Batman’i kim daha iyi oynadı: Ben Affleck mi? Christian Bale mi?

Robert Pattinson’ın başrolünde yer alacağı The Batman’in, 25 Haziran 2021’de gösterime girmesi planlanıyor

Her biri farklı insanların gözünde en iyisi olabilir (CinemaBlend)

Robert Pattinson 2021’de DC’nin önde gelen kahramanlarından Batman’i Matt Reeves’in yönetmenliğinde canlandırarak, kahramanı oynamış oyunculardan oluşan uzun kervana katılacak.

O zamana dek Kara Şövalye’nin beyazperdedeki 20 yıllık saygınlığını, pelerin ve maskeyi en iyi şekilde kuşanmış iki kişi belirliyor olacak: Ben Affleck ve Christian Bale.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ben Affleck, Kara Şövalye olarak, Christopher Nolan’ın Kara Şövalye üçlemesinde Bruce Wayne’in ikinci şahsiyetine hayat veren ve Batman’in popülaritesini sinemanın da ötesinde yeniden canlandıran Christian Bale’inkinden epey farklı ama etkileyici bir performans sergiledi.

Yine de, tüm ikonik karakterlerin beyazperde uyarlamalarında olduğu gibi iki oyuncunun da performansının güçlü ve zayıf yanları vardı.

Christian Bale’in cesur ve gerçekçi adalet arayışçısıyla Ben Affleck’in yaşlanan, ahlaken müphem, yorgun savaşçısı arasından hangisi Gotham’ın gece bekçisini daha iyi temsil etti? CinemaBlend, bu çizgi roman titanlarını ringde karşı karşıya koydu, farklı kategorilerde birer birer sınadı ve Michael Keaton’ı dışarıda tutarsak esas sinematik Batman'in kim olduğunun izini sürdü.

Dövüş Becerileri

Batman kurşun işlemez deri veya ısı görüşü gibi yeteneklerin avantajına sahip olmayabilir ama Bruce Wayne’in yıllar süren dövüş sanatları eğitimi sayesinde kazanamayacağı çok az kavga var.

Bu hem Christian Bale’in hem de Ben Affleck’in canlandırdığı dövüş stillerinden anlaşılıyor ama yöntem itibarıyla birbirlerinden keskin şekilde ayrılıyorlar.

Batman Başlıyor’da Gölgeler Birliği’yle (League of Shadows) eğitimdeyken Christian Bale’in canlandırdığı Bruce Wayne acı veren dayanıklılık testlerinin üstesinden geliyor ve kılıç kullanma yeteneğini mükemmelleştiriyor. Bu da, Batsuit’inin gerçekçi ağırlığıyla birleştiğinde rakiplerinin yavaş tepki süreleri karşısında engelleme ve darbe indirmede ona ciddi bir üstünlük sağlıyor.

Ben Affleck’i Batman v Superman: Adaletin Şafağı’nda (Batman v Superman: Dawn of Justice) eğitimden geçerken hiç görmüyoruz ama bir depo sahnesinde Lex Luthor’un adamlarını haşat etmesinden çıkarımlar yapabiliriz. 

Batman’i tanımlayan özelliklerinden biri caydırıcı dövüş yetenekleri. Bu yüzden bu raunt en caydırıcı dövüşçüye gitmeli ve Christian Bale’in bloklarının Ben Affleck’in acımasızca vahşi darbelerine karşı pek bir şey yapabileceğini sanmıyoruz. Skor Ben Affleck’e gidiyor.

bale - IMDb.jpg
(IMDb)

 

Dedektiflik Becerileri

Batman dünyanın en iyi dedektifi ama bunu yalnızca filmleri izleyerek bilemezdiniz. Bruce Wayne’in çizgi romanlardaki sonuç çıkarma yeteneklerini göstermeye en çok yaklaşan uyarlama Kevin Conroy’un seslendirdiği Batman: Animasyon Serisi (Batman: The Animated Series). Canlı çekim işlere gelince, ne Ben Affleck ne de Christian Bale gizem çözme kapasitesine ulaşabiliyor.

Ne Batman Başlıyor (Batman Begins) ne de Kara Şövalye Yükseliyor’da (Dark Knight Rises) Christian Bale’in fazla inceleme yaptığını görmüyoruz fakat Christopher Nolan’ın üçlemesindeki en ayakları yere basan suç gerilimi Kara Şövalye’de (The Dark Knight) Gotham’daki mafya faaliyetiyle ilgili delil topladığına şahit oluyoruz.

Filmin en gülünç sahnelerinden biri olsa da Ben Affleck’in Batman v Superman’de bilinen meta-insanların videolarını deşifre etmesini de dedektiflikten sayabiliriz. Christian Bale dedektifçilik oynadığında en azından bir mantığı oluyor.

Bale’in performansında bu karakteristiği daha öne çıkmış şekilde görmek isterdik ama yine de bu rauntta Batfleck’i (Ben Affleck’in Batman performansının popüler kültürdeki tanımı - çn) yeniyor.

Aygıtlar

Ban Affleck’in Bruce Wayne’i, 2017’de gösterime giren Justice League: Adalet Birliği’nde suç savaşı için oluşturduğu devasa cephaneliğini anlatırken süper gücünün “serveti” olduğunu itiraf etmekten çekinmiyordu. Affleck mi Bale mi? Hangi Batman’in parası karşılığını daha iyi verdi?

İkisinin de Batmobilleri tasarımları açısından çok yarasavari durmuyor ama pratiklik ve iki kişilik oturma kapasitesi itibarıyla Christian Bale’in Tumbler’ı Ben Affleck’in aracının kafa karıştıran tasarımına tercih edilebilir. Ama en azından Affleck’in Batwing’i Bale’in “The Bat’ine” göre biraz daha yarasaya benziyor.

Ayrıca Affleck’in Batarang’i daha fazla hasar verebilir. Öte yandan Bale, Batman v Superman’de zırhlı kostümün faydasını çok kez görebildi.

Adil olmak gerekirse Christian Bale’in Batman olmaya dair teknolojiye odaklı yaklaşımı netti. Ben Affleck’in izansız makinalı tüfeklerle sarılı Batmobile’ine karşı bu raund ona verilebilir. Öte yandan Batfleck kostümüne bir ses gizleyici eklemeyi akıl etmişti ve bu Bale’i pürüzlü hırıltısının getirdiği utançtan kurtarabilirdi. Kusura bakma Bale ama bunu da Batfleck kazanıyor.

ban affleck - 1.jpg
(IMDb)

 

Genel Hal ve Tavır

Batman, Kara Şövalye ismini sadece simgesel estetiğinden dolayı değil aynı zamanda kendisini suçla savaşırken sıkça hedef tahtasına oturtan yöntemleri ve gizlemek için türlü takla atsa da Bruce Wayne’in sosyal yeteneklerinin bir buzdolabından daha gelişmiş olmamasından alıyor.

Bu göz önünde bulundurulduğunda Ben Affleck tarafından kurtarılmayı mı, yoksa Christian Bale’le bir bira içmeyi mi tercih ederdiniz? Veya tersini mi?

Bruce Wayne suç savaşçısı şahsiyetini, kendisini hayırsever ama hovarda bir milyarder playboy olarak gösteren sahte bir saygınlıkla gizliyor. Batman’i canlandıran iki oyuncu da kendi filmlerinde karakterin bu yönünü göstermenin altından başarıyla kalkıyor.

Özellikle Ben Affleck’in Wonder Woman’la (Gal Gadot) samimi olarak flört ettiği kısımda bunu görüyoruz.

Kahramanların kostüm giymiş hallerinde benimsedikleri felsefeleriyse çarpıcı biçimde farklı. Şöyle ki, Christian Bale intikam arayan öfkesini düşmanlarının öldürülmeden cezalandırmasına kanalize ederek, suçla savaşa çok daha sağlıklı ve daha takdir edilebilir bir yaklaşım sergiliyor.

Öte yandan Ben Affleck’in Batman’i, içinde yatan kibir ve sinizmle kafayı bozmuş, huysuz bir ihtiyar. Bu da onu uçabilen adama (Superman) savaş açma cüretine itiyor.

Bu raundun kazananına karar vermede en iyi yaklaşım kimin duygusal olarak daha emin ve tutarlı olduğuna bakmak olacaktır. 

Christian Bale’in sakin mizacı Ben Affleck’in DC Genişletilmiş Evreni’nin bütününe yayılmış tutarsız iniş çıkışlarının fersah fersah önünde. Geriye dönük bakılırsa bu iki portrenin de genel hal ve tavır itibarıyla Batman’in gerçek mizacıyla tutarlı olduğu görülebilir. Konu buraya gelmişken...

batman - dc.jpg
(DC Comics)

 

Çizgi Romanlarla Tutarlılık

Ustalıkla oluşturulmuş aksiyon sahneleri veya güzel tasarlanmış kostümlerle süper kahraman filmlerinin baş tacı olabilirsiniz ama hem Kara Şövalye üçlemesinin hem de DC Genişletilmiş Evreni’nin gösterdiği gibi, kaynak materyaldeki tek bir geleneksel detayı atladığınızda fanatikler canınıza okuyacaktır.

Bu perspektiften baktığımızda Bill Finger ve Bob Kane’in DC Comics yapımına sadık kalan, Christian Bale’in zorlu gerçekçiliği mi yoksa Ben Affleck’in kasvetli fantazisi mi oldu?

Christopher Nolan’ın, Christian Bale’in Batman’ini daha gerçekçi bir atmosfere yerleştiren yaklaşımı takdire şayan. Bu özellikle düşündürücü ve trajik bir ahlaki hikaye olan Kara Şövalye’de işe yarıyor ve Batman’le ezeli düşmanı Joker (Heath Ledger) arasındaki karşıtlığı mükemmel şekilde temsil ediyor.

Öte yandan Ben Affleck’in hantal, gösterişli mizacının çizgi roman panellerindeki havayı bire bir yansıttığını göz ardı etmek imkansız. Özellikle Frank Miller’ın 1986 tarihli klasiği Kara Şövalye Dönüyor’daki resmedişine bakıldığında. Batfleck Christian Bale’i cüsse itibarıyla rahatlıkla geçiyor. Böylelikle görsel anlamda karakteri çizgi romanlara daha isabetli şekilde hürmet eder şekilde temsil etmeyi başarıyor.

Ancak Christian Bale, Batman Başlıyor’da Bruce Wayne’in Gölgeler Birliği üyeliğinden, “bir cellat” olmayı reddederek çekilmesiyle çok erken bir noktada öldürmeme prensibine çok daha bağlı olduğunu gösteriyor. Öte yandan Ben Affleck’in Batman’i bu kuralı Batman v Superman’de defalarca çiğniyor.

Kuşkusuz ki Batman gibi bir karakterin, caydırıcılık faktörü adına en azından ölümcül görünmesi gerekiyor ve ikisi arasında Bale’in caydırıcılığı daha düşük.

Christopher Nolan’ın çizgi romanların bilgisinden açıkça yoksun olması filmlerinin lehine işledi ve Christian Bale’i, ana karakteri şans eseri yarasa gibi giyinmiş olan, akıllıca kurgulanmış, ayakları yere basan suç gerilim filmlerinin yıldızı yaptı.

Öte yandan bu raundun kıstası bu değil ve kendinden menkul çizgi roman hastası Zack Snyder, Gotham’ın simge tonunu sayfalardan beyazperdeye aktarmayı çok iyi becerdi. Ölü sayısından puan kaybetmiş olsa da Ben Affleck kazanıyor!

Hangi Batman Daha İyi?

Yıkıcı dövüş becerileri, etkileyici derecede geniş suç savaşı aygıtlarından oluşan cephanesi ve karakterin fiziksel açıdan görkemli ve psikolojik olarak tehditkar tonunu kaynak materyalle daha tutarlı ele almasından dolayı Ben Affleck daha iyi. 

Suicide Squad: Gerçek Kötüler dahil üç DC Genişletilmiş Evreni filminde rol aldıktan sonra gelecek programın süper kahraman filmlerinden çekilmiş olsa da Pelerinli Süvari’nin beyazperdedeki varlığına yaptığı katkı, inatçı çizgi roman hayranlarını bile (en azından çoğunu) gururlandıracak bir yorum olarak uzun süre akıllarda kalacak.

Oscarlı oyuncu Christian Bale, Christopher Nolan’ın Batman Başlıyor’dan Kara Şövalye Yükseliyor’a uzanan sinematik gözdelerine çok sevilen yorumuyla ortaya koyduğu saygıdeğer uğraşa rağmen üzücü bir yenilgi alıyor.

Buna kıyasla Bale, Batman’i daha iyi bir dedektif ve akıl sağlığı açısından çok daha dengeli bir insan olarak resmetmiş olma iddiasını koruyor. Öte yandan, şu sesi yok mu?!

Tabii ki hatırlanması gereken en önemli şey, maske ve pelerini kuşanan oyuncuların bu iki adamdan ibaret olmadığı ve ister Ben Affleck’i, ister Christian Bale’i, hatta George Clooney’i tutun, hiçbir Batman aynı değil. O yüzden her biri farklı insanların gözünde en iyisi olabilir.

CinemaBlend

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU