Lassa ateşi Nijerya’da 70 kişinin ölümüne neden oldu

Çin’de başlayan yeni tip koronavirüs dünyaya yayılmaya devam ederken, Nijerya Lassa ateşi salgınıyla mücadele ediyor. Batı Afrika ülkesinde başlayan salgın 6 haftada 70 can aldı

Fotoğraf: Reuters

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da6 hafta önce başlayan Lassa ateşi salgını yayılıyor. Federal başkentin yanı sıra 26 eyalette görülen hastalık 70 can aldı.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi 2019'la kıyaslandığında salgının bu yıl daha hızlı yayıldığını ve daha fazla can aldığını açıkladı.

Hastalık teşhis edilenlerin yüzde 74'ü ülkenin güneyindeki Edo, Ondo ve Ebonyi eyaletlerinde bulunuyor.

Ülkede salgının yayılması nedeniyle "acil durum" ilan edilirken, salgın ile mücadele için yeni çalışmalar başlatılmıştı.

Hastalığın kaynağı fareler

Mali, Togo, Gana, Liberya, Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülen Lassa ateşine Nijerya'da ilk olarak 1969'da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde rastlanmıştı.

 Lassa ateşi virüsünün taşıyıcısı memeli sıçandır. Bu kemirgen bir kez enfekte olduktan sonra uzun bir sure virüsü idrar ve dışkısı ile çıkarır. Afrika’daki savanalarda ve ormanlarda yaygın olarak bulunan bu kemirgenler, evlerde ve gıda saklanan bodrumlarda kolayca yerleşirler.

Lassa virüsünün insanlara bulaşması en çok gıdalarla ve solunum yoluyla meydana gelir. Kemirgenlerinin idrar ve dışkısıyla doğrudan temas, bunlara bulaşan gıdaları yemek veya açık yara ve kesiklerin maruziyetiyle enfeksiyon gelişebilir. Kemirgenlerin yaşadığı ortamların süpürülmesi esnasında havaya karışan enfekte küçük partiküllerin solunum yoluyla alınmasıyla ve ilave olarak kemirgenlerin yiyecek olarak tüketilmesi ile de bulaşabilmektedir. Kişiden kişiye kan, doku, idrar ve dışkılarıyla bulaşabilir.

3 hastadan birisi sağır kalıyor

Virüs bulaşmasından 1-3 hafta sonra hastalık ortaya çıkar. Yüzde 80 hastada semptomlar hafif ve tanı konulamaz düzeydedir. Belirtiler hafif ateş, baş ağrısı, genel kırıklık ve halsizlik şeklindedir. Hastaların yüzde 20’si ise ciddi semptomlar gösterebilir. Dişetleri, gözler veya burun kanamaları, solunum sıkıntısı, tekrarlayan kusmalar, yüzde ödem, göğüs, sırt, karın ağrısı ve şok gelişebilir. Hastalığı ağır geçiren hastaların yüzde 20’ye yakınında, ilk belirtilerin ortaya çıkmasından sonra iki hafta içinde çoklu organ yetmezliğine bağlı ölümler gerçekleştiği rapor edilmiştir. Ölüm oranı hastalığa yakalanan, hamile kadınlarda daha yüksektir. Lassa Ateşi’nin en sık komplikasyonu sağırlıktır. Vakaların yaklaşık 1/3’ünde değişik derecelerde sağırlık oluşur ve çoğunda da kalıcıdır. Bilindiği kadarıyla hastalığın şiddeti bu komplikasyonu etkilemez, ciddi vakalar kadar hafif vakalarda da sağırlık gelişebilir.

Lassa Ateşi’nde semptomlar çok değişiktir ve hastalığa özgü değildir. Bu nedenle klinik teşhis genellikle zordur. Hastalık erken döneminde tespit edilirse ilaçla tedavi edilebilmektedir.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU