“Taliban şiddeti 7 gün boyunca dindirirse ABD anlaşmaya hazır”

Amerikan basını, Afgan ve Batılı yetkililere dayandırdığı haberlerde anlaşmanın yakında imzalanabileceği sinyalini verdi

Barış görüşmelerinin kilit noktasını, Afganistan'da konuşlu Amerikan askerlerinin geri çekilmesi oluşturuyor (AFP)

ABD ve Taliban’ın Amerikan birliklerinin geri çekilmesine ve isyancılarla Afgan hükümeti arasında barış görüşmelerinin başlamasına dair bir anlaşmayı imzalamaya yakın olduğu belirtiliyor.

NBC’nin görüşmelerle ilgili bilgi sahibi Batılı ve Afgan yetkililerin yanı sıra ABD’li iki eski yetkiliye dayandırdığı haberde, anlaşmada ilk adımın Taliban’ın 7 günlük bir süre boyunca şiddeti azaltma taahhüdüne uyması şartıyla atılacağı ifade edildi.

Tarafların Taliban’ın terör gruplarıyla ilişkiyi kesmesi ve Afgan hükümeti içindeki hasımlarıyla barış müzakerelerine katılması karşılığında Amerikan birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi takvimini belirlemek adına taslağı hazırlanan ve geçen yıl eylül ayında imzalanmaya yaklaşan anlaşmayı yeniden canlandırdığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NBC, anlaşmayla ilgili somut adımların atılması halinde Taliban ve Afgan hükümetini ilk kez doğrudan barış görüşmeleri için masaya oturtacak bu uzlaşının ABD’nin "en uzun savaşının" muhtemelen sona yaklaştığı anlamına geleceği yorumuna yer verdi.

CNN televizyonu da görüşmelerden haberdar ABD’li iki savunma yetkilisine dayandırdığı haberinde, Donald Trump yönetiminin şiddeti dindirmek için Afgan Taliban’ıyla bu hafta bir anlaşmayı ilan etme arayışında olduğunu aktardı.

Haberde koalisyon güçleriyle Taliban arasında bir ateşkes dönemi öngörmesi beklenen muhtemel bir uzlaşının “şiddetin azaltılmasının ilanı” olarak tanımlanacağı ve yakın gelecekte bir barış anlaşmasına varılması umudunu taşıdığı kaydedildi.

ABD, Trump'ın Amerikan birliklerini Afganistan'dan geri çekme arzusunun yerine getirilmesine yardımcı olacak bir barış anlaşması hedefliyor. İlk etapta da mevcut asker sayısının 12-13 binden 8 bin 600’e düşürülmesi bekleniyor.

Diğer taraftan varılacak bir anlaşmanın, 2016 seçimleri için yürüttüğü kampanya sırasında ülkesini yurt dışındaki “sonu gelmez” savaşlardan kurtarma sözü veren Trump’ın kasım ayındaki 2020 ABD başkanlık seçimlerinde bir kez daha yarışırken eline konuşulacak malzeme verebileceği belirtiliyor.

Barış anlaşmasına dair daha önceki girişimler geçen yıl eylül ayında bir Amerikan askerinin öldürüldüğü saldırı sonrası suya düşmüş ve Taliban’ın ABD’nin “kuklası” olduğu gerekçesiyle uzun süredir reddettiği Kabil’deki hükümetle gerçek bir barış anlaşmasına varma müzakerelerine hazır olup olmadığı sorgulanmıştı.

 

Independent Türkçe, NBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU