Kolesterol düşürücü ilaçlar yaşlılarda kalp krizi riskini de düşürüyor

“Statinlerin, kalp damar hastalıklarına ilişkin riski azaltabilen güvenli ve etkin ilaçlar olduğunu gösteren daha fazla araştırma görmek cesaret verici”

Avustralyalı araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma kolesterol düşüren statin ilaçlarının, yaşlı insanlardaki kalp damar hastalığı riskini azalttığını ortaya çıkardı.

The Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada statin ilaçlarının her yaştan insan için, kalp damar hastalıkları dışındaki hastalıklardan kaynaklanan ölüm riskini ya da kanser riskini de arttırmadığı ifade edildi.

Yaşlı insanlardaki kolesterol düşürücü ilaçların etkinliği ve güvenliği konusundaki belirsizliklere dikkati çeken İngiltere Genel Pratisyenlik Kraliyet Koleji Başkan Yardımcısı Profesör Martin Marshall konuyla ilgili şunları söyledi:

“Statinlerin, uygun bir şekilde reçetelendirildiklerinde kalp damar hastalıklarına ilişkin riski azaltabilen güvenli ve etkin ilaçlar olduğunu gösteren daha fazla araştırma görmek cesaret verici. Çünkü bu ilaçların kullanımlarıyla ilgili çok sayıda anlaşmazlık var. İlacın, 75 yaşın üzerindeki hastalara faydası olduğuna dair kanıt görmek özellikle güven verici. Kolesterol tedavisine ihtiyaç duyulması en muhtemel yaş grubu olan bu gruptakiler kalp krizi ve inme riskiyle de karşı karşıya.”

Her ilaç gibi statinlerin de yan etkileri olabileceğini belirten Marshall şöyle devam etti:

“Bazı hastalar uzun süreli ilaç tedavisi istemeyecektir. Ancak genel pratisyenler reçete yazma konusunda iyi bir eğitim almışlardır ve hastaların bireysel durumlarına bağlı olarak ilaçların potansiyel riskleri ve faydaları konusunda açık bir konuşma yaptıktan sonra, yalnızca önlerinde oturan insana gerçekten yardım edeceğini düşünürlerse bu ilaçları önerirler. Bizler ayrıca tüm hastaları, uzun süreli sağlık ve refahlarını iyileştirebilecek yaşam tarzı değişimleri yapmaları için teşvik etmeye devam edeceğiz.”

Öte yandan Profesör Marshall bu araştırmanın, klinik rehberliğin hastaların yararına olacak şekilde güncellendiği ve geliştiği şeklinde dikkate alınacağını belirtti.  

Araştırma, Londra’daki Imperial College ve Leicester Üniversitesi’nden araştırmacıların Aralık ayında yayımladığı bulgularla benzer sonuçlar içeriyor.

Aralık ayında yayımlanan bu araştırma, dozajdaki bir değişikliğin İngiltere’deki yüksek riskli hastalar arasında, kalp krizi ya da inme gibi, kalp ve damarlara ilişkin 12 bin vakayı engelleyebileceğini bildirmişti. Araştırma, yüksek yoğunluklu statin tedavisi ile kalp ve damarlara ilişkin bir tecrübe yaşamış ve bunun tekrar yaşanması riskini taşıyan hastalardaki uyumun ortak etkileri üzerine yapılmış ilk çalışma olma özelliğini taşıyordu. 

JAMA Network Open dergisinde yayımlanan araştırmada, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini (atardamarlarda oluşan “kötü” kolesterol) azaltmak için en yüksek dozda statin alanlar ile doktorlarının tavsiye ettiği şekliyle ilaçlarını alan kişilerin, gelecekte kalp ve damar hastalıkları vakası yaşama risklerinin en aza indiği görüldü.

Hasta uyumu, hastanın tıbbi tavsiyelere ne derece uyduğunu ve ilaçlarını ne kadar doğru bir şekilde aldığını ifade eden bir terim.  


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU