"Köfteyi Türkiye'den, demokrasiyi Yunanistan'dan aldık" sloganlı havayolu şirketinin reklamı yayından kaldırıldı

Danimarka, İsveç ve Norveç'in ortakları arasında yer aldığı İskandinavya Hava Yolları'nın (SAS), yayınladığı reklam filmi, bölge ülkelerinden gelen tepkiler üzerine geri çekildi

"Demokrasimiz, köftemiz, rüzgar türbinlerimiz, ataçımız, çavdar ekmeğimiz çalıntı"

Bu ifadeler İskandinava Havayolları Şirketi SAS'ın son reklam filminde yer aldı. 

İskandinavya ülkelerinde yaşayan insanların farklı ülkelere yolculuk yaparak o ülkelerin kültürel zenginliğine öğrenmelerini tavsiye eden reklam filminde ''Çavdar ekmeğini ve köfteyi Türkiye'den, demokrasiyi Yunanistan'dan, doğum iznini İsviçre'den, yaz ortası bayramı Almanya'dan aldık. Gerçekten İskandinav olan ne var? Kesinlikle hiçbir şeyi yok" cümleleri dikkat çekti. 

Rklam filmi başta İsveç olmak üzeri İskandinav ülkelerinde tartışmaya neden olmuşa benziyor. 

''SAS köklerinden nefret ediyor'' başlığı altında sosyal medyada çok sayıda yorum ve reklam filmine yönelik olumsuz eleştiri yapıldı.

İsveç'te göçmen karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) Genel Sekreteri Richard Jomshof, Twitter'dan ''Hangi gerçekler? Saçmalık dolu şeytani nefret saçan bir reklam'' yorumu yaptı.

Jomshof, reklamın şiddet ve aşağılamayı da beraberinde getirdiğini savundu.

Tepkiler üzerine bir açıklama yayımlayan şirket, filmin arkasında olduklarını ama tepkiler nedeniyle filmin videosunun sosyal medyadan kaldırıldığını duyurdu.

Şirketin Pazarlama Müdürü Martin Adonis İskandinavyalı olmaktan gurur duyduklarını söyleyip, ''Yurt dışına giden yolcular farklı kültürlerden ilham alarak, yaşadıkları zenginlikleri eve getirmek istiyorlar. Eğer dünyanın farklı ülkelerinde olup bitenlere merak duymasaydık, İskandinavya ülkeleri bugünkü konumunda olamazdı ” değerlendirmesi yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU