yerine getirilmesini istiyor:

İdil Kültür Merkezi basılmasın
Grup Yorum üyeleri “arananlar” listelerinden çıkarılsın.
Konser yasakları kaldırılsın.
Grup Yorum üyeleri haklarında açılan davalar düşürülsün.
Tutuklu müzisyenler serbest bırakılsın

'Bugünün Türkiye'sinde misyonomuzu biliyoruz'

Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen Grup Yorum üyeleri ve aileleri “Grup Yorum’a Özgürlük” pankartı açarak açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Grup yorum üyesi Çoşkun Karadağ, şunları söyledi:

Arkadaşlarım hiçbir delil olmadan terör listelerine eklendi. Vur emri ile arandı. Konserlerimiz gerekçesiz yasaklandı. Neredeyse hepimiz tutuklandık ve hakkımızda birden fazla dosya açıldı. Yine de vazgeçmedik. Çünkü bu günün Türkiye’sinde misyonumuzu biliyoruz. Biz yalnız müzik yapmıyoruz. Yalnız müzisyen olmayı reddediyoruz. Kavgadan geri durmuyor ölüm orucuyla direniyoruz. Göstermelik delilerle hukuksuzluklarla arkadaşlarımız tutsak edildi. Tüm bu hukuksuzluklara karşı direniyoruz.

Independent Türkçe, Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU