Sevgililer Günü'ne gölge düşüren mafya hesaplaşması: Sevgililer Günü Katliamı

Şikago’da şiddetin arttığı dönemlerde, şehrin güvenliği yetkililerin kontrolünden çıkmıştı. Bu durum da çetelere istedikleri fırsatı vermiş, yapmadıkları yasadışı bir iş kalmamıştı. Bunlarından birisi de 14 Şubat’a denk gelen Sevgililer Günü katliamıydı

Sevgililer Günü katliamından bir fotoğraf 

1920’lerde, Amerika’da alkollü içecekler yasağını çıkarılması ve on sekizinci anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte şiddet ve organize suçlar artış göstermeye başladı.

valen 2.jpg
Çeteler tarafından yaygın olarak kullanılan Thompson tüfeğinin fotoğrafı

 

Yeni kanunla birlikte güçlenen çeteler, etkinliğini artırmaya, yasadışı bir şekilde alkol üretmeye ve satmaya, genelevlerine, kumar salonlarına hükmetmeye başladı ve büyük kazançlar sağladı.

valen 3.jpg
14 Şubat 1929 yılında meydana gelen katliamda öldürülenlerin fotoğrafı

 

O dönem elde edilen bilgilere göre, bu çetelerdeki en ünlü gangsterlerden biri olan Al Capone, yasadışı işlerden 60 milyon dolarlık servet elde etti. 1927 yılında kişisel serveti 100 milyon dolara ulaştı.

Kendisini mafya lideri olarak gören Capone,  Şikago kentini adeta kontrolüne almıştı. Kaçakçılık ve sahte alkol ticareti yapan Capone, rakiplerini ortadan kaldırmak için akıl almaz saldırılar gerçekleştirdi.

valen 4.jpg
Bugs Moran’a ait bir fotoğ

 

Emniyet raporlarına göre 1924 yılında çeteler arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı 16 cinayet yaşandı. Ancak 1929’a gelindiğinde FBI’on o dönemdeki zayıflığı bu sayının 64’e kadar yükselmesine neden oldu.

Aynı zamanda, Şikago’da "Northside" adıyla bilinen İrlandalı-Amerikan çetesini yöneten George Bugs Moran ile Al Capone arasında çok şiddetli çatışmalar yaşanıyordu.

valen 5.jpg
Al Capone’ye ait fotoğraf

 

1920’lerde iki ‘mafya’ lideri de birçok suikast girişiminden sağ çıktı. Bunlardan birinde, Cicero Illinois Otelini basan silahlı kişiler, Capone’ye akşam yemeği yerken saldırıp kaçmadan önce yaklaşık bin mermi attı.

Şikago’da bitmek bilmeyen şiddet olayları gün geçtikçe daha da artıyordu. 14 Şubat 1929’da Sevgililer Günü’nde 2122. sokakta Kuzey Clark’ta bulunan Bugs Moran’a ait oto tamirhanelerinden birinde meydana gelen katliam ABD’yi şoka uğratacaktı.

valen 6.jpg

Al Capone'nin emniyette çekilen fotoğrafı

 

O gün Capone ve yanındaki birçok adam, polis kıyafetleri giyip Moran’ın ‘karargahına’ gitti. Moran’ın adamlarını kandıran Capone’nin adamları, Northsie çetesindeki yedi üst düzey yöneticiyi öldürdü. Cinayetin ardından silahlı kişiler hiçbir iz bırakmadan kaçtı.

Sevgililer Günü Katliamı olarak adlandırılan bu operasyon, Gangster Albert Kachellek, muhasebeci Adam Heyer ve 14 mermiyle vurulan ve son nefesini vermeden önce polislere saldırı hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddeden Frank Gusenberg gibi Moran’nın en önemli adamlarının canını aldı. 

valen 7.jpg
Al Capone'nin sabıka kaydı

 

Bu sırada, o operasyondan sağ çıkan Moran, saldırının kendisini hedef aldığını söyledi. Ancak Moran, Capone’nin adamları depoya girdiği anda orada değildi.

Yoldan geçenlerin ifadelerine göre, Amerikalı müfettişler şöyle bir sonuca vardı; polislere benzeyen silahlı adamlardan oluşan bir grup depoya girip depodaki herkesi tutukladı. Anlaşılmamak için de polis üniforması giydi.

valen 8.jpg
Al Capone'nin mezarı

 

Bir başka yönden, Bugs Moran ve müttefikleri, Capone’yi saldırının arkasında olmakla suçladı. Fakat Capone katliamın gerçekleştiği an Florida’da olduğunu söyledi.

Şikago’daki Capone’nin rakipleri, "Sevgililer günü katliamını" onun sonunun başlangıcı olarak gördü. Basın ise ona halkın ilk düşmanı olarak lakap taktı.

Böylece sevgililer günü katliamı, cezasız bir suç olarak kalıp yirminci yüzyılda yargının çözemediği en büyük cinayetler arasında yer aldı.

Amerika'da büyük bir şoka neden olan bu olay, 1985'te çekilen "Yaralı Yüz" filmine konu olmuştur.

 

Al Arabiya'dan Independent Türkçe için çeviren: Gülbahar İbeş

DAHA FAZLA HABER OKU