Ölü sayısındaki rekor artış, hatalı sayımdan kaynaklanmış

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Kovid-19 salgınında 24 saatte 123 kişinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının bin 383’e çıktığını açıkladı. Dün ölü sayısını bin 369 olarak açıklayan komisyon, sayılar arasındaki farkın hatalı sayımdan kaynaklandığını belirtti

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nu (NHC)  dün yaptığı koronavirüs (Kovid-19) açıklamasında son 24 saatte 242 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölü sayılarının bir anda iki yüzlere fırlaması salgın etkisini arttırıyor yorumlarına neden oldu.

Komisyon bugün yaptığı açıklamada hastalığın merkezi olan Hubey eyaletinde raporlama sırasında bir ‘çift sayım hatası’ yapıldığını bu nedenle ölü sayısının yanlış açıklandığını duyurdu. Açıklamada ölü sayısından 108 düşüldüğü belirtildi.

aaaa ap1.jpg
Fotoğraf: AP

 

Trump: Durumu iyi göstermeye çalışıyorlar

İstatistikler üzerindeki bu düzeltme, ‘Çin, salgınla ilgi gerçek sayıları kamuoyundan gizliyor’ iddiasını bir kez daha gündeme getirdi. İddiayla ilgili görüşü sorulan ABD Başkanı Donald Trump, “Asla bilemezsiniz ancak bence durumu en iyi şekilde göstermeye çalışıyorlar” yanıtını verdi.

ap5.jpg
Fotoğraf: AP

 

Sayılar sürekli yükseliyor

Salgının seyri ile ilgili sayılar da paylaşılan açıklamada, son 24 saatteki can kaybının biri Hong Kong’da olmak üzere 123 olduğu, toplam ölü sayısının bin 383’e yükseldiği belirtildi.

Virüsten etkilenenlerin sayısının ise 64 bin 437 olduğu belirtildi.  Müşahede altına alınan kişilerin sayısı ise 177 bin 974 olarak açıklanırken, ülkede bugüne kadar Kovid-19’dan taburcu edilenlerin sayısı da 6 bin 919 oldu.

Ayrıca vaka sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 53'e çıkarken, Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 olarak belirtildi. Ülkede 5 bin 90 yeni vaka tespit edildi. 

Yeni can kayıplarının 118'sı, Kovid-19’un merkez üssü Hubey eyaletinde gerçekleşirken, bu eyaletteki toplam can kaybı 1320'ye çıktı. 

afp.jpg
Vuhan'da 14 Şubat Sevgililer Günü /  Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

Xiaomi'den maskeli tanıtım

Çinli teknoloji üreticisi Xiaomi, Çin hükümetinin salgın ile ilgili önlemler kapsamında kitlesel etkinliklerin yapılmaması önerisi sebebiyle, yeni akıllı telefon serisinin tanıtımına katılımcı davet etmedi ve tanıtımı çevrimiçi yayın aracılığıyla yaptı.

Tanıtımda sahneye çıkan Xiaomi Üst Yöneticisi (CEO) Lei Jun da Kovid-13 salgınına dikkati çekmek ve salgınla ilgili çalışmalara destek vermek amacıyla tanıtımı maskeyle gerçekleştirdi.

Salgınının hayatı etkileyebileceğini ancak kendilerini yenemeyeceğini söyleyen Lei Jun şu ifadeleri kullandı:

Koronavirüse yönelik yeterli korumayla birlikte, üretimi, araştırmayı ve geliştirmeyi sürdürmeliyiz. Mümkün olan en kısa sürede normal işlerimize geri dönmeliyiz. Bu nedenle Mi 10 akıllı telefon serisinin tanıtım etkinliğini çevrimiçi olarak yapmaya karar verdik. Vuhan mükemmel bir şehir. Şehrin cesur ve iyimser halkının koronavirüsle savaşabileceğine inancım tam.

ABD merkezli pazar araştırma şirketi IDC'nin raporuna göre, hızla yayılan koronavirüs nedeniyle tüm akıllı telefon pazarının bu durumdan etkilenmesi ve 2020'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre akıllı telefon satışlarında yüzde 30 düşüş yaşanması tahmin ediliyor.

Çin merkezli medya grubu Caixin virüsün artışını ve yayılmasını gösteren bir infografik hazırladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU