Şenol Güneş'ten siyasetin futbola karıştığı iddialarına yanıt: Cumhurbaşkanı Rizeliyse o zaman onlar şampiyon olur, öyle bir şey yok

Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, katıldığı televizyon programında EURO 2020, Merih Demiral, Emre Akbaba, Dorukhan Toköz, yabancı sınırı ve siyasetin futbola karışması iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu

Şenol Güneş / Fotoğraf: AA

Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, son günlerde devletin Trabzonspor'a destek olduğu iddialarıyla ilgili, "Devlet birinin öne çıkmasını istiyorsa, zaten yapar. O zaman Cumhurbaşkanı Kasımpaşalıysa, Rizeliyse onlar şampiyon olur. Yok öyle bir şey. Fenerbahçe - Trabzonspor rekabetini kavgaya dönüştürmenin kimseye bir yararı yok, zararı var" dedi.

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, Haber Global'e verdiği röportajda gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2020) katılmayı garantiledikten sonra A Milli Takım'ın konaklayacağı kamp yerleri ve hazırlık maçlarıyla ilgili programları düzenlediklerini söyleyen Güneş, "Mart'ta Slovenya ve Avusturya ile oynayacağız. Lig bitince Azerbaycan ve Kuzey İrlanda ile oynayacağız. Arkasından Hırvatistan ve Serbest İrlanda ile oynayacağız. Sonrasında İtalya'ya geçeceğiz. İtalya ile oynadıktan sonra Bakü'ye gidip orada iki maç oynayacağız. Bakü'de kendimizi ev sahibi olarak görüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Turnuvanın açılış maçında ev sahibi İtalya ile oynayacaklarını hatırlatan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

İtalya maçı, sportif anlamda, tanıtım anlamında hem de Fair-Play anlamında çok önemli. Böyle bir açılış maçı bize denk geldi. Turnuvayı Türkiye'ye vermediler, Bakü'de oynamak bizim için büyük avantaj. İtalya maçının ne olacağını bilmiyoruz. İkinci maç çok önemli, Galler ile oynayacağımız bu maçta iyi skor almalıyız. Galler iyi ve güçlü bir takım. Kamuoyunu bilgilendirmek lazım. İsviçre'nin zengin ve renkli hücum gücü var. İsviçre'nin Vladimir Petkovic teknik direktörü Türkiye'yi iyi tanıyor. Ryan Giggs de iyi bir futbolcuydu, futbolu iyi bilen bir isim.

"Merih oynar mı bilmiyorum"

EURO 2020'nin kendilerine duydukları güvenin artmasında etkin bir turnuva olacağını öne süren Güneş, "Pozitif futbol oynamaya çalışacağız. Futbolun yanı sıra alacağımız sonuçlar da çok önemli. Karakter ve yetenek olarak çok iyi oyuncularımız var. Merih Demiral sinerjisiyle çok katkı yapan bir oyuncuydu. Turnuvaya gelmesini isterim ama oynar mı bilmiyorum. Yusuf Yazıcı iyiye gidiyor, Abdülkadir Ömür iki haftaya dönecek. Dorukan Toköz de dönecek. Ozan Kabak'ın tekrar geri gelmesi avantaj. Ozan Kabak, Çağlar Söyüncü, Kaan Ayhan, Mert Çetin, belki liglerde oynayan oyuncular, Serdar Aziz..." değerlendirmesinde bulundu.

"Tüm oyunculara kapımız açık"

Türk Milli Takımı olarak sol bek mevkisinde sayı olarak eksik durumda olduklarını belirten Güneş, "Hasan Ali Kaldırım iyileşti ama durumu nasıl olacak bakacağız. Emre Akbaba, Mert Hakan Yandaş gibi oyunculara bakacağız. Emre Akbaba uzun sakatlık geçirdi, ne kadar taşıyacak bilmiyorum. Hazırlık maçlarında göreceğiz. yeni oyuncular katacağız. Bu bir yarış. TC vatandaşı olarak tüm oyunculara kapımız açık" ifadelerini kullandı.

"14 yabancı fazla, Türk oyuncuların oynaması lazım"

Türkiye'deki mevcut yabancı kuralının 14+14 olarak düzenlendiğini ancak bu sayının fazla olduğunu iddia eden Güneş, şöyle konuştu:

14 oyuncu fazla, Türk oyuncuların oynaması lazım. Türk oyuncu lazımsa, kulüp yapılarına bakmamız lazım. Altyapılara yönelmemiz lazım. Borçların sebebi yabancı oyuncular. Döviz karşısında paramızı korumak istiyoruz ama paramız gidiyor. Türk futbolcusuna döviz vermemekle Türk parasını koruyamayız.

"Mustafa Reşit Akçay'ın söylemi farklı yere kaçabilir çünkü kültür böyle"

Şenol Güneş, Ankaragücü Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay'ın "Trabzonspor için bence o sene bu sene. En fazla yaklaştığı sene bu sene. Umarım Trabzonspor şampiyon olur" sözleriyle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi: 

Mustafa Reşit Akçay'ın kafasında farklı bir düşünce olmaz. Söylem farklı yere kaçabilir çünkü kültür böyle. Ben Trabzon'da doğdum, oynadım ama Beşiktaş'a geldiğimde en büyük Beşiktaş'tı, Bursaspor'a geldiğimde en büyük Bursaspor'du. Şimdi milli takımdayım, ben ahlaksız bir iş yapabilir miyim?  

"Devlet Trabzonspor'a yardım ediyor" iddialarıyla ilgili de konuşan Güneş, "Gereksiz bir durum yaratılıyor. Söylemlere dikkat etmek lazım. Zaman zaman yöneticilerimiz siyasilerin isimlerini veriyorlar. Bütün siyasiler bütün kulüplerle yan yana oluyorlar. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devletimiz bugün bütün kulüplere çok büyük katkı yapıyor. Ama herkes, başkasına yapılan katkılardan bahsediyor. Öyle bir artniyet yok. Devlet birinin öne çıkmasını istiyorsa, zaten yapar. O zaman Cumhurbaşkanı Kasımpaşalıysa, Rizeliyse onlar şampiyon olur. Öyle bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

Türk futbolunda yaşanan gerginliklerin kimseye fayda sağlamayacağını dile getiren Güneş, şunları söyledi:

Bir hata üstünden gidersek, en sonunda siz kaybedersiniz. Söylemlerin birçoğunda haklı sebepler olabilir ama büyük kulüpler hepsini aşacak kulüpler. Bunu baskıyı aşarak yapamazsınız. Birbirini incitecek sözler kullanmaya gerek yok, mesela son dönemde Trabzonspor-Fenerbahçe konuşuyorsunuz. Buna gerek yok. Kavganın erozyonu olur. Futbolun beslenmeye ihtiyacı yok. Tüm kulüpler ne kadar iyiyse, rakipleri de o kadar iyidir. Trabzonspor nasıl destekleniyor bilemem, ben bunlarla ilgili konuşmam. Cumhurbaşkanı, Fenerbahçe'ye gidiyor, bunun başka ne anlamı olabilir. Gayri meşru iş yapmaz. Ali Koç, Fenerbahçe'nin başkanı ama gayri meşru işe yapmaz. Gereksiz spekülasyonlardan kazanacağımız bir şey yok. Fenerbahçe-Trabzonspor rekabetini kavgaya dönüştürmenin kimseye bir yararı yok, zararı var.

 

Independent Türkçe, Haber Global

DAHA FAZLA HABER OKU