Ukrayna, Donbas ve Kırım'ın nüfusunu uydu üzerinden sayacak

Ukrayna, Rus yanlısı milislerin kontrolündeki Donbas ve Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da uydu üzerinden nüfus sayımı yapmak istiyor. Uydudan nüfus sayımı için Ukrayna ve BM temsilcileri arasındaki görüşmeler sürüyor

Fotoğraf: AA

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Dmytro Dubilet, katıldığı bir radyo programında, ülkede yapılması planlanan nüfus sayımı ile ilgili bilgiler aktardı.

Donbas’ın Rus yanlısı milislerin kontrolünde olduğunu, Kırım’ın ise Rusya tarafından ilhak edildiğini hatırlatan Dubilet, Ukrayna’nın tamamında nüfus sayımının yapılmasının çok zor olduğunu söyledi.

Konuyu Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileriyle görüşmeye devam ettiklerini söyleyen Dubilet, daha önce uydu ile nüfus sayımının Afganistan’da denendiğini belirtti.

Dubilet, “Bu projede yardımcı olmaları için BM temsilcileri ile bir araya geldik. Çünkü onlar Afganistan’da benzer bir proje yürüttüler. Uydu ile nüfus sayımında tam oranlara yaklaşılamasa da gerçek nüfusa çok yakın rakamlar çıkarılabiliyor” dedi.

Ukrayna nüfusu 44 milyon

Ukraynalı Bakan Dmytro Dubilet ülkedeki nüfus tahminleri hakkında da bilgi vererek, toplam nüfusun 44 milyona yakın olduğunu fakat Kırım ve Donbas’taki nüfusun sayılmaması durumunda bu rakamın 37 milyon dolaylarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

BM temsilcileri ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin devam edeceğini söyleyen Dubilet, uydu üzerinden sayımın yapılması için tüm koşulların araştırıldığını ifade etti.

thumbs_b_c_c513695d0e03b4e0e89b384f157e4a62.jpg
Fotoğraf: AA

 

Referandum'dan Rusya çıktı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 2014'te batı yanlılarının protestoları sürerken, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya kaçması Kırım'ın ilhakına giden yolu açtı.

Batı yanlısı grupların ülkede yönetimi ele geçirmesiyle Rus yanlıları Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılması çabalarını hızlandırdı ve 25 Şubat 2014'te Kırım'ın bağımsızlığını ilan etmesi için Kırım Parlamentosunu bastı.

Ukrayna yönetimi yanlısı Kırım Tatarları ile Rus yanlıları arasında gerginlik sürerken, üstlerinde hiçbir arma veya işaret bulunmayan asker kamuflajlı silahlı milisler Kırım Parlamentosu ve hükümet binalarını ele geçirerek Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için referandum baskısı yapmaya başladı.

thumbs_b_c_b2bb881b678d966a8a470da1700ef1f6.jpg
Fotoğraf: AA

 

Uluslararası tepkilere ve Rusya'nın veto ettiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantılarına rağmen bir sonuca ulaşılamadı. 16 Mart 2014'te yapılan referandumda Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde karar çıktı.

Referandumun hemen sonra 21 Mart 2014'te Kremlin'de düzenlenen imza töreni ile Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı resmen onaylanmış oldu. Dünyada pek çok ülke gibi Türkiye de bu ilhakı tanımadı.

Ülkenin kömür deposu

Donbas, yani diğer adıyla Donets Havzası, 100 milyon ton kömür rezerviyle dikkat çekiyor. 2013’te başlayan çatışmaların ardından bölge Rusya’ya bağlanmak isteyen milislerin kontrolüne girmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU