Amerikalı çocuklar okul arkadaşlarına Trump'ın sözleriyle zorbalık yapıyor

Washington Post'un analizi, okullarda 300'den fazla zorbalık vakası yaşandığını gösteriyor

Trump'ın ırkçı ve yabancı düşmanı sayılan söyleminin okul çocuklarını olumsuz etkilediği iddia ediliyor (AFP)

Bir rapora göre ABD genelinde çocuklar sınıf arkadaşlarına zorbalık yapmak için Donald Trump'ın söylemini kullanıyor. 

Washington Post, Trump'ın başkanlığı boyunca ilkokul, ortaokul veya lise zorbalığına atıfta bulunan makaleleri inceledi ve öğrencilerin ABD Başkanı'nın sıklıkla ırkçı veya yabancı düşmanı olarak tanımlanan kışkırtıcı ifadelerini kullanarak zorbalıkta bulunduğu sonucuna ulaştı. 

Gazete, okul sınıflarında zorbalıkla ilgili araştırma için 2016'dan başlayarak 28 bin makaleyi analiz etti. Çalışmada, Trump'ın sözlerinin, kampanya mitinglerindeki tezahüratların ve hatta soyadının bile öğrenciler ve personel tarafından, rapor edilmiş 300'den fazla olayda diğer insanları taciz etmek için kullanıldığı görüldü. 

Bu vakaların yüzde 75'inde Trump'la ilişkilendirilen kışkırtıcı dilin Hispanik, Müslüman ya da siyahi öğrencileri hedef aldığı anlaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'un Trump'ın söylemiyle bağlantılı olarak bahsettiği zorbalık olayları arasında, Meksika kökenli Amerikalı üniversite öğrencisi Cielo Castor'ın Washington'ın Kennewick kentindeki Kamiakin Lisesi'nde yaşadıkları da sayıldı. 

Castor gazeteye yaptığı açıklamada, ABD Başkanı'na duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmesinin ardından sınıf arkadaşlarının kendisine kişisel olarak zorbalık yaptığını hissettiğini, hatta bir öğrencinin ders sırasında yanına oturmayı reddettiğini söyledi. 

Daha sonra bir futbol maçında öğrenciler stadyumda "Amerika'yı Yeniden Harika Yap" (Make America Great Again) flaması açıp "Duvarı İnşa Et" sloganları atmıştı. Castor'ın okulundaki Hispanik öğrenciler de sınıf arkadaşlarının karıştığı ırkçı sorunları protesto etmek için yürüyüş düzenlemişti. Yürüyüş sırasında beyaz bir erkek öğrenci, Castor'ın üzerine yürüyerek "Bakın, s***iğimin Meksikalılarına benzeyenlerden biri" demişti. 

Bir diğer zorbalık vakası da Haziran 2019'da New Jersey'de gerçekleşmiş, 13 yaşındaki bir erkek çocuğu, 12 yaşındaki Meksika kökenli Amerikalı sınıf arkadaşına "tüm Meksikalıların sınır duvarının öte tarafına geri dönmesi gerektiğini" söylemişti. Söz konusu çocuğun annesi ertesi gün, zorbalık yapan çocukla yaptığı o yorum hakkında konuşmak için gitmiş ancak çocuk tarafından kendinden geçene kadar dövülmüştü. 

 

 

Trump'ın söyleminin okullara yayılıp yayılmadığını araştıran tek yayın organı Washington Post değil. 

Buzzfeed News haber sitesi, daha önce Trump'ın sözlerinin zorbalık üzerindeki etkisini analiz etmiş ve toplam 26 eyalette öğrencilerin ABD Başkanı tarafından üretilen popüler ifadeleri kullandığı 50 vaka bulmuştu. 

Bir olay da Minnesota eyaletinin Shakopee şehrindeki bir lisede gerçekleşmiş, Donald Trump tişörtleri giyen erkek öğrenciler siyahi bir genç kızın etrafını sarıp Star-Spangled Banner'ı (ABD milli marşı ç.n.) söylemişti. Ancak marştaki gerçek sözlerin yerine son dizeyi "ve kölelerin yurdu" olarak değiştirmişlerdi (marşta geçen "home of the brave" (kahramanların yurdu) ifadesinin yerine "home of the slaves" (kölelerin yurdu) kullanıldı ed.n.).

Teksas eyaletinin San Antonio kentinde yaşanan olaydaysa, okul otobüsünde beyaz bir 8. sınıf öğrencisi, Filipinli sınıf arkadaşına "Sınırdışı edileceksiniz" demişti. Kaliforniya'nın Brea şehrinde yine beyaz bir 8. sınıf öğrencisi, siyahi sınıf arkadaşına "Şimdi Trump kazandığına göre, ait olduğunuz yere, Afrika'ya geri dönmek zorunda kalacaksınız" demişti.

Trump'ın okullarda sınıf arkadaşları arasında zorbaca davranışların yanı sıra ırkçı veya yabancı düşmanı söylemleri etkileyebileceğine dair iddialar gündeme gelirken, First Lady Melania Trump ise Beyaz Saray'daki girişimlerinden birini zorbalıkla mücadeleye ayırmıştı. First Lady, Mayıs 2018'de "En İyi Ol" kampanyasını başlatmıştı. Geniş kapsamlı platformun hedefleri arasında zorbalıkla ve siber zorbalıkla mücadele de bulunuyor. Melania Trump, eşine ilişkin zorbalık iddiaları hakkında bugüne dek hiç yorum yapmadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU