TPFD Başkanı Hakan Ünsal: Türk futbolcuların yabancılardan daha çok sıkıntısı var, FIFA'nın oluşturacağı fon çok faydalı olacak

FIFA'nın maaş alamayan oyuncular için 16 milyon dolarlık fon oluşturulması kararını Independent Türkçe'ye yorumlayan Ünsal, "Maaş alamayan futbolcuların mağduriyetlerinin giderilmesi için önemli bir adım" dedi

Hakan Ünsal / Fotoğraf: AA

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFRO), futbolcuların kulüplerden alacağı maaşlarda yaşadıkları mağduriyeti gidermek amacıyla 16 milyon dolarlık bir fon oluşturma kararı aldı. 

FIFA'dan yapılan açıklamada, kulüplerinden maaş alamayan futbolculara destek olmak amacıyla oluşturulacak fona Temmuz 2015-Haziran 2020 tarihleri için 5 milyon, içinde bulunduğumuz 2020 yılı için 3 milyon, 2021 ve 2022 yılları için de 4'er milyon dolar kaynak aktarılacağı bilgisi paylaşıldı. 

 

 

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği (TPFD) Başkanı Hakan Ünsal, dünyada ve Türkiye'de futbol oynamış ama maaşlarını alamayarak mağduriyet yaşayan futbolcular için umut niteliğindeki kararı, Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

 

Hakan Ünsal - pfd_org_tr.jpg
Hakan Ünsal, 2015 yılından beri Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanlığı görevini yürütüyor / Fotoğraf: pfd.org.tr

 

FIFA ve FIFPRO'nun bu kararı uzun süren görüşmeler sonucunda aldığını belirten Hakan Ünsal, "Son yıllarda sadece Türkiye'de değil, özellikle dünya futbolunda da bazı kulüpler, oyuncuların alacaklarıyla ilgili ciddi anlamda zorluk çıkartmaya başladı. Bundan dolayı da çok sayıda futbolcu zarar görüp mağdur oluyor" dedi. 

"Bunlardan biri kulüpleri kapatmak, biri de isim değişikliği yaparak başka bir isim altında yola devam etmek" diyen Ünsal, "Böyle olunca oyuncular, alacaklarıyla ilgili karşısında bir muhatap bulamıyor, bu da mağduriyetlerin oluşmasına neden oluyordu. Bu tarz kulüpler var ve son dönemlerde sayıları artmaya başladı. Yönetimlerin ve yöneticilerin var olan paraları ödememe ya da borçlardan kaçma olarak kullandığı bir yöntem olarak önümüze sıkça çıkmaya başladı. Bu süreç yeni başladı ve işin nereye gideceği bilinmiyor. Mağdur olan çok sayıda futbolcu var. Atılan bu adım, futbolcuların en azından mağduriyetlerinin bir kısmının giderilmesi açısından son derece önemli" diye konuştu.  

Bu karar, yabancı oyunculardan daha çok yerli oyuncuları ilgilendireceğini dile getiren Ünsal, Türkiye'deki yabancı futbolcuların haklarının yerli oyunculardan daha fazla olduğunu aktararak şunları söyledi: 

Yabancı oyuncuların yerlilerden en büyük farkı, uyuşmazlık olduğunda UEFA'ya başvurabilme hakları var. Türk oyuncunun böyle bir hakkı yok. Yerliler, yerel mahkemelerde Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'na gitmek zorunda. FIFA ve FIFPRO'nun attığı bu adım, her ülkenin kendi yerli oyuncusunu ilgilendirecek. Bu demek değildir ki yabancı oyuncular hakkını alamayacak. Tabi ki yabancı oyuncular da başvuru yaparak haklarını alabilirler. 

FIFA'nın attığı bu adımın ardından 500'e yakın başvuru beklediklerini aktaran Ünsal, en çok başvuruyu kapanan ya da isim değiştererek yollarına devam kulüplerin oyuncularından beklediklerini dile getirdi.

Hakan Ünsal, bir dönem Süper Lig'de mücadele etmiş ama sonrasında alt liglere düşmüş, oradan da amatöre kadar gerileyen sonrasında kapanan kulüplerin olduğunu bildirerek, bu takımlarda oynayan oyuncuların kendilerine başvurarak fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"FIFA ve FIFPRO yetkililerinin oluşturacağı heyetin başvuruları hangi kritere göre değerlendireceği" konusunun fondan yararlanmadaki en kritik nokta olacağını vurgulayan Ünsal, "Buradaki rakam yıllık maksimum 4 milyon dolar olarak görünüyor ve bu tüm dünya için geçerli. Oyuncuların alacaklarına baktığınızda buradaki rakam anormal ama bu bir başlangıç. Süreci görmemiz gerekiyor. Ona göre değerlendirme yapılacak. Burada oyuncunun mağdur olduğu rakamın tamamı ödenecek gibi bir algı oluşmaması lazım. Rakamlara göre hareket edilecek, tamamı ödenmeyebilir. Bu süreci başvurularla beraber göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

FIFA ve FIFPRO'ya başvuruların her ülkedeki profesyonel futbolcu birlikleri üzerinden yapılacağını, Türk oyuncularında TPFD'ye başvurmaları gerektiğinin altını çizen Ünsal, şunları kaydetti: 

Herkes başvurabilecek. Kulüpleriyle sorun yaşayan, kesinleşmiş kararı olan, para alma ihtimali kalmayan ya da o safhaya gelen herkes başvurabilecek. Türkiye'deki futbolcu arkadaşlarımızla devamlı iletişim halindeyiz. Sosyal medya, SMS ve birebir görüşerek bilgilendirmeler yapıyoruz. Bugün yapacağımız duyuruyla gereken tüm bilgilendirmeleri yapacağız. Daha sonra başvuruları toparlayıp FIFA ve FIFPRO'nun oluşturacağı heyete yollayacağız. Orada bir karar verilecek. Eğer olumlu karar çıkarsa, oyuncunun orada belirlenen rakamın miktarına bağlı olarak paranın hepsini ya da bir bölümünü de ödeyebilirler. Bu süreç çok önemli bir adım. Yapılan başka anlaşmalar da var. Umarım onlar da hayata geçer. Türkiye'de özellikle yerli oyuncuların yabancılara göre çok daha fazla sıkıntıları olduğunu düşündüğümüzde bu kararların hayata geçmesi, oyuncuların en azından bir takım problemlerinin çözülmesi noktasında çok daha faydalı olacaktır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU