Tutuklanan eski Urla Belediye Başkanı Oğuz’dan FETÖ yanıtı: Aklımı oynatmam lazım

FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla görevden alınarak tutuklanan CHP’li eski Urla Belediye Başkanı Oğuz, ilk kez hakim karşısına çıktı. Oğuz, FETÖ üyeleri ile görüştüğü yönündeki iddiaları, ‘Aktif siyaset yapan biriyim. Aklımı oynatmam lazım” diye yanıtladı

Fotoğraf: İHA

FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan CHP’li eski Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz'un yargılanmasına başlandı. 

İzmir 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanık Oğuz, avukatları katıldı. İzleyici sıralarında ise CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve partinin bazı ilçe başkanları yer aldı.  

Oğuz, savunmasında hakkındaki iddiaları kabul etmediğini, mali müşavirlik yaptığını, özel şirketlerin finans bölümlerinde çalıştığını, daha sonra kendi muhasebe ofisini açtığını anlattı. 

İddiaları kabul etmedi

Mali Müşavirler Odası faaliyetleri sırasında birçok kişiyle iletişim halinde olduğunu ve sayısız toplantıya katıldığını söyleyen Oğuz, mahkeme başkanının 15 Temmuz darbe girişimini planlayan 5 sivil imamdan biri olduğu iddia edilen Hakan Çiçek'i tanıyıp tanımadığını sordu Oğuz, "Bir kere görüştüm. Şu an görsem tanımam" diye yanıt verdi. Oğuz, Çiçek’in mahrem imam olduğunu bilmediğini de iddia etti. Oğuz, FETÖ’nün Deniz Kuvvetleri yapılnmasının yöneticilerinden olduğu iddia edilenr F.D.’yi de tanımıdığını söyledi.

 Oğuz, Afrika gezilerine ilişkin ise "Çocukluğumdan beri Afrika hastasıyım. Çok severim. Bir şekilde bağım olsun isterdim hep. Ofisi açtığımda o dönem Afrika açılımı vardı. Buralara merak saldım. Katılmak istedim." dedi. 

Mahkeme Başkanının "İzmir Genç İşadamları Derneğine ne zaman üye oldun, derneğin kurucu üyelerinin hepsi FETÖ'yle bağlantılı. Örgütün İzmir yapılanmasında olan bir dernek." demesi üzerine Oğuz, "Hatırlamıyorum. Hiçbir kurucuyu tanımıyorum" karşılığını verdi. 

Hakkındaki "sohbet hocalığı" iddialarını da redden İbrahim Burak Oğuz, "Asla kabul etmiyorum. Bu sıfatla bir sohbet düzenlemedim. Biri bir kitap, yazı verdiyse okumuşumdur. Kimseyi davet etmedim. Muhtemelen davetlerden birisinin üzerine katılmışımdır" diye konuştu. 

"Sohbetlere kaç defa katıldın?" sorusunu "Düzenli gitmedim. 2005'te evlendikten sonra gittiğimi hatırlamıyorum" şeklinde yanıtlayan Oğuz, "Sana karşı 'hoca' tabiri kullanılıyormuş" ifadesi üzerine de "Gündelik laf arasında 'hocam ne haber, nasılsın' denir. Saygı ibaresi. İmamlıktan dolayı olduğunu kabul etmiyorum" ifadesini kullandı.

Oğuz, Fetullah Gülen'in Yamanlar Koleji'ndeki odasını görüp görmediği sorusu üzerine, "Böyle bir yere gitmedim, görmedim" yanıtını verdi. 

Kayıtlarda mahrem imam olduğunu görünce şok oldum

Oğuz, FETÖ’nün İzmir Hava Kuvvetleri yapılanmasında yönetici olduğu iddia edilen L.U. ve diğer şüphelilerle olan iletişimi hakkında ise şu savunmayı yaptı:

2017 yılı teşvik yılıydı. Üç telefon hattı ve telefonlarımı teşvik kapsamında onlara vermiştim. Onların mahrem imam olduğunu bilseydim şirketimin logosunun olduğu kartı bastırıp telefonlarımı verir miydim? Aktif siyaset yapan, göz önünde olan biriyim. Aklımı oynatmam lazım. Bırakın ofisimde çalıştırmayı yanımdan bile geçirmezdim. Adam firari duruma düşmüş ve telefon hattımı kullanıyor. Kayıtlarda mahrem imam olduğunu görünce şok oldum.

‘Uçaktan inince ayrıldık’

FETÖ'nün mahrem imamlarından olduğu iddiasıyla aranan Hüseyin Ç. ile ABD'ye aynı uçakla yan yana koltuklarda gittiğine ilişkin bilgi üzerine ise Oğuz, "ABD'ye beraber gittik. Uçaktan indiğimizde ise ayrıldık. Ben bu süre boyunca gezip alışveriş yaptım" dedi. 

Duruşma savcısı Oğuz'a, "Uçakta Fetullah Gülen'le ilgili bir konuşma yaptınız mı, açıkça onu ziyarete gittiğini beyan etti mi ? FETÖ'cü olduğunu biliyor muydunuz" sorularına ise “Konuşmalarından öyle düşündüm. Kesin bir şey söylemedi. O gün için demem FETÖ'cü diye, bugün için diyebilirim” yanıtını verdi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU