Türkiye'de de dile getirilen VAR önerisi için ilk adımı İtalya attı: Takımlara itiraz hakkı verilsin

İtalya Futbol Federasyonu, VAR sistemine yenilik getirmek için, takımlara itiraz hakkı verilmesi önerisiyle FIFA'ya başvurdu

Fotoğraf: Reuters

Dünya futbolunda Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nda ilk kez önemli bir turnuvada uygulanan, Türkiye'de de 2018-19 sezonu TFF Süper Kupa finalinde kullanılmaya başlanan Video Yardımcı Hakem (VAR) Sistemi, tartışmaları da beraberinde getirdi. 

Uygulanan tüm ülkelerde tartışmaların odağı haline gelen VAR için İtalya Futbol Federasyonu, "Takımlara VAR'da itiraz hakkı tanınsın" önerisiyle Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) başvurdu.

Benzer bir öneriyi daha önce Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ile Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi de dile getirmişti. 

İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Gabriele Gravina, VAR'ın IFAB kararlarından önce İtalya'da uygulanmaya başlandığını belirterek, kulüplerin VAR kararlarına itiraz hakkının tartışmalara son noktaya koyacağını vurguladı.

 

Çebi-Koç-AA.jpg
Ahmet Nur Çebi-Ali Koç / Fotoğraf: AA

 

Ali Koç ve Ahmet Nur Çebi önermişti

Türkiye'de de sıkça eleştirilen VAR uygulaması için Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, geçtiğimiz ekim ayında yaptığı açıklamada benzer bir öneride bulunmuştu.

Ali Koç, çılgın bir önerisi olduğunu dile getirerek şöyle konuşmuştu:

Teniste, basketbolda, voleybolda, her sporda var. Her takımın 2 kez itiraz hakkı olmalı hakem VAR’a gitmiyorsa bile. O zaman VAR’ın başındaki hakemler de iki kere düşünürler, yanılıyor da olabilirim ama her halükarda VAR kalmalı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ahmet Nur Çebi de VAR'a itiraz hakkı istedi

Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, Süper Lig'in 16. haftasında Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşmanın ardından hakem yönetimine sitemde bulunmuştu.

Basın toplantısı düzenleyen Çebi, VAR protokolünün değişmesini istediklerini belirterek, “Tenis ve basketbol gibi teknik heyete itiraz hakkı verilmeli" ifadelerini kullanmıştı. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU