Koronavirüs tecridi altındaki Vuhan'da 8 gün

Haber ajansı AFP'den bir ekip Çin'de yeni koronavirüsün görüldüğü, tecrit altındaki Vuhan'da geçirdikleri 8 günü anlattı

Yeni koronavirüs Çin dışında 25'ten fazla ülkede görüldü (AFP)

Fransız haber ajansı AFP'den bir ekip Çin'de binden fazla kişinin ölümüne yol açan yeni koronavirüsün ilk ortaya çıktığı yer olan, tecrit altındaki kent Vuhan'da 8 gün geçirdi. 

Ülkede 11 Şubat itibarıyla yeni tip koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı bin 16'ya yükseldi. 42 bin 600'den fazla kişiye virüsün bulaştığı açıklandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Virüsün insana ilk geçtiği yer olduğu düşünülen hayvan pazarının bu kentte yer alması nedeniyle 1 milyon nüfuslu Vuhan'nın dış dünyayla iletişimi kesilmişti. 

23 Ocak'tan Şubat başına kadar Vuhan'da kalan ekip hem çarpıcı fotoğraflar hem de izlenimlerini abonelerine servis etti.

 

4680758508001778.jpg
24 Ocak'ta çekilen bu fotoğrafta Vuhan'daki bir otele gelenkişinin ateşi otel personelince ölçülüyor (AFP)


1. Gün - Tecrit

23 Ocak'ın erken saatlerinde Çin hükümeti Vuhan'dan tüm hava, kara ve demiryoluyla yapılan ulaşımı durduracağını duyurdu.

O sırada virüs 17 kişinin ölümüne yol açmış, 500'den fazla kişiye de bulaşmıştı. Milyonlarca kişiyse Çin Yeni Yılı nedeniyle sevdikleriyle biraraya gelmek üzere ülkede seyahat halindeydi.

Tecrit uygulamasının aniden uygulanmasıyla çoğu kişi kentten kaçmayı bile düşünemedi. Halk yavaş yavaş zorunlu maske kullanımı kuralına uymaya başladı.

Kentteki tren istasyonu gün sonunda kapanmaya hazılanırken normalde çok yoğun olan havalimanı terk edilmiş durumda. Normalde yolcular üzerinde ateş belirtilerini tespit etmekle görevlendirilmiş ve ek mesai konulmuş görevliler bile işinin başında değil.

Kentteki otoyolları da bomboş. Virüsün bulaşmasından korkan kent sakinleri kendilerini evlerine kapatmış durumda. 
 

14208198846739106.jpg
24 Ocak'ta çekilen bu fotoğrafta Vuhan'daki Kızılhaç Hastanmesi önünde maskelerini takmış bekleyen şehir sakinleri görülüyor (AFP)


2.Gün - Yeni Yıl Arifesi

Çin Yeni Yılı'ndan saatler önce kentte dükkanlar kapalı ve şehre sessizlik hakim.  Sokaklarda normalin aksine polis ve güvenlik görevlileri gözükmüyor. 

Qiaokou bölgesi ve meşhur Jinghan meydanı terk edilmiş gibi gözüküyor. 

Kentin güneyindeki 20 katlı bir apartmanda oturan 53 yaşındaki Wang Yanhong, Yeni Yıl arifesinde yabancı gazetecilere evinin kapılarını açtı. 

Ancak atmosfer pek de neşeli değil. Wang, kentin karantinaya alınması nedeniyle 25 yaşındaki oğullarının kendilerini ziyaret edemeyeceğinden yakınıyor.

Oğlumuz llk kez bu Yeni Yıl'da bizimle birlikte kutlamaya gelemedi.

 

6999010936114523.jpg
24 Ocak'ta çekilen fotoğrafta virüsün Vuhan'da ilk tespit edildiği yer olan Huanan Deniz Ürünleri Topran Satış Pazarı önünde bekleyen polisler ve güvenlik görevlileri görülüyor (AFP)


 

3. Gün - Eczanede yeni yıl

Normalde Yeni Yıl'da yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği Guiyan Tapınağı kapalı. 

AFP'ye konuşan ve zorunlu tutulan maskeyi takmayan üniformalı bir göevli "Virüsün yayılmasını önleme amacıyla içeri kimse alınmıyor" diyor. 

Kentte olağan Yeni Yıl ziyaretleri eczaneyle sınırlı tutuluyor. Burada görevliler, müşterileri vücutlarını tamamen koruyan giysiler ve üst üste taktıkları maskelerle karşılıyor.

Her kişiye sadece iki paket ateş düşürücü ilaç veriliyor. Radyo yayınlarında virüsten korunma mesajları, maske takılması için yapılan çağrılar ve Vuhan halkının "virüsü yenebilecek güçte olduğunu" söyleyen rap şarkıları yer alıyor. 
 

42915573016012365.jpg
25 Ocak'ta çekilen bu fotoğrafta Vuhan Kızılhaç Hastanesi'ne gelen bir hastanın etrafında koruyucu kıyafetler içindeki tıbbi personel görülüyor (AFP)


4. Gün - Hastaneler taşıyor

AFP'nin ziyaret ettiği hastenelerde uzun kuyruklar dikkat çekiyor. Kuyruklarda bekleyiş o kadar uzun ki kimileri sandalyeleriyle gelmiş. 

Ateşi olan 30'larındaki bir adam ertesi gün bir doktora görünebilmek için tüm geceyi kuyrukta geçirmeye hazır olduğunu söylüyor ve "İki gündür hastane hastane dolaşıyorum. Uyumadım" diyor.

Genelde Çin'de halk yabancı gazetecilerle konuşmakta isteksizdir. Ancak saatlerce kendisiyle ilgilenilmeyen bir hasta AFP ekibine yaşananların "bir korku filmi gibi" olduğunu söylüyor.

Kent merkezinden 20 kilometre uzakta, polisin yollara barikat kurduğu alanlarda hastanelerde yorgunluk çeken meslektaşlrına yardım etmeleri için başka bölgelerden kente gelen hemşirelerin girişine izin veriliyor. 
 

6479562566511105.jpg
25 Ocak tarihli fotoğrafta Vuhan Kızılhaç Hatsnesi'nde koruyucu kıyafetler giymiş tıbbi personel görülüyor (AFP)


5.Gün - Haydi Vuhan!

Geceyarısına kadar tüm gerekli olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklandı.

Kente bir gün önce gelen yüzlerce işçi sıfırdan iki yeni hastane inşa etmek için çalışamalara başladı. Vinçler ve kazı aletleri birkaç gün içinde bin yataklı bir hastane inşa etmek için durmadan çalışıyor. 

İnşaatta günde 9 saat çalışan bir işçi "Hızlı olmalıyız böylece virüsü yenebiliriz" diyor. 

İnsanlara evlerinde kalmaları uyarısı yapılmış olsa da bazıları virüsün bulaşma riskini göze alarak yardım çalışmalarına katılıyor. 

Zhang Lin ve diğer gönüllüler araçlarıyla hastalanan insanları hastanelere taşıyor. 

Zhang "İnisiyatif almalıyız ve yardım etmeliyiz" diyor.

Yangtze Irmağı kıyısında üzerinde "Haydi Vuhan" yazan bir tabela parlıyor. Bu söz ileride kentin virüsle savaşında slogan haline gelecek. 
 

30747620782119134.jpg

 27 Ocak tarihli fotoğrafta Vuhan sokakalrında ağız maskeleri takmış bir aile görülüyor (AFP) 


6. Gün - Kalmalı mı, gitmeli mi?

Kent 5 gündür tecrit altında. Yabancı ülkeler vatandaşlarını Vuhan'dan tahliye için hazırlıklar yapıyor.

Ancak 8 yıldır kentte yaşayan Fransa vatandaşı Remy için durum bu değil. 33 yaşındaki Remy "Şu an için burası iyi" diyor. 

Ancak Remy tıpkı komşuları olan ve büyükelçiliklerinden haber bekleyen Dominik Cumhuriyeti'nden gelen öğrenciler gibi oturduğu apartmandan hiç çıkmamış.

Bir diğer Fransa vatandaşı Dr Philippe Klein da kenti terk etmeyi düşünmeyenlerden. Klein "Bu bir kahramanlık eylemi değil, bu benim işim" ifadelerini kullanıyor. 

4960698281300644.jpg
28 Ocak'ta Vuhan'da çekilen bu fotoğrafta koruyucu ağız maskesi takan otel çalışanları personele virüs salgınıyla başetmek için konulan yeni kuralların nasıl uygulanacağıyla ilgili brifing alırken görülüyor (AFP) 

 

7. Gün- Hayalet Otel

Vuhan'da kapılalrını kapatmamış az sayıdaki otelden biri olan Marco Polo Oteli'nde virüse karşı önlemler kapsamında vücut sıcaklıkları ölüçülüyor ve zorunlu maske takma uygulaması uygulanıyor.

Otele girişte resepsiyonda kimsenin olmaması dikkat çekiyor. Ortama sessizlik hakim.

Korku dolu personel az sayıdaki müşteriye odalarında yemek servisi yapıyor. Bir görevli müşterilerin her giriş çıkışında ateşini ölçüyor. 

Görevli "Ateşi 37.3 Fahrenheit derece altında olanlar için sorun yok. Üstünde olanlar için gerekli önlemleri alıyoruz" diyor 
 

9537429027103557.jpg
30 Ocak'ta çekilen fotoğrafta Vuhan'da bir hastane yakınlarındaki sokakta virüs nedeniyle hayatını kaybeden yaşlı bir kişi görülüyor (AFP)

 

8.Gün - Sokakta ölüm

60'larında bir kişi kapalı durumdaki bir mobilya dükkanın önünde hareketsiz yatıyor. Yakınlarda bir hastane var. Adamın yüzünde maske olduğu görülüyor. 

Koruyucu kıyafetli görevliler cansız bedene yaklaşıyor.  Bedeni kontrol eden adli tıp ekibinin üstü meslektaşlarınca dezenfekte ediliyor. 

Sarı renki bir ceset torbasına konan ve bir araca yüklenen cansız beden çevredikilerin endişeli bakışları altında götürülüyor. Ardından bölge dezenfekte ediliyor. 

Çevredeki bir kişi şu ifadeleri kullanıyor: "Bu korkunç. Son günlerde çok sayıda kişi hayatını kaybetti."

 

Independent Türkçe, AFP
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU