ABD'nin Suriye özel temsilcisinin Ankara temasları: "Türkiye'nin yanındayız" 

Görüşmelerde Suriye'de yaşanan son gelişmeler ve ikili ilişkilerin ele alındı

Fotoğraf: AA

ABD Suriye özel temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyet Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'nda temaslarda bulundu.

Suriye ordusunun İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetleri unsunlarına yönelik düzenlediği saldırılar ve Ankara-Moskova hattındaki gerilimin ardından yapılan ziyaretin ana başlığı Suriye'deki gelişmelerdi. 

Dışişleri Bakanlığı'nda Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile bir araya gelen ABD heyetinin yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmesinde ABD'nin NATO müttefiki Türkiye'nin yanında olduğu vurgulandı. 

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre Jeffrey, hükümetinin söz konusu süreç ile ilgili Türkiye'nin yanında olduğunu aktardı. 

Sahadaki insani durum, siyasi süreç ve Türkiye'nin İdlib'de Astana ile Soçi'de vardığı mutabakatların gündeme geldiği resmi temas ile ilgili başka bir açıklama yapılmadı.

Görüşme ile ilgili dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Esad rejimi ve Rusya durdurulmalı, Jeffrey'yi Ankara'ya atılacak adımların koordinasyonu için gönderdim" açıklaması yapmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD heyetinin bir sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı

ABD heyeti Dışişleri Bakanlığı'ndaki temaslarının ardından Cumhurbaşkanlığı'na geçti. 

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ile bir araya gelen Jeffrey'nin buradaki görüşmesi de yaklaşık 1,5 saat sürdü. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre,  İdlib'de yoğunlaşan krizin çözümüne ilişkin görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, rejim tarafından Türk gözlem noktalarının hedef alınmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Sözcülükten yapılan açıklamada "İdlib Mutabakatı çerçevesinde, Türk askerlerinin ve sivillerin korunması konusunda Türkiye'nin kararlılığı güçlü bir şekilde vurgulandı" ifadesine yer verildi.

Yaşanan insani krizin daha da derinleşmemesi için tüm ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiği kaydedilen görüşmede, siyasi çözüm sürecinin işletilebilmesi için rejimin saldırılarının sona ermesi gerektiği belirtildi.

Anayasa Komitesi çalışmalarının hızlandırılması ile adil ve özgür bir seçim ortamının sağlanması konularında uluslararası toplumun somut desteğinin önemine işaret edilen görüşmede, İdlib'deki sivillere yönelik rejim saldırılarının artmasıyla büyük bir insani trajediye dönüşen göç dalgasının önlenmesi için diplomatik girişimlerin ivedilikle artırılması gerektiğinin altı çizildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU