Başbuğ: Doğruları söylemeye devam edeceğim

Eski Genelkurmay Başkanı, “Benim bundan başka bir amacım yoktur” dedi

Fotoğraf: AA

 “FETÖ’nün siyasi ayağı”nı 26 Haziran 2009’da TBMM’ye gelen kanun ile işaret eden eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar’a konuştu.

Başbuğ, “Daha önce de defalarca ifade ettiğim gibi, İlker Başbuğ olarak benim çizgim belli ve net. Benim için her şeyden önce vatan toprağımızın ve milletimizin birlik, bütünlüğünün korunması gelir” açıklamasında bulundu.

Şunları kaydetti:

Son katıldığım televizyon programında da ifade ettiğim gibi, benim bundan başka bir amacım yoktur. Bunun için de doğru bildiklerimi dün olduğu gibi, bugün de ve yarın da söylemeye devam edeceğim. 

Başbuğ’un FETÖ’nün siyasi ayağı için 26 Haziran 2009’u işaret etmesinin ardından siyasetin gündemi değişmişti. Erdoğan, AK Partili vekillerin Başbuğ’a dava açması gerektiğini söylemişti. AK Partili bazı isimler de suç duyurusunda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

26 Haziran gecesi çıkan yasa

Haziran’ın 25’ini 26’sına bağlayan gece saat 00.59’da başlayan TBMM’nin 110. Bileşiminin dokuzuncu oturumu 13 dakika sürmüştü. Oturumda Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi görüşüldü.

Görüşme sırasında Türkiye’de askerlerin TCK’nın 250. maddesine giren suçları işlemesi durumunda sivil savcılıklar tarafından kovuşturulmaları ve sivil mahkemelerce yargılanmaları ilkesini getiren değişiklik onaylandı.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 3. maddesine eklenen fıkrada, “Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askeri Ceza Kanununda veya diğer kanunlarda yer alan askerî mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirâk halinde işlemesi durumunda asker olmayan kişilerin soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adlî yargı mahkemeleri tarafından” yapılacağı belirtildi. Bu değişiklikle sivillerin askerî suç işlemeleri durumunda bile askerî mahkemede yargılanmalarına son veriliyordu.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU