Ağırlaştırılmış müebbet istenen Gezi Davası sanığının avukatı Avrupa Konseyi'ne başvurdu

Osman Kavala ve Mücella Yapıcı ile birlikte hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Yiğit Aksakoğlu'nun avukatı Turgut Kazan, Avrupa Konseyi'ne başvurarak Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi için adım atılmasını istedi

Fotoğraf: AA

Gezi Parkı eylemlerini organize ettiği iddiasıyla yargılanan 16 sanıktan biri olan Yiğit Aksakoğlu'nun avukatlarından Turgut Kazan, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne başvuruda bulundu. 

Davayla ilgili geçen hafta verilen savcılık mütalaasında, Aksakoğlu, Osman Kavala ve Mücella Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmaları, diğer 13 sanığa ise 15 ila 20 yıl arasında hapis cezası verilmesi istenmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başvuruyu sosyal medya hesabından duyuran avukat Turgut Kazan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala hakkındaki 'hak ihlali' ve 'derhal tahliye' yönündeki kararının uygulanmamasına, Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünden sorumlu tutularak hapis cezasına çarptırılan polis memuru Mevlüt Saldoğan'ın mağdur sayılmasına, psikiyatrik problemleri nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden malulen emekli edilen Murat Papuç'un tanık yapılmasına değinerek, "Adil yargılanma hakkı kalmadı. Bu durumda Avrupa Konseyi Statüsü'nün 3. maddesinden kaynaklı yükümlülüklerinin samimi ve etkin bir biçimde hayata geçirilmesi için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne çağrıda bulunmak zorunda kaldık" dedi.

Başvuruda, Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye'nin temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası sözleşmelerin bağlayıcılığına, insan haklarına saygılı devlet ilkesine, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülüklerin ihlal edilmemesi yükümlülüğüne gerektiği şekilde yerine getirmediği ifade edilerek, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nden Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi için girişimlerde bulunmasının sağlanması talep edildi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU