Savcı, Deniz Yücel için 15 yıla kadar hapis istedi

Savcılık, Türk asıllı Alman gazeteci Deniz Yücel için 4 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep etti. Mütalaada Yücel, ‘PKK propagandası yapmak’, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ ile suçlandı

Deniz Yücel tahliyesinin ardından özel uçakla Türkiye'yi terk etmişti / Fotoğraf: AA

Almanya'nın Die Welt gazetesi eski Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma kapsamında 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alınmıştı. Örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddialarıyla mahkemeye sevk edilen Yücel, 27 Şubat 2017'de tutuklanmıştı.

EKO7odEXkAE49Zm.jpg
Fotoğraf: Twitter / @Besser_Deniz

 

Merkel, istemişti

Yücel’in tutuklanmasına Almanya’dan sert tepkiler gelmiş,  Başbakanı Merkel, ‘Almanya için en önemli konulardan birinin iddianame olmaksızın bir yıldır Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılması’ olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, katıldığı bir televizyon programında Deniz Yücel’in Almanya’ya iade edilmesine ilişkin soruya “Hiçbir surette olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla” diye yanıt vermişti.

Bir yıl tutuklu kalan Yücel 2018 Şubat ayında tahliye edilmiş, iktidara kararın hukuk kuralları çiğnenerek Almanya’nın baskısıyla alındığı eleştirileri yöneltilmişti.

AYM ‘hak ihlali var’ dedi

Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden tahliye edilen Deniz Yücel, eşiyle birlikte özel uçakla Almanya'ya gitmişti.

Yücel'in hak ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru geçen yıl haziran ayında karara bağlanmış, Yüksek Mahkeme, tutuklamanın hukuki olmaması sebebiyle Yücel'in ''kişi hürriyeti ve güvenliği ile basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine” ve Yücel'e 25 bin lira tazminat ödenmesine hükmetmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU