Avrupa basını Sinn Fein'in sürpriz zaferini böyle gördü: Sandıkta devrim

İrlanda’da pazar gerçekleştirilen genel seçimlerde Sinn Fein oyların yüzde 24,5’ini alarak sandıktan birinci çıktı

Sinn Féin Genel Başkanı Mary Lou MacDonald'ın sağ partilerle koalisyon kurmak istemediklerini belirtmesi yeni bir seçim anlamına gelebilir (Reuters)

İrlanda’da pazar gerçekleştirilen genel seçimlerin sonucunda IRA’nın siyasi kolu olarak bilinen Sinn Fein’in oyların yüzde 24,5’ini alarak zafer kazanması Avrupa basınında yankı uyandırdı. İrlanda bağımsızlığını kazandığından bu yana ülkeyi yöneten Fianna Fial ve Fine Gael partilerinin yarışı kaybetmesi Sinn Fein adına tarihi bir başarı anlamını taşıyor. 

Sinn Fein’i, oyların yüzde 22,1’ini alan merkez sağ Fianna Fail izledi. Öte yandan iktidardaki Fine Gael oyların yüzde 20,8’ini alabildi.

Nispi temsil sisteminin uygulandığı İrlanda’da parlamentoda bu tabloya göre Sinn Fein, 159 sandalyenin 37’sini alırken Fianna Fail 38, Fine Gael’se 35 milletvekili çıkarabiliyor. 

Sinn Fein’in lideri Mary Lou McDonald’ın Fianna Fail ve Fine Gael’le koalisyon kurmak istemediklerini belirtmesi İrlanda’da hükümetin kurulamaması ve seçimin yenilenmesi anlamına gelebilir. 

Özellikle gelir adaletsizliğine vurgu yaparak gençlerin oylarını aldığı görülen Sinn Fein’in başarısını Eurotopics "sandıkta devrim" diye nitelerkeni, sürpriz seçim sonucu Avrupa basınında şu şekilde karşılık buldu:

The Irish Times: Seçim sonuçları nedeniyle Sinn Féin ve diğer sol partiler dahil olmadan ülkeyi temsil edecek istikrarlı bir hükümetin neye benzeyeceği konusunda netlik yok. Fianna Fáil lideri Micheál Martin, seçim sonrasında Sinn Féin Genel Başkanı Mary Lou MacDonald için açtığı müzakere kapısını açık tutar ve Fine Gael de eski başbakan yardımcısı Simon Coveney'in açıkladığı, kendilerini muhalefette yenileme planına sadık kalırsa, bu siyasi gölge dövüşünün sona ermesinin ardından Fianna Fáil ile Sinn Féin arasında kurulacak ve Yeşiller Partisi'nin de katılacağı bir koalisyon en gerçekçi seçenek olacaktır.

Die Welt: Fine Gael ve Fianna Fáil partileri, Dublin'deki iktidar koltuğuna onlarca yıldır dönüşümlü olarak oturdu. Yurttaşlar bu tekrardan öylesine gına getirdi ki, kontrolü dışarıdan birine devretmek istiyorlar. ... Ancak Sinn Féin seçmeninin zorlu bir bekleme süreci ve belki de acı bir hayal kırıklığıyla karşılaşma ihtimali yüksek, zira adı geçen iki büyük parti de, sol ile ittifaka yanaşmıyor.

La Repubblica: Elli yaşındaki, evli, iki çocuk sahibi McDonald aynı zamanda İrlanda siyasetinin tek gerçek baş aktörü. Sinn Féin saflarından birçok kişi McDonald'ın, 2018'de yerini aldığı tartışmalı genel başkan Gerry Adams'ın kalıbını dolduramayacağını düşünüyordu. ... Nitekim McDonald iki yıl önce bayrağı devralırken de bunun tam aksini söylemişti: 'Bunca yolu Gerry'nin ayakkabılarıyla yürümek için tepmedim. Kendi ayakkabılarım yanımda!'

La Vanguardia: Bunun nedeni İrlanda toplumunun geniş kesimlerinin, bilhassa da genç insanların ülkedeki gidişattan duyduğu memnuniyetsizlik. Bunu kabaca, küreselleşmeden faydalanan zengin seçkinler ile artan kiraların mağdur ettikleri arasındaki uçurum olarak tarif edebiliriz.

 

 

Süddeutsche Zeitung: Sinn Féin'ın yıllarca hasretini duyduğu o gün, daha önce olmadığı kadar yakın sanki. ... Sinn Féin'ın bundan sonra hangi rolü üstleneceğine bağlı olarak birleşik İrlanda meselesi ... Brexit müzakereleri sürecinde yeniden hız kazanabilir. Çıkış anlaşmasıyla İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında katı bir fiziki sınır engellenmiş oldu ama bilhassa genç İrlandalılar, adanın geleceğini birleşmede görüyor. 

The Guardian: İki partili sistemden sıkılan İrlandalı seçmenler Sinn Fein’i ana akım parti konumuna getirdi. Sinn Fein, İrlanda’da çokça kullanılan “Bizim de günümüz gelecek” sloganının kendileri için şimdi anlamına geldiğini bilmiyordu.

Deutsche Welle: Birleşmiş bir İrlanda, parçalanmış bir Britanya? Milliyetçi Sinn Fein’in yükselişi kendileri tarafından da sürprizle karşılandı. İrlanda siyasetinin bir kenara atılmış partisi şimdi ülkenin en popüler partisi haline geldi. Muhalefette veya iktidarda olmasından bağımsız olarak 2020, Sinn Fein’in temel olarak İrlanda siyasetinin kalıbını kırdığı bir yıl olacak. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar, Eurotopics

DAHA FAZLA HABER OKU