Avustralya’da yurtdışında doğan Aborjinlerin hiçbir zaman sınır dışı edilemeyeceğine hükmedildi

Yüksek Mahkeme, Aborjinlerin yasalar altında özel statüye sahip olduğuna karar verdi

Avukat Claire Gibbs, 11 Şubat 2020 salı Avustralya’nın Kanberra kentindeki Yüksek Mahkeme'nin dışında gazetecilere konuştu (Reuters)

Avustralya’da Yüksek Mahkeme, Aborjinlerin vatandaşlığı bulunmasa da sınır dışı edilemeyeceğine dair tarihi bir karar verdi.

Avustralya yerlilerine yasalar altında özel statü veren karar, ülkenin ilk yerlileri için dönüm noktası olarak görülüyor.

Hakimler dörde üç oyla kıl payı karar lehine oy kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu dava, yurt dışında dünyaya gelmiş ancak Avustralya yerlileri kökenine sahip Brendan Thoms ve Daniel Love'la ilgiliydi. Thoms ve Love’ın her ikisi de çocukken Avustralya’ya taşındı.

Thoms ve Love, şiddet içeren suçlar nedeniyle hapis cezası çektikten sonra sınır dışı edilmekle karşı karşıyaydı.

Göçmenlik Bakanlığını vekaleten yürüten Alan Tudge, kararın “mühim” olduğunu belirterek, mahkemenin ne vatandaş olan ne olmayan “yeni bir kategori yarattığını” söyledi.

Thoms’a vekalet eden avukat Claire Gibbs, şu ifadelerle kararı kutladı:

Bu dava vatandaşlıkla ilgili değil. Kimin buraya ait olduğu, kimin Avustralya yerlisi ve kimin Avustralya toplumunun parçası olduğuyla ilgili.

Gibbs, sınır dışı edilme endişesiyle “500 uykusuz gece” geçiren Thoms’un Brisbane’deki gözaltı merkezinden serbest bırakıldıktan sonra ailesiyle bir araya gelmekten çok mutlu olduğunu söyledi.

Thoms, Gunggari kabilesinin bir üyesi ve geleneksel topraklara dair yasal haklara sahip.

 

ap.jpg

Avukat Claire Gibbs, Kanberra’daki Yüksek Mahkeme'nin dışında gazetecilere konuştu (AP)

 

Ancak hakimler, Kamilaroi kabilesinden olan Love için aynı özel durumun geçerli olup olmadığına karar veremedi. Hakimler, Love’ın kabile tarafından kabul edilen bir üye olup olmadığının belirsiz olduğunu düşünüyor.

Sidney Üniversitesi’nden kamu hukuku profesörü Mary Crock, kararın “radikal” ve “çok olumlu bir gelişme” olduğunu söyledi.

Crock, şunları söyledi:

Dava sadece Yüksek Mahkeme’ye gitti çünkü Avustralya emsalsiz biçimde çok farklı insanı sınır dışı etmek için epey çaba sarf ediyor. Hapse atıp sonra derinden ait oldukları ülkeden başka bir ülkesi olmayan kişileri sınır dışı etmeye çalışan bizim gibi başka bir ülke olduğunu düşünemiyorum.

AP'den de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU