Özgür Gündem davasında 3 beraat

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkında davanın 16. duruşmasında karar çıktı. Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Bilge Aykut hakkında beraat kararı verilirken 6 sanığın ise dosyaları ayrıldı

Fotoğraf: Twitter / @MAturkce

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi yayın danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 16. duruşmada sanıklar ve sanık avukatları, mütalaaya karşı son savunmalarını yaparak, beraat talep etti. 

‘Elime bir kere bile silah almadım’

Savunmasında insan hakları savunucusu olduğunu belirten Eren Keskin, " İnsan Hakları Derneği Eş Başkanıyım. Örgüt üyesi değil, hak savunucusuyum. Ömrümde bir kere bile elime silah almadım. Yargıtay, örgüt üyeliği için bazı şartlar arıyor. Örneğin ‘iradesini örgüte teslim etmek’ diyor. Ben bugüne kadar irademi kimseye teslim etmedim. Ben Ermeni sorunu, Kıbrıs konusu gibi konularda resmi ideolojiden farklı düşünüyorum. Bunun bedelini defalarca ödedim. Bugün de burada olmamamın nedeni Kürt sorunu konusunda devletten farklı düşünmemdir" diyerek beraatini istedi.

Daha sonra söz alan dil bilimci Necmiye Alpay ise davada kendisi için talep edilen beraatin verilen cezaları ortadan kaldırmadığını dile getirerek, gazeteciler ve yazarlar için korkmadan düşünüp, yazıp çizebilecekleri bir ortam yaratılması gerektiğinin söyledi. Alpay, "Beraat kararı ve beraat gerekçelerinin özgürlük ilkesine dayandırılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

‘Ben irademi babama bile teslim etmedim’

‘Örgüt üyeliği’ suçlamasıyla cezalandırılması talep edilen gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 70 yaşında olduğunu belirterek, "Ben irademi babama bile teslim etmedim, suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum" diye konuştu.

'Gazetecileri hapsetmek ülkeyi karanlığa itmektir'

İktidarın istediği tarzda habercilik yapmadığı için cezalandırılmak istendiğini söyleyen gazetenin Sorumlu Yazışleri Müdürü İnan Kızılkaya şöyle konuştu:

Gazeteleri kapatmak ve gazetecileri hapsetmek ülkeyi karanlığa itmektir. Gazeteciler yargılanamaz. Gazetecilere özgürlük ve ben de beraatimi talep ediyorum

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ise bir haftalık genel yayın yönetmenliği süresinde çıkan haberler nedeniyle yargılandığını belirterek şöyle savunma yaptı:

Topluma gerçeği olduğu gibi aktardık. Toplumun olan biteni öğrenmesi aynı zamanda bir anayasal hak. Gazetecilik bir kamusal iştir, tıpkı sizin yürüttüğünüz iş gibi. Gazeteci özgür olarak haber alma ve bunu yayınlama hakkına sahiptir. Söz konusu haberler de bu kapsamındadır.  Biz de bunu yaptık ve bu nedenle yargılanıyoruz.

Yurtdışında bulunan Aslı Erdoğan gönderdiği yazılı savunma da avukatı tarafından okundu. Erdoğan savunmasında şu ifadeleri kullandı:

Yazılarım şiddet karşıtı, politik içeriklerden oluşuyordu. Metinden cımbızla seçilmiş beş-altı sözcüğe sekiz satırlık suçlama yazılmış. Her kim olursa olsun yargısız infaz suçtur. Sayın mahkemeyi evrensel vicdana sahip çıkmaya çağırıyorum.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aslı Erdoğan hakkındaki iddiaya konu yazıların tarihiyle, suça konu edilen iddianame tarihi arasında, 5187 sayılı Basın Kanunu'nda belirtilen 4 aylık sürenin geçtiğini ifade etti. 

Zararlarını talep edebilecekler

Bu gerekçeyle sanık Aslı Erdoğan hakkında "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan davanın düşmesine karar veren mahkeme, "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma ve silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarını işlemediği gerekçesiyle de Erdoğan hakkında beraat kararı verdi.

Mahkeme, sanıklar Necmiye Alpay ve Bilge Aykut hakkında da "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, silahlı terör örgütüne üye olma ve terör örgütü propagandası yapma" suçlarını işlemediklerinin sabit olduğu gerekçesiyle beraat kararı vererek, Erdoğan, Alpay ve Aykut'un, özgürlüklerinin kısıtlanması nedeniyle zararlarını kararın kesinleşme tarihinden itibaren bir yıl içinde talep edebileceklerini hatırlattı. 

Mahkeme heyeti, haklarında yakalama emri bulunan ve savunmaları alınamayan firari sanıklar Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu'nun dosyanın ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesini kararlaştırdı.

Sanıklar Kemal Sancılı, Eren Keskin, Bilir Kaya ve İnan Kızılkaya'nın avukatlarının mütalaaya karşı savunma yapmak üzere ek süre talep ettiklerini belirten heyet, bu sanıklar yönünden de dosyanın ayrılması ve yargılamanın başka bir esas üzerinden devam etmesi hükmü kurdu. 

Savcı 15 yıla kadar hapis istemişti

Duruşma savcısı Hakan Gökalp Uçan tarafından hazırlanan mütalaada, terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle kapatılan Özgür Gündem gazetesinde 27 Mart 2016 tarihinden itibaren sorumlu yazı işleri müdürlüğü yapan sanık İnan Kızılkaya ve bu gazetede farklı tarihlerde yazılar yazan Aslı Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu sanıklarla ilgili suçlamalar belirtilmişti. 

Gazetede yayın danışma kurulu üyeliği yapan Bilge Aykut hakkında "karar verilmesine yer olmadığı", Necmiye Alpay hakkında da yazısında propaganda ögelerine rastlanmadığı gerekçesiyle "beraat" hükmü kurulması istenen mütalaada, Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, Aslı Erdoğan ve Bilir Kaya'nın da "zincirleme şekilde basın yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 10 aydan 10 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Tüm sanıkların, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan suç unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatinin istendiği mütalaada, savunması alınamayan sanıklar Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu yönünden dosyanın ayrılması istenmişti.  

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU