CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan İdlib çıkışı: Vekalet savaşının maşası olmak istemiyoruz

Partisinin grup toplantısında konuşuna CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin İdlib’de bir bataklığa çekilmek istendiğini vurgulayarak, “Türkiye, Ortadoğu'da egemen güçlerin taşeronluğuna soyunmamalıdır” dedi

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında önemli açıklamalar da bulundu.

Suriye’de yaşanan gelişmeler ve son bir haftadır siyasetin ana gündem konusu haline gelen “FETÖ’nün siyasi ayağı” konusunda konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin İdlib’de vekalet savaşlarının maşası olmaması gerektiğini söyledi.

Suriye’den gelen şehit haberlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye, Ortadoğu'da egemen güçlerin taşeronluğuna soyunmamalıdır. Askerlerimiz bu nedenle şehit olmamalıdır’ dedi.

Hatay’da “Çocuklarım aç, iş istiyorum anlıyor musunuz?” diyerek kendini ateşe veren vatandaş için hükümete tepki gösteren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Bir baba evine ekmek götüremiyorsa Saray sosyetesi bunun farkında mı acaba? Bir baba kendi çocuğuna yiyecek götüremezse, aylardır işsizse, ailede huzur kalmadıysa, tek çare olarak kendimi yakayım demek zorunda kalıyorsa, oturup hepimizin vicdan muhasebesi yapması gerek. İşsiz vatandaşımızın kendini yakmasını siyasi manevra olarak görenler oldu. Bunlarda vicdan, ahlak, din iman var mı?”

FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmaları

FETÖ’nün siyasi ayağını tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, ‘FETÖ’nün siyasi ayağını açıklayacağımı söylemiştim. Bir terör örgütü devletin kılcal damarlarına nasıl sızar FETÖ terör örgütünü devletin tüm kılcal damarlarına kim nasıl yerleştirdi? Devletin en önemli, en mahrem birimlerine terör örgütü elemanlarını yerleştirenler FETÖ’nün siyasi ayağıdır’ dedi.

FETÖ’nün devletin için yerleşmesinin suçlusunun hükümet olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Tek yetkili olan iktidar partisi FETÖ’nün elemanlarını devletin kılcal damarlarına yerleştirirken “Ben bunların terör örgütü üyesi olduğunu bilmiyordum” diyebilir mi? Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir birimin raporu, ‘FETÖ devletin bütün kılcal damarlarına sızıyor’ diyor. Bu yetkiyi ancak belirli kişiler ve kurumlar kullanabilir. Esnaf, devlete FETÖ’nün müsteşarını tayin edebilir mi? FETÖ’nün tehlikeli olabileceğini içeren MGK kararı dönemin başbakanı tarafından rafa kaldırıldı. Bu kişi aynı zamanda BOP Eş Başkanı’dır. MGK karar alıyor Gülen hareketi tehlikelidir diye. Derhal içerideki ve dışarıdaki faaliyetleri ile ilgili gerekli önlemleri alın diyor. Kime diyor? Dönemin hükümetine. Kararın altında da imzası var dönemin Başbakanı Erdoğan’ın.”

“Devleti FETÖ’ye teslim eden kişi Erdoğan’dır”

FETÖ’nün devlet içinde yapılanmasının MGK raporlarında yer aldığını belirten Kılıçdaroğlu, ‘ Erdoğan 2016 yılında “FETÖ ile bir ortak yanımız vardı. Aynı menzile farklı yollardan giden bir yapı olarak ördük. Bambaşka niyetlerinin, sinsi planlarının olduğunu görmedik” diyor. Yalan söylüyor. Çünkü 2004 yılında Milli Güvenlik Kurulu söyledi sana” diye konuştu.

FETÖ’nün devlet kurumlarına sızmasıyla ilgili Erdoğan’ı suçlayan Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

“15 Temmuz’da şehit olanlar adına soruyorum, 15 Temmuz’da gazi olanlar adına soruyorum, Vicdanı olanlar adına soruyorum, Bu memleketi sevenler adına soruyorum, FETÖ’nün siyasi ayağı kim? FETÖ’nün önünü açan siyasi otorite FETÖ’nün siyasi ayağıdır. Devleti FETÖ’ye teslim eden kişinin adı Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

Kitle atamasıyla yargı FETÖ’nün eline geçti”

FETÖ’nün yargı yapılanmasıyla alakalı konuşan Kılıçdaroğlu, ‘FETÖ’nün isteği ile KHK yetkisi alındı. Danıştay ve Yargıtay Başkanlığı için 8 yıllık görev yapma zorunluluğunu dört yıla indirdiler. Çünkü aşağıda kendi adamları bekliyordu. Kitle ataması ile yargı FETÖ’nün eline geçti. Bu kanunu kim getirdi’ dedi.

“ByLock listesini açıklamıyorsan FETÖ’ye destek veriyorsun demektir”

ByLock listesindeki isimlerin açıklamasını gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, konuyla alakalı şunları söyledi:

“Bir sürü pislik saçılmış, çıkan kokudan burnumuzu tutuyoruz. O hâlâ nasıl barışırım diye Fehmi Koru’yu aracı yapıp FETÖ elebaşı ile barışmaya çalışıyor. Niye? Ortaya çıkmasını istemediği daha çok pislik var diye. FETÖ ile gerçekten mücadele ediliyor mu? Gerçekten devletten temizlendiler mi? Bylock listesini açıklamıyorsan FETÖ’ye destek veriyorsun demektir!”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU