Siyanürlü cinayet sanığı: Tekli koğuşa atmasınlar, tahliye talebim yok

İzmir'de siyanürlü suyla anne ve babasını öldürdüğü, kardeşinin de yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla tutuklanan Mahmut Can Kalkan, ‘Tahliye ister misin’ diye soran hakime “Cezaevi güzel. Tekli koğuşa atmasınlar. Tahliye talebim yok” diye yanıt verdi

14 Mayıs 2019'da İzmir'de meydana gelen olayda 2 kişi hayatını kaybetmişti / Fotoğraf: AA

İzmir'in Bayraklı ilçesinde anne ve babasını siyanürlü suyu içirerek öldürdüğü, karışımı zorla içirmeye çalıştığı kardeşinin de yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla tutuklanan sanık Mahmut Can Kalkan'ın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mahkeme başkanı, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden alınan raporda, sanığın akıl sağlığının işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını anlayamayacak kadar bozuk olduğunun belirtildiğini söyledi.

Davanın müştekisi olan sanığın 16 yaşındaki kardeşi Emir Can Kalkan'ın avukatı, "Rapor aceleye getirilmiştir. Dosya içeriğine uygun değildir. Bu nedenle Adli Tıp Kurumu'ndan yeniden rapor aldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Emine Şentüfekçi Tezcan da raporun yetersiz olduğunu savunarak, daha detaylı bir rapor alınmasını talep etti.

İddia makamı da, İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan kapsamlı bir rapor alınması ve sanığın tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaa verdi.

 Tutuklu sanık Mahmut Can Kalkan ise raporu görmediğini belirterek, "Anlamam. Bir diyeceğim yoktur" dedi. 

"Siyanürü tadına bakmak için aldım"

Sanık Kalkan, mahkeme başkanının "Niçin siyanür aldın, anne, baba ve kardeşini zehirlemek için mi”sorusuna "Hayır. Siyanürü tadına bakmak ve denemek için istemiştim" yanıtını verdi. 

Sanık avukatı ise, müvekkilinin ruh sağlığının yerinde olmadığı ve cezai ehliyetinin bulunmadığı tespiti nedeniyle güvenlik tedbirleri uygulanarak tahliyesine karar verilmesini talep etti.

"Cezaevi güzel ben rahatım"

Mahkeme Başkanı sanığa "Tahliye olmak ister misin? Tahliye olunca nereye gideceksin" diye sordu. Bunun üzerine Kalkan, "Tahliye olursam nereye gideceğim ki. Ev (cezaevi) güzel. Ben rahatım. Ancak tekli koğuşa atmasınlar. Tahliye talebim yok" karşılığını verdi. 

Mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamına, sanık hakkında Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesince düzenlenen rapor ayrıntıları içermediğinden ve mahkemece yeterli görülmediğinden İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi. 

Duruşma bitiminde sanık Kalkan, 4 yaşındaki kardeşi Mehmet Taha Kalkan'ın fotoğrafını istedi. Müşteki avukatı da kendisine fotoğrafı uzattı. Fotoğrafa bakan Mahmut Can Kalkan, bu sırada kısa süreli baygınlık geçirdi. 

Kardeşine zorla içirmeyi denedi

İzmir'de 14 Mayıs 2019'da Dokuz Eylül Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencisi Mahmut Can Kalkan, iddiaya göre satın aldığı siyanürü suya karıştırıp anne ve babasına içirmiş, 16 yaşındaki Emir Can Kalkan ise sıvıyı içmeyi reddetmişti. Mahmut Can Kalkan'ın zorla içirmeye çalıştığı sıvı Emir Can Kalkan'ın üzerine dökülmüş, evdeki küçük kardeşi Mehmet Taha Kalkan da siyanürden etkilenmişti.

Hastaneye kaldırılan anne ve baba hayatını kaybetmiş, Emir Can ve Mehmet Taha Kalkan ise tedavilerinin ardından taburcu edilmişti.

Zanlı Kalkan, "Üstsoydan akrabayı tasarlayarak kimyasal silah ile kasten adam öldürme" ve "kardeşi tasarlayarak kimyasal silah ile kasten öldürmeye teşebbüs" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Kalkan hakkında, iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU